Další krok cyklistky Kristýny Burlové. Vybral si ji belgický tým

Zveřejněno v Sport
Od - čtvrtek, 9. prosinec 2021 17:57
Další krok cyklistky Kristýny Burlové. Vybral si ji belgický tým Foto: se souhlasem K. Burlové

S cyklistikou začínala Kristýna Burlová doma v oddílu Copr Přeštice, než se přesunula o pár kilometrů severněji do SCM Plzeň. Jako kadetka se pak vydala do hlavního města, v pražské Dukle se připravovala pod vedením trenéra Petra Hejhala. A protože skvěle kombinuje dráhu i silnici, přibývaly průběžně republikové tituly i rekordy, startovala na evropských juniorských šampionátech. Loni si na ME ve francouzském Plouay dojela pro skvělou osmou příčku v silničním závodě jednotlivců. Teď devatenáctiletá "Kiki", jak se Burlové přezdívá, udělala další kariérní posun. Od nového roku posílí belgickou stáj Lotto Soudal, se kterou podepsala svou první profesionální smlouvu.

"Dlouho jsem vstřebávala, jestli je to vůbec pravda," popisovala pak nadšená rodačka z Plzně. Burlová pochází ze sportovní rodiny. Má dvě mladší sestry: jednu atletku a druhou basketbalistku. A i když  se v Belgii bude už primárně soustředit na silnici, ani oblíbené dráhařské závody nechce opusit.

Máte už představu, co od vás belgický tým očekává?
Tým se chce hodně zaměřit na rozvoj mladých holek. Myslím, že to bude náš společný cíl. Sestava stáje se kvůli tomu hodně změnila. Bude tam stále pár zkušených závodnic, ale většinu budeme tvořit my nové a mladé, jestli to tak můžu říct. Klíčový bude růst, rozvoj a sbírání zkušeností.

Stáj Lotto Soudal má ve světě výborný zvuk. Jak k přestupu vůbec došlo?
Pro mě je to určitě obrovský posun, takový krok do velké profesionální cyklistiky. Ten nápad už jsem měla v hlavě déle, byla jsem v kontaktu s více týmy, ale z Lotta mě oslovilo samo vedení. Když se to stalo, měla jsem z toho vánoce. Ani jsem tomu nemohla uvěřit, že se mi něco takového povedlo.

V devatenácti letech už toho máte za sebou docela dost. Na jaké výsledky jste vy osobně pyšná?
Hodně vysoko řadím osmé místo z Plouay na loňském silničním mistrovství Evropy juniorek ve Francii. Koneckonců, i díky němu jsem tuhle nabídku dostala. Vážím si hodně také čtvrté příčky z dráhařského evropského šampionátu juniorek rovněž z loňského roku. Původně jsem ji přitom obrečela. Cením si samozřejmě i národních juniorských rekordů na dráze. Letos už jsem jezdila mezi ženami a na dráhařském mistrovství Evropy jsem v madisonu (disciplína dráhové cyklistiky) skončila pátá, toho si vážím.

Budete mít vůbec šanci pokračovat i na dráze?
Určitě u mě budou v budoucnu převládat silniční závody převládat, ale pořád chci svůj závodní program kombinovat také s dráhou. Hodně mě baví a v týmu nejsou proti. Naopak, vůbec jim to nevadí. Ale přednost bude mít silnice.

Jde tyto dvě disciplíny vůbec efektivně kombinovat?
Dělá to tak hodně holek. A jsou i takové, které patří mezi nejlepší jak na dráze, tak i na silnici. Jsou na té nejvyšší úrovni. Budu v tom taky pokračovat a doufám, že aspoň trochu úspěšně.

Jaké jsou vaše cíle pro nejbližší budoucnost?
Když vezmu ty skromnější, tak budu ráda, když se budu moci podívat na nějaké velké závody. Chci posbírat v profipeletonu hlavně co nejvíc zkušeností, pro mě to bude něco úplně nového. Dost se na to těším, ale zároveň budu určitě také nervózní. Ráda bych se dostala i na mistrovství Evropy, a to jak na dráze, tak na silnici. A kdyby se zadařilo, tak nejlépe ještě na mistrovství světa.

V roce 2024 se konají olympijské hry v Paříži. Je účast na nich vaším dalším velkým snem?
Určitě. Nejen snem, olympiáda je další z mých dlouhodobých cílů. A samozřejmě bych nejraději přivezla nějakou velkou medaili z evropského nebo světového šampionátu. Tohle zatím patří mezi sny.

Co ještě stihnete do konce letošního roku?
Mám ještě společný program s pražskou Duklou. Začíná dráhová sezona, takže mám před sebou pár závodních víkendů. Před Vánoci pak vše vyvrcholí mistrovstvím republiky. První týmové soustředění s belgickou stájí mě čeká až na začátku února ve Španělsku.