V Abú Dhabí budou vozy až o 15 sekund na kolo rychlejší | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

V Abú Dhabí budou vozy až o 15 sekund na kolo rychlejší

Na okruhu Yas Marina se dokončují velké úpravy. Jezdce čeká prakticky zcela nový okruh.

Formule 1 má před sebou pět závodů. Tři z nich budou na nových tratích – Katar, Saúdská Arábie a Abú Dhabí. Poslední jmenovaná destinace je sice v kalendáři od roku 2009, ale okruh prošel tak velkými úpravami, že jde v podstatě o nový okruh.

Celkem se pracovalo ve třech úsecích. O velikosti změn svědčí i výsledné parametry. Okruh bude kratší o 273 metrů. Možná to na první pohled není hodně, ale na 55 kolech to udělá 15 kilometrů! Závod proto bude prodloužen z 55 na 58 kol.

Zkrácení okruhu i změny jako takové povedou k rychlejším časům na kolo. Podle simulací o 10 až 15 sekund! 

Změny navrhla společnost Driven International a realizovala je ve spolupráci s MRK 1 Consulting. Ředitel společnosti Driven Ben Willshire řekl webu RaceFans, že nové uspořádání bude „zhruba o 10 až 15 sekund rychlejší“– v závislosti na nastavení a systému DRS.

Pole position při loňské velké ceně mělo hodnotu 1:35.246. Verstappen zajel o téměř půl sekundy horší čas, než je rekord trati, který o rok dříve stanovil Lewis Hamilton s časem 1:34.779.

„Provedli jsme naše vlastní interní simulace, které pak zopakovala i formule 1 pomocí své simulační technologie. Bylo uklidňující vidět, že jsou neuvěřitelně podobné,“ řekl výkonný ředitel MRK 1 Mark Hughes. „Potvrdilo to kvalitu našich vlastních simulací.“

„Máme méně pomalých zatáček a také kratší vzdálenost na kolo, což znamená, že to přidává tři kola k délce závodu, takže je to lepší i pro diváky.“

Jak je vidět na schématu níže, úpravy lze rozdělit do tří skupin:

  • Odstranění šikany a rozšíření vlásenky v 7. zatáčce.
  • Odstranění čtyř ostrých zatáček 11, 12, 13 a 14, které budou nahrazeny jednou dlouhou klopenou zatáčkou.
  • Zvětšení poloměru čtyř zatáček (17, 18, 19 a 20).

Doporučujeme

Články odjinud