Uloveno na síti: Rolničky, kdopak vám dal jazz?

8. prosinec 2021

V měsíci nejsentimentálnějších svátků asi nemůžeme vynechat vánoční alba, vždyť s nimi přišli i Ibrahim Maalouf a Norah Jones. Ale už kvůli rovnováze dojde i na nahrávky servírované bez cukroví a přeslazeného punče, třeba v režii Sary Serpa.

Norah Jones – I Dream Of Christmas

„Vždy jsem měla ráda vánoční hudbu, ale nikdy jsem netíhla k tomu natočit nějakou vlastní. Až doteď. Loni před svátky během lockdownu jsem se přistihla, jak poslouchám desky James Brown’s Funky Christmas a Elvis’s Christmas Album, abych si navodila atmosféru pohody. A v lednu 2021 jsem začala vážně přemýšlet o vlastní vánoční desce. Přineslo mi to radost z práce a možnost na něco se těšit,“ pravila Norah Jones a jak řekla, tak učinila.

Dobré na tom je, že se neomezila jen na standardy, i když těch je na desce také dostatek včetně White Christmas, a zkomponovala sama nebo ve spolupráci s producentem a saxofonistou Leonem Michelsem šest nových vánočních kousků. Vítaně jimi oživila věčně omílaný sváteční repertoár.

Ibrahim Maalouf – First Noel

Proti vánočnímu kouzlu není imunní ani mág orientálně-okcidentálních fúzí a mikrotónových intervalů. Vystřihl rovnou dvojalbum sezónních melodií. Pětadvacet osobitých reinterpretací klasických kusů a tři kompozice vlastní.

„Moje vzpomínky na Vánoce jsou plné nádherných momentů a chtěl jsem zůstat věrný magii těch chvil. Cítil jsem, že přišla moje chvíle nabídnout vlastní verzi sváteční klasiky, a dát jí trochu méně dětskou, více hudební a spirituální dimenzi… Ale taky jsem tu desku točil pro svého syna Naela, pro kterého budou Vánoce 2021 těmi prvními. A pro babičku Odettu, která nás letos opustila, ale se kterou jsme sdíleli poslední z jejích devětadevadesáti Vánoc. Dělí je od sebe celé století, ale kouzlo Vánoc zůstává stejné,“ ozřejmil trumpetista důvody k natočení desky.

Wadada Leo Smith, Jack DeJohnette And Vijay Iyer - A Love Sonnet For Billie Holiday

Legendární a stále mladicky tvůrčí trumpetista Wadada Leo Smith oslaví 18. prosince 2021 kulaté, osmdesáté narozeniny, ale dárek nadělil on svým ctitelům. I když sám musel mít ze zasvěcené improvizační komunikace s prověřenými spoluhráči ohromnou radost. Jak stejně legendárního vrstevníka Jacka DeJohnettea, tak „mladou krev“ padesátníka Vijaye Iyera zná z různých verzí svého Golden Quarteta. S Vijayem natočil i album v duu. Proč si tedy nestřihnout „zlaté trio“? Díky absenci basy získala hudba mimořádnou vzdušnost a volného prostoru si užívá zvláště král rytmické vynalézavosti DeJohnette.

Sara Serpa & Emmanuel Iduma – Intimate Strangers

Portugalská zpěvačka, skladatelka a improvizátorka Sara Serpa zprostředkovala inspirativní setkání hudby s literaturou. S nigerijským spisovatelem Emmanuelem Idumou, který pro nahrávku dodal krom mluveného slova a knihy A Stranger’s Pose coby předlohy také terénní nahrávky ze svých cest, vytvořila působivou koláž na téma putování, domova, migrace, smutku i opouštění. Jedna z nejpůsobivějších nahrávek (minimálně) konce roku!

Jelle Van Giel Group – Thirs Story

Antverpská kapela bubeníka a skladatele Jelleho Van Giela si vybrala pro třetí album témata burcující, včetně „absurdního nárustu digitalizace, dezinformací, současné pandemie a ochrany přírody“. Jak o tom ostatně svědčí už názvy náladotvorných kusů Pandemica či The Internet Is My Mentor. Nejde ovšem o „depku“, spíše o hudbu povzbudivou. Album je také zajímavé po aranžérské stránce a méně obvyklým obsazením, kdy Jelle Van Giel zapojuje do soundu vedle obligátní rytmiky a dechových nástrojů třeba steel kytaru a slide kytaru Tima Finoulsta.

Tenderlonious – Still Flute

Jeden z hybatelů londýnského jazzového undergroundu Ed Cawthorne alias Tenderlonious, mimo jiné kapelník formace Ruby Rushton a majitel labelu 22a, se pokusil dát na jedinou desku všechny hudební lásky, kterým se v poslední době věnoval. Jazzové flétnové improvizace, fúzi s deephousem, electro funk i hindustánskou rágu, k jakým přičichl během spolupráce s pákistánským ansámblem Jaubi. Ejhle, na té zdánlivě nesourodé směsi není nic křečovitého, pořád totiž jde o Tenderloniovu flétnu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.