Kysilka skončí v čele dozorčí rady Českých drah, nástupce vybere nový ministr

Ekonom Pavel Kysilka skončí na vlastní žádost ke konci roku v čele dozorčí rady Českých drah. O jeho nástupci v kontrolním orgánu státního dopravce rozhodne nový šéf resortu dopravy, uvedl současný ministr v demisi Karel Havlíček (ANO). Informoval o tom server Lidovky.cz. Předsedou dozorčí rady byl Kysilka víc než dva roky.

„Za tímto rozhodnutím není žádný konflikt. O tom, kdo jej v tomto kontrolním orgánu nahradí, rozhodne až nový ministr dopravy,“ cituje server Havlíčka. Dozorčí rada kontroluje zásadní rozhodnutí vedení dopravce a také vybírá členy managementu.

Kysilku do dozorčí rady jmenoval řídící výbor podniku, do jejího čela ho zvolili ostatní členové rady v září 2019. Na místo předsedy rady ho doporučil i tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Ve funkci Kysilka vystřídal akademika Karla Pospíšila.

Kysilka v minulosti působil jako člen bankovní rady České národní banky a později i viceguvernér centrální banky. Od prosince 1997 do července 1998 byl pověřen zastupováním guvernéra. V letech 2012 až 2015 byl generálním ředitelem České spořitelny. Vedl dozorčí radu České exportní banky (ČEB) a byl místopředsedou dozorčí rady Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Úsporná opatření

Dozorčí rada v čele s Kysilkou loni v prosinci vyměnila předsedu představenstva Českých drah. Václava Nebeského ve funkci vystřídal Ivan Bednárik, pod jehož vedením podnik začal hledat úspory. Právě kvůli snížení nákladů se od letošního května snížil počet členů dozorčí rady z devíti na šest.

Skupina České dráhy hospodařila v letošním prvním pololetí se ztrátou 217 milionů korun. Meziročně je to i přes pandemii koronaviru a s ní spojená omezení zlepšení téměř o 1,8 miliardy korun. Za celý loňský rok skupina kvůli krizi hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun.

Do skupiny patří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Skupina zaměstnává zhruba 23 500 lidí.