Monika Babišová po volbách zvolala: Češi budou koukat. Dobře jim tak. Expert řekl, proč lidé na vládu Petra Fialy nevěřícně zírají už teď

Monika Babišová s manželem
Monika Babišová s manželem
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 12. 2021

Po skončení sněmovních voleb, když už bylo jasné, že se před favorizované ANO dostala koalice SPOLU, Monika Babišová (47) pro ŽivotvČesku.cz uvedla, že Češi budou koukat, koho si zvolili. Vláda Petra Fialy (57) je v nezáviděníhodné situaci. Ještě není u moci, ale už schytává kritiku. Odborník na politický marketing Karel Komínek pro ŽivotvČesku.cz vysvětil, zda a proč už nyní lidé »koukají«, koho si to vlastně zvolili.

Pokud by se v listopadu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězem by se stalo hnutí ANO se ziskem 29,5 procenta. Na druhém místě by se umístila se ziskem 26 procent koalice SPOLU. Pokud by šli nyní do voleb společně Piráti a Starostové, což je kvůli kroužkovacímu rozkolu spíše v rovině snu než reality, tak by získali pouhých 16,5 procent. To není dobrá vizitka pro vládu, která vlastně ještě ani nevznikla, pouze byl na konci listopadu premiérem jmenován Petr Fiala. Vznikající nový kabinet tak ztrácí přízeň voličů ještě dříve, než začal reálně vládnout.

Podle odborníka na politický marketing Karla Komínka si ale nově vznikající vláda za plno věcí může sama. Pro část voličů je podle experta nečitelné i to, proč Petr Fiala a kandidáti na ministerské posty souhlasili s tím, že se budou jezdit zpovídat do Lán před vitrínu, ve které sedí prezident.

"Stěžejní pro veřejnost nyní je to, jakým způsobem probíhají pohovory mezi prezidentem a budoucími ministry. To je něco, co do našeho politického systému nepatří, prezident nemá právo takto otázku ministrů řešit. Velká část voličů asi nečekala to, k čemu se rozhodl nový premiér, tedy k nějakému smířlivému postoji vůči panu prezidentovi. Ten smířlivý postoj byl asi dán snahou, aby předání moci proběhlo co nejrychleji a nejjednodušeji. Myslím, že s rychlým předáním moci počítali všichni aktéři včetně Andreje Babiše, jenže do toho vstoupila zdravotní indispozice pana prezidenta a nahlas se mluvilo dokonce o aktivaci ústavního článku 66," uvedl Karel Komínek s tím, že Zeman nyní »tahá za uši« jak Petra Fialu tak Andreje Babiše, kterému muže vyčítat mediální výroky proti kancléři Vratislavu Mynářovi (54) a proti poradci Martinu Nejedlému (55). Prezident tak Petra Fialu trestá tím, že ho vládnout nenechá a Andreje Babiše trestá tím, že ho nechává vládnout dál.

"Prezident se po hospitalizaci rychle zotavil, nyní je schopen úřad vykonávat prakticky ve stejné míře jako před hospitalizací. Myslím si, že panu prezidentovi bylo důrazně řečeno, kdo všechno aktivaci článku 66 zvažoval, což byl zprostředkovaně vlastně i dosluhující premiér. Prezident Zeman tak nyní veřejnosti chce ukázat, že zvažování článku 66 ústavy nepřichází vůbec v úvahu a také chce ukázat, kdo tady reálně tahá za nejdelší provaz. Je to vzkaz i pro Andreje Babiše, který by vzhledem k dalším politickým ambicím potřeboval, aby k předání moci došlo co nejrychleji. Prezident Zeman ale zve k sobě všechny ministry a rozhodl se celou situaci výrazně zdržet, čímž odstavil Petra Fialu od reálné moci a prodloužil povolební agonii i pro Andreje Babiše, premiér v demisi se nyní musí vypořádat s celou řadou věcí, které doufal, že už řešit nebude," vysvětil pro ŽivotvČesku.cz expert na politický marketing s tím, že Monika Babišová měla ve svém slavném povolebním citátu vlastně pravdu.

Voliči skutečně poznávají, kdo vládne a kdo se na vládu chystá. Preference pak ukazují, že daleko přísnějším okem »koukají« na »přicházení« Petra Fialy než na »odcházení« Andreje Babiše. Podle analýzy voličských nálad to vypadá, že chaotická situace a rozmary prezidenta daleko více sráží budoucí vládní koalici, než že by ANO bylo nuceno počítat nějaké bolestivé ztráty.

"Vláda ještě reálně neměla co ukázat, ale mediálně se již propíral rozkol u Pirátů a nekonzistence u koalice. Určitě rezonovaly také zprávy ohledně jmenování Věslava Michalika, který byl kandidátem STAN na ministra průmyslu a obchodu, ale potom se musel stáhnout s ohledem na nějaký morální kodex a v návaznosti na to, že když se chcete vymezovat proti Andrejovi Babišovi, který byl ve střetu zájmů po celou dobu svého angažmá, tak nemůžete podporovat Michalika. Pro nastupující vládu je ta situace taková, že ještě nemohou reálně nic udělat, ale ty věci, kterou jsou o vládě komunikovány, jsou už nyní neutrální či přímo negativní. Voliči také vnímají, že se opětovně přistoupilo na hru, kterou vymyslel Miloš Zeman a jejíž pravidla má plně ve své kompetenci. To už je tady takovou tradicí... Ti aktéři, kteří na tuto hru pravidelně naskakují, si pak neuvědomují, že jsou plně v jeho »spárech«, protože hrají hru, kterou kompletně nadimenzoval prezident. Nikdo teď netuší, co se bude dít, zda Lipavský bude či nebude jmenován, za bude či nebude nějaký kompetenční spor. Pokud premiér Fiala chtěl ukázat, jak zemi chce vést a že ji chce vést jinak, tak měl asi do toho sporu s prezidentem jít rovnou," analyzoval současnou situaci pro ŽivotvČesku.cz expert na politický marketing Karel Komínek a dodal, že voliči citlivě vnímají také osoby, které jednotlivé strany na posty ministrů jmenovaly.

Místopředseda STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (58) je příkladem kontroverzní osobnosti, kterou na ministerský post nepustil zájem novinářů a veřejnosti o rodinný byznys, ve kterém se objevila kyperská investiční společnost, půjčka i výnos ze solárních panelů.

Hodně se ale také mluvilo a dál mluví o Pavlu Blažkovi (52), který by se měl stát ministrem spravedlnosti. O něj se podle zdrojů Aktuálně.cz a Hospodářských novin zajímala policie a podezírala ho z podílu na korupci a manipulacích s městskými byty v Brně. Pavel Blažek vinu odmítá, domovská ODS za ním stojí. Tváře jako Michalik a Blažek ale podle experta hrají výraznou roli v tom, jak novou vláda lidé vnímají.

"Tyto kontroverzní osoby z mého pohledu určitě roli hrají. Podle mě jde o problém v komunikaci. Strany říkaly předem, koho by jmenovaly na ministry, koalice PirSTAN třeba deklarovala, že na některé pozice má i vícero uchazečů. Nicméně k takovým informacím se nemusel dostat tzv. běžný volič, protože řada lidí nevnímá, že ministrem se může stát i člověk, který nebyl zvolený do sněmovny. Lidé pak mohou být zklamaní z toho, jakého člověka strana nakonec nominovala," dodal pro ŽivotvČesku.cz Karel Komínek, který nechtěl odhadovat, kdy by mohla být nová vláda jmenována jako celek, aby voliči začali dostávat relevantní obrázek, koho to vlastně zvolili.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.