Loni pod hvězdou, letos v lese. Umělec Loskot znovu září v Jeseníku

Sám uprostřed temného lesa, v neznámém prostředí. Tvary a zvuky nabývají tajemné až nadpřirozené podoby. A v člověku se rozproudí obrazotvornost. Sólová výstava vizuálního umělce Richarda Loskota s názvem „Přes stromy nevidím kraj lesa“ se slavnostně otevře v pátek 10. prosince v 17 hodin. K vidění bude v Galerii v TIC v Katovně až do 6. března.

Známý umělec a finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého se v Jeseníku představil vloni před Vánocemi, a to s působivou světelnou instalací Hvězda inspirovanou známou ochranovskou hvězdou, která byla umístěna na Masarykově náměstí. Tentokrát se autor inspiroval lesy a přírodou Jesenicka a obecněji také mytologií, příběhy a pohádkami, v nichž hraje les důležitou symbolickou úlohu.

Výstava bude mít dvě části. V první se návštěvníci ocitnou v ateliéru pro experimentování a pomocí filmového klíčování, tedy techniky skládání obrazu ze dvou vrstev, budou zkoumat obrazy, předměty i vlastní fantazií. Druhou částí výstavy je světelná instalace, která vyplní celý půdní prostor galerie,“ popisuje, na co se mohou příchozí těšit, kurátorka Městských kulturních zařízení Jeseník Lucie Štůlová Vobořilová.

Navíc stejně jako byl loni před jesenickou radnicí k vidění monumentální objekt Hvězda, bude i letos jedno dílo umístěno ve veřejném prostoru. Tím bude doplněna již tak zajímavá výstava, jejíž vernisáž se uskuteční v pátek 10. prosince za účasti vystavujícího umělce, a kurátorky výstavy Barbory Ciprové. Na vernisáži vystoupí také mladý hudebník Miloš Dolinský se svým projektem Černý tesák. V něm vidnavský rodák kombinuje postupy z elektronické hudby, ambient a minimalismus. Na doprovodný program ušitý na míru k Loskotovým dílům se pak po celou dobu trvání výstavy mohou těšit dospělí i dětští návštěvníci.

Výstavu pořádají MKZ Jeseník. Finančně ji podpořily Ministerstvo kultury ČR a Státní fond kultury.

Mgr. Markéta Turková

Richard Loskot: Přes stromy nevidím kraj lesa

Výstava tematizuje naše prožívání přírody formou rozsáhlé světelné instalace  a zahrnuje i ateliér pro experimenty návštěvníků.

kdy: 11. 12. 2021–6. 3. 2021

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční v pátek 10. 12. od 17 hodin. Vernisáže se zúčastní vystavující umělec Richard Loskot a kurátorka výstavy Barbora Ciprová, význačná osobnost současné kurátorské obce a mj. spolukurátorka prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let. Vernisáž doprovodí hudební vystoupení Černého tesáka.

kde: Galerie v TIC Katovna

Otevřeno pondělí až pátek 13.00–17.00, sobota 10.00–13.00. V období od 24. 12. do 2. 1. otevřeno ve dnech 27. 12.–30. 12. 2021

Vstupné dobrovolné.

Výstavu pořádají MKZ Jeseník a bude k ní připraven doprovodný program pro dospělé i děti.

Více informací: www.mkzjes.czgalerie@mkzjes.cz 

Medailonek autora

Richard Loskot je absolvent Fakulty umění a architektury na Technické Univerzitě v Liberci. Studoval také na Akademie der Bildenen Künste v Michově a v současnosti vede ateliér na katedře Environmental designu TU v Liberci. Tvorba Richarda Loskota je založena na vytváření situací a prostředí, která tematizují samotné lidské vnímání. Využívá přitom sofistikovaných prostředků a moderních technologií. Pravidelně prezentuje svou práci na samostatných výstavách zejména v Česku a na Slovensku, a také na skupinových výstavách u nás i v zahraničí (např. Biennale Giovany Monza, galerie Rotor v Grazu či v Astrup Fearnley Museet v Oslu). Je zakladatelem Studia UAII, uskupení umělců, architektů a techniků se zaměřením na prostorovou tvorbu. V roce 2013 byl jedním z finalistů ceny Blumm Prize v Bruselu. Byl finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého již v letech 2012, 2014 a 2017.