Zemřel Hugo Přibyl, významný ostravský geriatr a univerzitní pedagog

9/12 2021

Ve věku 66 let nás dne 4. 12. navždy opustil renomovaný lékařský odborník Hugo Přibyl. Jeho skon oznámili zaměstnanci Přibylovy ordinace. S osobou Hugo Přibyla odešel nejen znalec a popularizátor svého oboru, ale také někdejší ostravský radní. Samotná ordinace doktora Přibyla ukončuje činnost k letošnímu 20. prosinci.

Zemřel Hugo Přibyl, významný ostravský geriatr a univerzitní pedagog

Hugo Přibyl (1955 - 2021). Foto: Jaroslav Baďura, Magazín Patriot

Hugo Přibyl promoval na lékařské fakultě roku 1981, kdy začala jeho úspěšná lékařská kariéra. Po získání příslušných atestací ze všeobecného lékařství a geriatrie absolvoval ve čtyřletém postgraduálním studiu obor  psychoterapie. Titul Ph.D. mu byl udělen roku 2006. Hugo Přibyl rovněž prodělal zahraniční stáže v Belgii, Velké Británii a USA, často se také účastnil tuzemských i zahraničních kongresů. Vyučoval na Ostravské univerzitě a Slezské univerzitě v Opavě.

Doktoru Přibylovi se geriatrické otázky povedlo úspěšně popularizovat. Ve známost vešla zejména jeho kniha s názvem Lidské potřeby ve stáří, kterou ocenili nejen studenti souvisejících oborů a laičtí zájemci. Její autor má za sebou taktéž bohatou publikační činnost v odborných periodicích, jakož i několikerá vystoupení v médiích.

Důkazem zájmu Hugo Přibyla o věci veřejné pak bylo jeho aktivní působení v ostravské komunální politice, kdy se stal městským radním.

Poslední rozloučení s Hugo Přibylem se koná 11. 12. 2021 v 11:00  ve velké obřadní síni krematoria ve Slezské Ostravě.

Statutární město Ostrava vyjadřuje rodině Hugo Přibyla, stejně jako jeho přátelům, upřímnou soustrast.