Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zatrhne Zeman pětikoalici Lipavského? „Je to test odolnosti,“ míní experti

  • Autor: Nikola Forejtová,ČTK - 
    9. 12. 2021
    05:00

    Jednání o nové vládě mají první zádrhel. Prezident Miloš Zeman se dle všeho staví proti kandidátovi na ministra zahraničních věcí Janu Lipavskému (Piráti). Jak ale zní z úst expertů, hlava státu nemá přímé pravomoce, aby kandidáta přímo zatrhla. Odborníci vysvětlují pro Blesk Zprávy to, co by mohlo nastat za scénáře, ale i to, proč je zrovna Lipavský možným trnem v oku hlavy státu. 

    Prezident Miloš Zeman od minulého týdne přijímá kandidáty na ministry, kteří by měli usednout ve vládě Petra Fialy (ODS). Maraton skončí v pátek, kdy k Zemanovi má dorazit adept na ministra zdravotnictí Vlastimil Válek (TOP 09).

    Z celkem 18 osob má Zeman údajně výtky jen k jednomu z nich, a to k Janu Lipavskému (Piráti), který se má ujmout české diplomacie. Ač nebylo přímo potvrzené, že by hlava státu Lipavského odmítla, po jejich úterní schůzce se objevila informace, že Zeman Lipavského vyzval, aby z kandidátky odstoupil.

    Zeman použil citát z Bible

    „Prezident Miloš Zeman dnes doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí, sdělily stanici dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním,“ informovala nejprve Frekvence 1. 

    Vzdát se kandidatury na ministra zahraničí Zeman Lipavskému výslovně nedoporučil, opakovaně to ale naznačil. Použil k tomu mimo jiné citát z Bible, uvedl pro změnu s odvoláním na své zdroje seznámené s průběhem úterní schůzky Deník N. Jenže celá věc má jeden velký háček. Se kterým vyvstává řada otázek.

  • 1.Otázka Zemanových pravomocí

    Jak ale zaznívá z úst expertů i ústavních právníků, Zeman prakticky nemá právo na to, aby jmenování vlády v nejhorším případě vetoval. Podle Ústavy prezident jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. O možnosti veta se dokument nezmiňuje

    „O vetu mluví Ústava v jiné souvislosti a to je vrácení zákona, ale v zákonodárném procesu,“ upřesňuje pravomoce hlavy státu Blesk Zprávám ústavní právník Jan Kysela.

    Co se tedy stane, pokud Zeman opravdu vysloví nesouhlas s jedním či více kandidáty? Proč se Zemanovi nejspíše nepozdává právě Lipavský? Jak se k aktuálnímu stavu jednání staví budoucí vláda? A bude Fialův kabinet funkční do konce roku?

  • 2.Nesouhlas? Kompetenční žaloba i ústupky

    Jaký je „nejhorší“ možný scénář? Prezident Zeman by odmítnul jmenovat jednoho či více kandidátů na ministry. Ústava mu takové právo přímo nedává, nicméně je v podstatě jen na budoucím premiérovi, jak se k takové situaci postaví. 

    Budoucí premiér Petr Fiala již uvedl, že si za svými kandidáty stojí. „Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění,“ napsal na twitter po návštěvě Lipavského v Lánech. Jak ale bude postupovat, pokud u Zemana „narazí“, zatím nekomentoval.

    Kompetenční žaloba ve vzduchu

    Právník Jan Kysela nastínil tři základní možnosti. Ta první je veskrze politická. „Předseda by mohl říct, že vládu nepřevezme a ať si na tu vládní zodpovědnost hledá Zeman někoho jiného, kdo má většinu ve Sněmovně. To by mohlo vést k tomu, že se prezident stáhne. Nebo by mohl Zeman najít Jiřího Rusnoka číslo dva a nezíská důvěru, ale to může být prezidentovi jedno, protože on už dokázal, že to může,“ upozorňuje Kysela.

    Druhou možností je jít právní cestou. Primárně se nabízí kompetenční žaloba. Tu ve středu zmínil i sám Petr Fiala. „Věřím pořád, že bude vláda jmenována jako celek, pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu. A to proto, aby se jednou pro vždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta, jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,“ vzkázal designovaný premiér Zemanovi přes ČT.

    Kysela míní, že kompetenční žaloba je jednodušší právní cestou, která stojí na vůli předsedy vlády. Žalobou by se vyjasnilo, jak se situace má a účastníci by měli být ochotni se podřídit výsledkem soudu. 

    Třetí eventuální cestou je pak ústavní žaloba o podezření z rušení ústavního pořádku. „U ústavní žaloby vy přímo identifikujete ústavního delikventa, který by pak mohl ztratit úřad,“ dodává Kysela. 

    Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vítá designovaného premiéra Petra Fialu (ODS) během příchodu do Strakovy akademie (30. 11. 2021) Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vítá designovaného premiéra Petra Fialu (ODS) během příchodu do Strakovy akademie (30. 11. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

    Nabízí se však i čtvrtá cesta - cesta dohody. Zatím totiž podle politologa Jana Kubáčka jednání stejně probíhají tak, jak se předpokládalo, a nejzásadnější jednání s premiérem teprve nastane. 

    „Je dost možné, že některá témata padnou na čtyři oči a budou se řešit slibem premiéra, protože je nejsilnější subjekt ve vládě a zastupuje zároveň nejsilnější subjekt celé vlády. To je zásadní a něco se možná přetaví do programového prohlášení vlády, kdy asi nikdo do detailů nebude řešit, co je z hlavy vlády a co z hlavy Miloše Zemana,“ řekl Kubáček Blesk Zprávám.

    Některé ústupky jsou navíc podle politologa potřebné i pro budoucí fungování vlády. Budoucí kabinet totiž bude potřebovat i zastání vzhledem k tomu, že je bude čekat i několik nepopulárních rozhodnutí. A zastání by mohl mít právě i od prezidenta. Ale také nemusel.

  • 3.Odmítnutí Lipavského testováním odolnosti

    Vraťme se nyní k tomu, jaký je aktuální stav jednání. Miloš Zeman v tomto týdnu přijal několik kandidátů, a to Helenu Langšádlovou (TOP09), Martina Kupku (ODS), Víta Rakušana (STAN), Jozefa Síkelu (za STAN) a právě Jana Lipavského (Piráti). Původně měl dorazit i Zdeněk Nekula (za KDU-ČSL), nakonec ale skončil v izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19. 

    Podle politologa jde v kauze Lipavský o jakýsi „test odolnosti“, jak uvedl Kubáček Blesk Zprávám. „Miloš Zeman dlouhodobě patří mezi ty, co zkouší mantinely a odolnost soupeře či politického partnera. Je to součást určité taktiky, jestli pan Lipavský a Piráti vydrží a jestli tam nebude změna z úleku,“ komentuje dosavadní informace o průběhu jednání politolog.

    Považuje pak za zajímavé, že se nenechala vyprovokovat pirátská členská základna, na což možná Zeman i trošku sázel. 

    Ačkoliv si podle experta hlava státu uvědomuje, že mají spojenci Petra Fialy jasnou většinu v obou komorách, snaží se v jednáních protlačit své maximum. „To bylo vidět i po jednáních. Možní ministři odcházeli, jak od maturity šťastní, že prošli a podařilo se,“ podotýká Kubáček s tím, že nejspíše došlo k dohodám, že jednotliví šéfové resortů budou o stavu svých ministerstev pravidelně informovat. 

    „Nevěděli jsme, co od Lipavského čekat“

    Podle Kubáčka je navíc pochopitelné, že Zeman kandidaturu Lipavského nejspíše zpochybňuje. „Řekněme si otevřeně, že prostředí diplomacie je kontroverzní a opravdu vždy funguje a větší sílu tam má ministr, který je ideálně středně seniorního věku, má diplomatickou zkušenost, pohybuje se v diplomatickém prostředí a vystupuje konzervativně. Zeman využil obavy diplomatického sboru, jakým ministrem Lipavský bude (…) Nikdo neví, co od něj očekávat a některá jeho prohlášení byla v minulosti vyhraněná a to diplomacie nemá ráda,“ podotýká Kubáček.

    Takové důvody ale nejsou validním důvodem, proč Lipavského nejmenovat do vlády, stejně tak případné odlišné názory na některé části zahraniční politiky. „Existuje zákaz činnosti, a pokud by to kandidát měl, neměl by se stát ministrem. Nebo je tu bezpečnostní riziko, že třeba pracuje pro tajnou službu, na to může Zeman reagovat,“ nastínil důvody, které by mohly vést k odmítnutí kandidáta, pro Blesk Zprávy Kysela.

    Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 4.Bude vláda do konce roku?

    I přesto, že se ve vyjednávání objevil zádrhel, se stále nepředpokládá, že by se jmenování ministrů a následné vyslovení důvěry extrémně protáhlo. To ostatně podle Kubáčka politici ani nechtějí. Přeci jenom je Česká republika stále uprostřed pandemie a ekonomické krize. Dle dosavadních vyjádření by mohla být vláda sestavená do konce roku. Tuto vizi má i předseda STAN Vít Rakušan, který tuto možnost nastínil během středeční tiskové konference po jednání se Zemanem. Dodal ale, že je to dotaz na kancelář prezidenta.

    „Nyní probíhají setkání pana prezidenta s kandidáty na členy vlády Petra Fialy. Následně se chystá jednání s panem premiérem. A v této době budou oznámeny další kroky,“ řekl k jednáním Blesk Zprávám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

    Odhady jsou nicméně optimistické. I podle politického komentátora se „pánové nejspíše dohodnou“ a nebude se přilévat pověstný olej do ohně. „To by ničemu neprospělo. Nálada ve společnosti už je tak dost zjitřená a nepřineslo by to nic dobrého,“ uzavírá Kubáček. 

    Video  Marian Jurečka (KDU-ČSL): Základní důchod má být 10 tisíc, Zeman souhlasí  - ČTK
    Video se připravuje ...

denisz ( 10. prosince 2021 16:48 )

Dnes je situace jiná. Piráti se odvolávají na volby, ale tam totálně pohořeli a nepřijatelného Lipavského jako ministra mají tedy jaksi navíc. To by mělo být pro ně klíčové. Chtějí nehorázně větší vliv a moc než získaných hlasů. Moc odborníků do funkcí ale stejně nemají. Preference jim dále klesají. . . .

Zdenek ( 10. prosince 2021 03:25 )

Předseda ČSSD, který byl o 5 dní později jmenován ministerským předsedou, tehdy k výhradám prezidenta vůči výběru ministrů řekl následující:

„Vycházím z článku 68 Ústavy a Ústava platí pro každého. Tento článek jasně říká, že prezident jmenuje na návrh ministerského předsedy členy vlády. Já samozřejmě rád sdělím panu prezidentovi svoje personální představy, nicméně pro mě bude rozhodující usnesení sociální demokracie, která se za tímto účelem schází 18. července. (...) Když tedy cituji tento článek 68, tak z něho jednoznačně vyplývá, že tady se nemůžeme ptát, kdo se komu líbí a kdo se komu nelíbí. (...) Pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s citovaným článkem 68.“

Z výše uvedeného citátu vyplívá jediný závěr, a sice, že za posledních 21 let udělal Miloš Zeman ve svém výkladu Ústavy otočku o 180 stupňů. Zatímco v roce 1998 jako budoucí premiér odmítal byť jen připustit, že by měl prezident nárok mluvit premiérovi do výběru jeho ministrů, navíc ještě na základě personálních důvodů, dnes činí pravý opak. Bylo by opravdu zajímavé zjistit, co by si devedesátkový Zeman myslel o své současné verzi. Inu, jak to zpíval Bob Dylan – časy se mění...

//Po vyhraných volbách z června 1998 a následných jednáních s ODS, která vyústila v podepsání tzv. Opoziční smlouvy, se v červenci očekávalo jmenování Zemana předsedou vlády tehdejším prezidentem Václavem Havlem, který si ale před samotným jmenováním vlády vyžádal konzultaci ohledně výběru některých Zemanových ministrů. Tuto skutečnost pak v neděli 12. července rozebíral Miloš Zeman spolu s tehdejším předsedou KDU-ČSL Josefem Luxem v diskusním pořadu Sedmička televize Nova, který komentoval uplynulý týden v české politice. //

Zdenek ( 10. prosince 2021 03:23 )

je to stale dokola - soudruh pritel Milos Z e m a n kazdodenne potvrzuje NENAVIST k Cechum a hleda kazdou prilezitost jak jim s k o d i t - .....

no a na stejne TEMA - "Prezident nemá premiérovi co mluvit do výběru ministrů," říkal Miloš Zeman v roce 1998. Teď sám dělá, co Havlovi zakazoval...

Jeden z nejslavnějších citátů Miloše Zemana říká, že jen idiot nemění své názory. A zdá se, že se pan prezident tohoto svého moudra skutečně drží. Zatímco dnes Miloš Zeman tvrdí, že prezident má právo mluvit premiérovi do výběru jeho ministrů, přesně před 21 lety, 12. července 1998, říkal v opačné roli něco úplně jiného...

Po vyhraných volbách z června 1998 a následných jednáních s ODS, která vyústila v podepsání tzv. Opoziční smlouvy, se v červenci očekávalo jmenování Zemana předsedou vlády tehdejším prezidentem Václavem Havlem, který si ale před samotným jmenováním vlády vyžádal konzultaci ohledně výběru některých Zemanových ministrů. Tuto skutečnost pak v neděli 12. července rozebíral Miloš Zeman spolu s tehdejším předsedou KDU-ČSL Josefem Luxem v diskusním pořadu Sedmička televize Nova, který komentoval uplynulý týden v české politice.

bumb ( 10. prosince 2021 00:29 )

Dobře a pravdivě napsané.

bumb ( 10. prosince 2021 00:27 )

Co asi můžeme čekat od Rychetského. Už jim zajistil i volby měl by jít už do důchodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa