Hlavní obsah

GLOSA: Jak zvednout skomírající zájem? Novák ukázal cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seděl u počítače ve finském Kuusamu, blížil se první závod sezony a při online tiskové konferenci Michal Novák na dálku odpovídal českým novinářům. Během jedné reakce si posteskl: „Neprocházíme zrovna největší sledovaností ve světě, ani v Česku.“ Jenže nemá cenu jen fňukat, a tak se s tím rozhodl něco udělat. Velmi rázně.

Foto: Sport.cz s využitím Czech Ski and Snowboard

Běžec na lyžích Michal Novák patří k zatím nejpříjemnějším překvapením olympijské zimy.

Článek

Vzpomínáte? Ondřeje Moravce znali jen biatlonoví nadšenci sledující juniorské šampionáty. Gabriela Soukalová se teprve učila střílet se vzduchovkou, Markéta Davidová byla ještě biatlonem zcela nepolíbená. Blížily se olympijské hry v Turíně v roce 2006 a mezi fanoušky se nerozebíraly sestřelené terče a trestná kola, ale forma českých es v běhu na lyžích.

Ano, po biatlonovém boomu jsou už vzpomínky na éru Kateřiny Neumannové, Lukáše Bauera či Martina Koukala poněkud zaprášené, ale doba, kdy si čeští fanoušci v televizních programech opět horlivě kroužkují závody běžců na lyžích, může znovu přijít.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Michal Novák (@novakmichal_)

Kdo by to byl ještě na prahu zimy řekl, že? Když už je namlsala Kateřina Razýmová svým rázným progresem v posledních dvou sezonách, přišla na startu sezony radostná novina z jejího osobního života.

A tak se role tváře českého běžeckého lyžování s nečekanou suverenitou zhostil Novák. Jistě, v lyžařském světě nebyl žádným nýmandem.

Už když se začala výrazněji prosazovat Petra Nováková, zasvěcení věděli, že doma na Nových Hamrech se chystá do velkého lyžování její neméně talentovaný bratr. Před dvěma lety se stal vicemistrem světa do 23 let, mezi dospělými čím dál směleji nakukoval do bodované třicítky.

Ale způsob, jakým odstartoval olympijskou zimu vyrazil dech. Páté místo ve finské Ruce? „Však Fin Niskanen a Norové kvůli mrazu ani nenastoupili, s nimi by na nejlepší neměl,“ namítali škarohlídi. Když stejný výsledek zopakoval v Lillehammeru v plné konkurenci včetně silné norské národní skupiny, navíc na dosah stupňů vítězům, protiargumenty rázem došly.

Česko zkrátka má běžce na lyžích schopného po osmi letech opět mávat fanouškům ze stupňů vítězů.

Nebylo by fér čekat od Nováka, že bude rusko-norskou nadvládu nabourávat v každém závodě. Ale při svých schopnostech zajet dobře distanční závod i sprinty dává dost dobrý důvod napjatě sledovat prakticky všechny závody v bílé stopě. A i to je pro české běžecké lyžování, které se v poslední době probouzí po letech temna, malé vítězství.

Michal Osoba

Jako sportovní redaktor deníku Právo a webu Sport.cz působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, kanoistiku, florbal, judo, plážový volejbal i americký fotbal. Jako reportér působil na olympijských hrách v Pekingu 2008, Vancouveru 2010, Londýně 2012, Soči 2014, Rio de Janeiru 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2021 a Pekingu 2022. Je rovněž spoluautorem knih "120 let české atletiky" a "Nemůžeš? Přidej! Český olympijský výbor 120 let".

Reklama

Související témata: