Archeologové na Přerovsku zahájili nový výzkum. Věří v odkrytí dalších pozůstatků lovců mamutů

9. prosinec 2021

Nový průzkum v přerovském Předmostí zahajují archeologové muzea Komenského. Práce se týkají lokality vzdálené jen několik desítek metrů od Skalky, světově proslulého naleziště pohřebiště lovců mamutů.

Času na svůj výzkum ale mají velmi málo. Už v průběhu příštího roku je vystřídají dělníci, kteří mají v Předmostí postavit nové středisko charity. Archeologové proto v lokalitě pracují i v mrazivém počasí.

Mince nalezené během výzkumu

Jan Novotný, člen archeologického týmu přerovského muzea Komenského, je o nejtepleji oblečený, v čepici a rukavicích klečí v metr hluboké jámě a pracuje v ní malou lopatkou. „Je to už přimrzlé, práce v takových podmínkách není ideální. Člověk do něčeho sáhne a všechno je mokré a studené. Doufáme, že se to zlepší, mrazy povolí a budeme se do toho moci ještě víc pustit,“ přál by si Novotný.

Archeologové v současné době pracují na farské zahradě v centrální části Předmostí, vykopané mají čtyři sondy. „V těchto sondách se nám podařilo zachytit velice zajímavé doklady o osídlení tohoto prostoru, které jsou staré několik tisíc let,“ říká vedoucí výzkumu, archeolog Zdeněk Schenk.

Detail odkrytých základů novověké stavby

„Máme tu doklady kontinuálního osídlení od doby bronzové až po novověk. Podařilo se zachytit základy pozdně barokní stodoly. V jejím interiéru se nám za pomocí detektoru kovů povedlo zachránit šest drobných stříbrných ztrátových mincí,“ dodává Schenk.

Ten hlavní výzkum tady archeologové zahájí až na jaře. Schenk věří, že se mu podaří splnit jeho sen. O co přesně jde? Poslechněte si reportáž Lenky Kratochvílové.

autor: kra
Spustit audio