Avatar: producent odhalil dějovou kostru pokračování nejúspěšnějšího filmu historie

Avatar: producent odhalil dějovou kostru pokračování nejúspěšnějšího filmu historie
Avatar (2009) | Twentieth Century Fox
Avatar si poprvé podmanil kina už roku 2009 a od té doby se stále čeká na pokračování. Dlouholetý projekt Jamese Camerona se rychle stal nejvýdělečnějším filmem všech dob a zůstává jím dodnes, když dočasného nového rekordmana Avengers: Engame znovu přeskočil po opětovném uvedení v Číně (celkem má na kontě 2,8 miliardy dolarů). Avatar vypráví o invalidním mariňákovi jménem Jake Sully (Sam Worthington), jenž se dostává na planetu Pandora, obývanou původními obyvateli Na'vi. Díky vyspělým technologiím je jeho mysl propojena s avatarem – tělem původního obyvatele. Proniká tak do kmene Na'vi, jemuž následně pomáhá v bitvě proti lidské invazi.
Proces výroby pokračování, jichž Cameron slíbil rovnou čtyři, je zdlouhavý a
Stephen Lang, Sam Worthington
Avatar
náročný z pochopitelných důvodů. Už nějakou dobu se ví, že příběh Avatara 2 zavede publikum do podvodního světa Pandory, kam jsme se v jedničce nepodívali. A zároveň k nám prostřednictvím Twitteru proudí fotografie ze zákulisí, odhalující natáčení ve velkých vodních nádržích. Cameron tak potřebuje nejlepší dostupné technologie, které navíc podrobí nové výzvě a přijde s jejich zdokonalením – tak to alespoň dopadlo v případě prvního Avatara či dvojky Terminátora. Slavný filmař má navíc obrovské nároky na tým scenáristů a dlouhou dobu s nimi prý strávil jen uvažováním, díky čemu vlastně první díl fungoval a jak to přenést i na jeho pokračování.
Nyní však pro Total Film Magazine konečně promluvil producent série Jon Landau, který prozradil trochu více o samotném příběhu Avatara 2. Potvrdil, že se bude zaměřovat především na Jakea, jeho domorodou lásku Neitiri (Zoe Saldana) a jejich potomka, kteří jsou před dalšími útoky armády nuceni ustoupit k „bezpečnému přístavišti“ u útesů. „A když se dostanete k útesu, nachází se tam klan nazývaný Metkayina. Sullyho rodina již neobývá prostředí, které zná, tedy deštný prales. Stávají se z nich ryby bez vody, a to z kulturního i přírodního hlediska,“ nechal se slyšet Landau.
Ten rovněž prozradil, že mnoho času bylo věnováno tomu, aby každý ze čtyř plánovaných sequelů končil „velkým emocionálním rozuzlením“ a zároveň fungoval jako součást „rozsáhlejší epické ságy“. Vyzdvihl také práci Jamese Camerona a způsob, jak vypráví takto obří příběhy. „Řekl bych, že síla příběhu druhého Avatara tkví už v tom, jak Jim vždy přistupuje ke každému svému snímku. Píše o univerzálních motivech, které jsou větší než jakýkoli žánr. A když o tom přemýšlíte, pak nenajdete více univerzální motiv, než je rodina. V ohnisku každého z našich čtyř pokračování je Sullyho rodina. Jakou dynamikou prochází rodiče, když se snaží ochránit svou rodinu?“
Avatar: The Way of Water
speciální skútry pro plynulejší pohyb – Avatar: The Way of Water | Jon Landau / Instagram
Avatar 2, nesoucí podtitul The Way of Water, vstoupí do tuzemských kin 15. prosince 2022. Pokud to koronavirus dovolí, toho dne skončí třináctileté čekání a snad také trucování fanoušků nad tím, že vizionářský Cameron zahodil tolik tvůrčích let kvůli jediné tematické látce. Nyní je vše na nejlepší cestě, veškerý materiál pro druhý i třetí díl je natočený a my můžeme být jen zvědaví, s jakou vizuální laskominou přijde „Železný Jim“ tentokrát. Zasazení do hlubin oceánů je určitě vítaným ozvláštněním a Cameronova vypravěčská ostražitost a intuice snad zajistí další dávku epického příběhu s intimnějším rodinným jádrem.
Vedle ústřední herecké dvojice se můžeme těšit také na Kate Winslet, Sigourney Weaver, Stephena Langa, Jemaine Clementa či Giovanni Ribisi. Těšíte se na druhého Avatara? Půjdete do kina?