Přeskočit na hlavní obsah

ESPRICO - přípravek pro děti plný éček a sladidel

V tomto příspěvku jsem proti sobě postavila dva doplňky stravy pro děti, které z pohledu jedné lélařky jsou stejné. Z mého pohledu jde však o nebe a dudy! Při rozboru jsme se zhrozila, co vše může dětský produkt obsahovat a lékař o tom nemá ani ponětí.

Složení ESPRICO pod lupou 


Výrobcem doplňku stravy ESPRICO je Engelhard Arzneimittel GmbH & Co.KG, se sídlem v Německu. Zde jsou oficiální stránky http://www.engelhard.de/
Jejich distribuce je po celém světě. Mají certifikaci GMP (tedy tu nejvyšší) a fyzicky vyrábějí v Německu - továrna je u Frankfurtu. Tohle je tedy vše ok. I co se týká výroby. Akorát složení produktu mě dost vyděsilo, ale legálně je vše OK.

A teď ke složení:

  • Olej z mořských ryb s Omega-3 - zde je otázka, zda tam skutečně rybí olej v jejich uváděném poměru je, protože ve složení i přiznávají olej rostlinný. A tohle dělá výrobce jen aby se kryl, kdyby následným rozborem byla přítomnost rostlinného oleje potvrzena. Pod označením "roslinný olej" se navíc může skrývat i palmový olej, což je doslova jed pro náš organismus.
  • Xylit (Xylitol) E967 - v časopisu dTest byl označen jako přísada nebezpečná, přesto je povolen, ale v omezeném množství. Po léta se vyrábí chemicky. Rostlinný odpad jako je seno nebo sláma je namočen do kyseliny, přičemž vzniká tekutina, která obsahuje cukr. Poté jsou přidány mikrorganismy, které přinutí buňky cukru k proměně v umělé sladidlo. Má funkci nejen sladidla, ale i stabilizátoru, zvlhčovadla nebo plnidla v nízkokalorických potravinách. Před schválením látky uvedla organizace FDA ve svých přípravných materiálech, že se jedná o látku, která potenciálně způsobuje nádory. Studie proběhly na zvířatech (krysách) náchylných ke vzniku nádorů a byly krmeny vysokými dávkami xylitolu. FDA prohlásila, že výsledky takové studie se nedají přenést na člověka a nedoporučila provést další studie - což je škoda. V ČR je používání xylitolu pro potravinářské účinky povoleno s výjimkou dětské výživy. Ve vyšších dávkách funguje jako projímadlo. Pokud výrobek obsahuje víc jak 10% této látky, už jde o nadměrné množství. Výrobce v příbalovém letáku uvádí, že 1 kapsle obsahuje 85 mg Xylitu, což je celkem dost.
  • Glycerin - tak zde víme, že se z něj vyrábí kosmetika a je nedílnou součástí mýdla. Je slabě jedovatý. Výrobce ho tam dává pro udržení vlhkosti. Obsahují ho i jiné doplňky stravy. Bohužel.
  • Magnézium citrát - tato forma hořčíku je ok, k tomu nemáme výhrady
  • Želatina a modifikovaný škrob - to souvisí s výrobou, jde o zhušťovadla, takže toto je ok
  • Triglycerid - tak tohle se podává veganům či lidem s podvýživou, ale jen v případě, že jim krevní rozbory ukážou sníženou hladinu tuků v krvi. Triglyceridy jsou tuky obsažené v potravě. Když jich je přespříliš, tělo si přebytečné kalorie ukládá do zásoby. 
  • Pupalkový olej - ten je ok 
  • Pomerančové aroma - jde o dochucovadlo. Surovinou k výrobě je přírodní pomerančová silice získaná lisováním kůry pomerančů - vzhledem k tomu, že kůra pomerančů je dost silně chemicky ošetřena, tak být výrobcem, necpu to tam. Ale je možné, že má dodavatele, co používá neošetřené pomeranče.... kdo ví... 
  • Emulgator lecitin ze sojových bobů E332 - ten je ok 
  • Zinkový glukonát - ten se používá spíš v kosmetice a působí protizánětlivě. Ale tady by bylo lepší spíš dát do doplňku béčka, protože děti spotřebovávají hlavně béčka a ne zinek. Ze stravy zinek přijímáme běžně a v přirozené formě v masu, mléku, mouce, jogurtu, tvarohu... a je ho dostatečné množství. 
  • Kyselina citronová E330 - působí jako konzervant, lepší by bylo ale zvolit kyselinu askorbovou, která je vlastně vitamin C. 
  • Barvivo oxid železnatý E172- jde o potravinářské barvivo získané synteticky, použití těchto barviv není příliš časté. Můžeme se s nimi setkat v cukrářském zdobení, používá se zejména k barveni vaječných skořápek, paštik, rybích výrobků jako jsou krevetové a lososové pasty nebo ve zvířecích krmivech. Dále např. v kosmetice - make-upech nebo v pudrech na obličej. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) však není doporučeno překračovat hodnotu přijatelné denní dávky (ADI) 0-0,5 mg na 1 kg tělesné váhy. Železo je potenciálně toxická látka, v těle se však v této formě nevstřebává. Při velkém přijatém množství však může silně zatížit trávicí trakt. Citlivým osobám může způsobit vyrážku.V Austrálii je látka zakázána. V ČR nesmí být v dětské výživě. Kdyby výrobce víc přemýšlel, dal by tam místo toho betakaroteny namíchané s riboflavinem (Vitamín B2). 
  • Titandioxid E171 - Používá se jako bílý pigment do žvýkaček, bonbónů, cukrovinek, želé, džemů nebo do krmiv pro zvířata. Také plní funkci ochrany proti UV záření v potravinových obalech nebo se používá jako barvivo do inkoustových propisek, v papíru, keramice, tabletkách, kosmetice a dalších výrobcích. Vyrábí se rafinací ze zásob podzemní rudy. Nejsou známy žádné prokazatelné negativní účinky při ústním podání. V těle se těžce absorbuje, přesto lze po požití detekovat stopové množství látky v krvi, v mozku nebo ve žlázách. Největší množství se koncentruje v lymfatických uzlinách a plicích. Výsledky studií v literatuře uvádí, že po strávení 0,5 kg tohoto barviva by neměly nastat žádné negativní projevy. Při vysoké vzdušné koncentraci však může dojít k poškození plic. Existuje podezření na zvýšené riziko vzniku nádorů při vdechování, což bylo dokázáno studiemi na zvířatech. Citlivým osobám může způsobit podráždění pokožky. 
  • Sladidlo Acesulfam-K - E950 - Látka se vyrábí synteticky methylací oxathiazinu uhelnatého, následnou krystalizací a smísením s draselným hydroxidem. Látku vyrábí společnost Hoechst AG (nyní Nutrinova), která ji také objevila. Acesulfam K se nevstřebává v lidském těle, je vylučován v moči. Organizace FDA oznámila, že čtyři uskutečněné studie na zvířatech - myších, krysách a psech, neukázaly žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by se látka mohla označit za toxickou. Jiné studie uvádějí zvýšený výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem, mnozí odborníci tvrdí, že tento zvýšený výskyt je běžný. Organizace JEFCA prohlásila, že se nejedná o genotoxickou látku nebo karcinogen. Toxické účinky nebyly s jistotou prokázány, na základě řady studií se však řada vědců klaní k názoru, že je látka v malých množstvích bezpečná. Přijatelná denní dávka (ADI) je 0 - 15 mg / kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je používání látky ve vybraných druzích potravinových a farmaceutických výrobků povoleno.



Složení EUNIKÉ YELLLOW pod lupou

Yellow byl vyvinut pro zdravý a optimální tělesný a duševní vývoj dítěte

Účinky a účel použití:
• příznivě působí na imunitní systém
• napomáhá správnému vývoji a růstu dítěte
• přispívá ke správné činnosti nervového systému
• chrání organismus před škodlivými vlivy volných
radikálů
• doplňuje základní vitamíny při jejich nedostatku

Charakteristika:
Euniké Yellow pro děti obsahuje komplex vitamínů obohacený sladkovodní řasou chlorela. Složení je sestaveno speciálně pro děti s ohledem na zajištění důležitých živin pro jejich správný duševní a tělesný vývoj. Chlorela je přírodním zdrojem velkého počtu vitamínů a minerálů nezbytných pro optimální růst (minerály, vitamíny, aminokyseliny, vláknina, chlorofyl) a zároveň má společně s některými vitamíny obsaženými v přípravku i antioxidační funkci. Přispívá tak k ochraně dětského organismu před účinky škodlivých volných radikálů a napomáhá jejich vyloučení z těla. Přípravek je vhodný zejména při větším zatížení dětského organismu, v období zvýšeného výskytu chřipek a nachlazení, ale i jako každodenní zdroj vitamínů důležitých pro fyziologický růst a vývoj dětí.

Vitamíny:
Vitamíny jsou esenciální látky, které spolu s bílkovinami, sacharidy a tuky patří k základním složkám lidské potravy. Většinu z nich si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, musejí být tudíž přijímány v potravě nebo formou potravinových doplňků. Vitamíny se dělí do dvou skupin – rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Rozpustné v tucích se v těle ukládají do zásoby a vydrží delší dobu. Jde o vitamín E, D, K, A. Vitamíny rozpustné ve vodě se v organismu neukládají do zásoby, přebytek se vyloučí močí a musí se tedy pravidelně doplňovat. Je to vitamín C, vitamíny B-komplexu, kyselina pantothenová, kyselina listová. Vitamíny jsou nutné pro růst a vitalitu našich dětí.

Yellow je poskládánoz těchto vitamínů - konkrétní množství doporučené denní dávky je uvedeno na obalu produktu

Vitamín C je vynikající antioxidant, který chrání organismus před volnými radikály. Plní v těle ochrannou funkci – aktivně útočí proti virům a bakteriím.

Vitamín B1 – úloha vitamínu B1 spočívá v proměně glukózy na energii nebo tuk. Podporuje činnost srdce, zlepšuje činnost nervů (duševní svěžest), hojení ran, trávení a chuť. Nedostatek způsobuje: unavenost, nechutenství a podrážděnost.

Vitamín B2 – hraje životně důležitou funkci při tvorbě hormonu štítné žlázy. Podporuje tvorbu imunitních buněk potřebných k boji s infekcí. Je velmi cenný při léčbě kožních nemocí. Jeho nedostatkem vznikají poruchy kůže a sliznice (zejména rtů a jazyka), záněty.

Vitamín B3 – má velký význam pro metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, krevní oběh, látkovou výměnu v mozku, stav nálady, spánek, činnost srdce, svalstvo, vazivovou tkáň, činnost žaludku a střev. Prvními příznaky nedostatku jsou psychologické projevy v podobě depresivních nálad – bojácnost, nestálost, přecitlivělost, obavy, duševní zmatenost, vznětlivost, nervozita.

Vitamín B5 – bez kyseliny pantothenové nemůže docházet k žádným procesům v buňkách. Podporuje využití a odbourávání tuků, obranu proti stresům a zásobuje nervy důležitými živinami, zlepšuje schopnost koncentrace a prokrvování končetin. Podporuje produkci energie. Při nedostatku se projevují různé alergie, infekce horních cest dýchacích, bolest hlavy, svalové křeče, nadýmání a zácpy.

Vitamín B6 – vykonává více než sto různých reakcí nesčetněkrát denně, především účinkuje jako koenzym – urychluje chemické reakce v buňkách. Vitamín B6 je důležitý pro udržení správné hladiny hořčíku v krvi a ve tkáních. Nedostatek pyridoxinu způsobuje také neschopnost koncentrace, extrémní nervozitu, nedostatečné zužitkování bílkovin, bolavé rty, ústa a jazyk,
bolest hlavy, nevolnost. Nedostatek u dětí způsobuje křeče a degenerativní změny CNS.

Kyselina listová
– podílí se na všech růstových a vývojových procesech v organismu. Kyselina listová je také důležitá pro správný vývoj a optimální funkci nervového systému.

A ještě popis použitých surovin, jejichž získávání bylo na základě chemických procesů, které jsou lidskému organismu nejbližší - rozpoznatelné a plně využitelné
 
Mikrokrystalická celulóza (plnivo) E460 - Celulóza je polysacharid, který není rozpustný ve vodě. Je základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn Vyskytuje se v práškové formě a jedná se o látku bílé barvy bez zápachu. Při výrobě se používá jako nosič pro konkrétní látky. Musí být součástí, aby mohly látky v tobolce fungovat. Všeobecně se vysvětluje jako bezpečná protispékavá látka, emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo, plnidlo a nosič. Klasické "éčko" to není. Je vyráběna z běžné celulózy (dřeva) působením kyseliny chlorovodíkové.

Želatina - jde o složení tobolky, ve které se obsah nachází, je hovězí

Kyselina askorbová E300 - Vitamin C - označováno také jako kyselina L-askorbová. Průmyslově se vyrábí chemickou syntézou z hroznového cukru. Lze ji také získat přímou extrakcí z ovoce a zeleniny, ale tato metoda je dražší a chemické složení výsledného produktu je stejné. Klasické "éčko" to tedy není.

Chlorella sp
- tak ta je zde nejcennější. Vše o ní je vysvětleno na http://www.ceskarasa.cz, protože jde o informace vytažené z Mikrobiologického ústavu Akademie věd v Třeboni, kde ji pěstují. Oficiální robor všeho, co obsahuje za další látky v přirozené formě, je pak vyspecifikován zde: http://www.chlorellasp.cz/ Ve stručnosti jde o to, že z těla vytahává toxiny, ve střevě vytvoří prebiotické prostředí, takže když se pak strava obohatí o probiotickou kulturu (kefír, živé jogurty apod.), tak se tam hezky množí, dodá tělu všechny látky, vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny, stopové prvky...pro tělo vše vstřebatelné, proto je tak cenná.... a zároveň díky CGF (vysvětlení zde: http://www.ceskarasa.cz/chlorella-rustovy-faktor/) opravuje buňky na úrovni DNA a RNA - tedy zasahuje do nukleových kyselin. Tohle vše se neděje hned, ale postupně.

DL-alfa-tokoferol acetát - Vitamín E - může být tvořen pouze rostlinami - člověk a zvířata ho přijímají potravou. Z osmi tokoferolů je nejúčinnější alfa-tokoferol. Chemicky se jedná o deriváty 6-hydroxychromonu s postranním isoprenoidovým řetězcem. Z potravy se obvykle vstřebává v tenkém střevě jen část vitaminu E, zbytek je vyloučen. V těle je pak vitamin E ukládán v nejrůznějších tkáních, především v tkáni tukové, a z té si pak v případě deficitu čerpá.

Nikotinamid - Vitamín B3
- jedná se o amid kyseliny nikotinové. Stejně jako jiné vitamíny ze skupiny B, je rozpustný ve vodě. Je to protipelagrický vitamin obsažený jako součást dehydrogenáz v kvasnicích, mléce a obilných klíčcích.

Betakaroten - je přirozeným zdrojem vitamínu A. V těle se přeměňuje na snadno využitelný vitamín A, přičemž organismus si sám reguluje množství vytvořeného vitaminu A podle aktuální potřeby. Nemůže tak docházet k předávkování vitaminem A.

Pantothenát vápenatý - Vitamin B5
(kyselina pantothenová) - tento vitamín se vyskytuje ve všech tkáních těla a jeho význam je důležitý. Tato kyselina má základní význam pro účinek řady enzymů, které se podílejí na metabolismu sacharidů a cukrů, produkci glukokortikoidů, pohlavních hormonů.

Pyridoxin hydrochlorid - Vitamín B6 - je to vlastně směs tří velmi podobných látek. Jedná se o pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin. Poněvadž v těle současně existuje velmi účinný mechanismus, který dokáže z jedné látky vytvořit kteroukoliv ze zbývajících dvou, není nutné jejich příjem sledovat odděleně.

Thiamin mononitrát - Vitamín B1 - v čistém stavu krystalická látka, velmi dobře rozpustná ve vodě. V kyselém prostředí je poměrně termostabilní. Tuto stabilitu však rychle ztrácí v neutrálním a zásaditém prostředí.

Vitamín B1 nebo-li thiamin, je v čistém stavu krystalická látka, velmi dobře rozpustná ve vodě. V kyselém prostředí je poměrně termostabilní. Tuto stabilitu však rychle ztrácí v neutrálním a zásaditém prostředí - See more at: http://galenus.cz/clanky/vyziva/vitaminy-vitamin-B1#sthash.9skrMFOP.dpuf
Vitamín B1 nebo-li thiamin, je v čistém stavu krystalická látka, velmi dobře rozpustná ve vodě. V kyselém prostředí je poměrně termostabilní. Tuto stabilitu však rychle ztrácí v neutrálním a zásaditém prostředí - See more at: http://galenus.cz/clanky/vyziva/vitaminy-vitamin-B1#sthash.9skrMFOP.dpuf Riboflavin - Vitamín B2, dříve byl známý jako vitamín G. Jelikož je nositelem barviva, používá se i jako přírodní barvivo v potravinách a nese označení E101. Klasické "éčko" to však není. Do doplňků stravy se získává z droždí.

Kyselina listová - Vitamín B9 - obsahuje pterin, kyselinu p–aminobenzoovou, glutamovou a folát. Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině. Dobrými zdroji jsou i kvasnice a z živočišných produktů játra. Vařením se jí však zničí až 95 %. Odborníci proto doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organizmu až 100%. Vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50%.

Ještě jedna důležitá informace, proč Yellow má smysl:

Vstřebatelnost jednotlivých látek je biologicky zvýšena mikronizací.
Mikronizace je šetrná fyzikální metoda. Původní částice látky jsou rozdrobeny a zmenšeny až na velikost několika mikrometrů, čímž látka mnohonásobně zvětší svůj povrch. Důsledkem je zvýšení její rozpustnosti a vstřebávání látek do organismu. Tím dochází k výrazně zlepšené biologické účinnosti, stabilitě a jsou vytvořeny podmínky pro rychlý účinek. Úprava umožňuje snížit dávkování a tím i případné zvýšené zatížení trávicího traktu nebo až nežádoucí vedlejší účinky. Mikronizované přípravky jsou značeny logem upozorňujícím na zvýšenou biologickou dostupnost. Od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR obdržela tato metoda ohodnocení „Inovace roku 2001“.
Jen pro představu, co se deje se surovinou, když je mikronizována - viz. video https://www.youtube.com/watch?v=D1v7rldRSKw







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv