Duben

Recenze: Godzilla vs. Kong

Vydáno dne 08.12.2021
Další příspěvek do MonsterVerse vesmíru se naštěstí nejvíce podobá filmu Kong: Ostrov lebek. 

 



























 

Je ráno. Kong vstává. A tím pro něj v podstatě končí veškerá idylka. Němá holčíčka Jia mu sice vyrobila malou opičku, jenže ostatní – snad ještě s výjimkou Ilene (Rebecca Hall) – s ním mají vlastní plány, což bude vyžadovat obrovská želízka. Šéf společnosti Apex Cybernetics (Demian Bichir) mezitím konzultuje s vědcem Nathanem Lindem (Alexander Skarsgård) možnosti, jak se dostat do Duté země, tj. do prostoru hluboko pod povrchem, kde by se za normálních okolností mělo nacházet zemské jádro. Kromě inverzní gravitace se tam má také vyskytovat řada monster – ostatně jde o Kongův původní domov.

Vzhledem ke složité přístupnosti to bude chtít vyrazit na Antarktidu a vzít s sebou speciální letecké vozítko zvané HEAV. Ale do toho se stalo, že Godzilla po třech rokách zaútočil (nikoli zaútočila) na lidi. Co k tomu krále monster vedlo? Ne že by to sami přímo rozlouskli, avšak své k tomu budou chtít říct Mark Russell (Kyle Chandler), jeho dcera Madison (Millie Bobby Brown), její kámoš Josh a slídivý Afroameričan Bernie, který rozjel vlastní tematický podcast, pracuje v Apexu a má se starat o odlehčující stránku celého projektu, přestože jej ztvárňuje Brian Tyree Henry a ne Chris Rock, Marlon Wayans, Kevin Hart či Tika Sumpter.

 










 

Nicméně, protrože tady už nefigurují Samuel L. Jackson, Brie Larson, Tom Hiddleston, John Goodman, Shea Whigham ani John C. Reilly, znovu platí, že by bývalo bylo nejlepší sledovat pouze monstrózní vybíjenou a lidský faktor zcela vynechat, byť mu tentokrát není přisuzováná až tak velká zásluha. Dojde na něj pouze tehdy, když se na scéně objevuje jistý lidský výtvor ... Godzilla vs. Kong vlastně není přesný název, neboť tvůrci sáhli pro inspiraci znovu do minulosti a oživili Mechagodzillu! Vznik takového stroje jest v současnosti aktuálnější a možná naléhavější než v 70. letech, protože někteří boháči by si pomalu mohli dovolit něco takového sestrojit. Když už vypustili koronavirus … Ne, to je samozřejmě jenom ničím nepodložená internetová konspirační teorie.

Přestože monstra ničí města, vidíme povětšinou jenom rozpadající se baráky – hlavně mrakodrapy (což je víc cool), přičemž byly všechny patrně prázdné. Žádné lidské mrtvoly nám tvůrci totiž v naprosté většině případů neukazují. Najedná se tedy o katastrofický spektákl v tradičním slova smyslu. Samotná Mechagodzilla jest působivější, než Robot Jox a o malinko i než Mecha Straissanda ze South Parku. O Jaegerech z prvního Pacific Rim raději v této souvislosti ani nemluvě, jelikož skončili hodně za očekáváním. Podotýkám z prvního dílu, protože dvojka do značné míry splňuje představy o líbivém bijáku s monstry. A Godzilla vs. Kong se jí vlastně v ledasčem podobá.

Mimo jiné proto, že snad všechny bitvy monster probíhají za dne a ne za tmy/mlhy/prachu/sněhu/deště, takže si je můžeme pořádně vychutnat. Platí to pro tu na moři i pro závěrečnou, ačkoli až po příchodu Mechagodzilly, neboť do té doby jaksi postrádá kreativitu. Celkově vzato se nelze zbavit dojmu, že pro MonsterVerse filmy je důležité, aby režisér měl řádný plnovous. Pyšní se jím jak Jordan-Vogt Roberts, zodpovědný za Konga: Ostrov lebek, tak Adam Wingard, který natočil Godzillu vs. Konga, a který v minulosti také pozoruhodně rozšířil mytologii týkající se čarodějnice z Blair. Vždycky je zajímavé sledovat, jak si filmař mající kořeny v nízkorozpočtových počinech poradí s budgetem přesahujícím 150 milionů dolarů. Gareth Edwards (Godzilla) a Michael Dougherty (Godzilla II Král monster) to coby režiséři v rámci tohoto universa úplně nezvládli.

 










 

Existují případy, kdy je možné si film stoprocentně užít, přestože není nijak zvlášť originální. Tenhle nedostatek se dá dohnat vtipem, řemeslem nebo výbornými hereckými výkony. U takovýchto žánrových kousků jde samozřejmě taky o vizuální efekty, které jsou nepřekvapivě vynikající. Přesto například prostředí Duté země, snad i díky tomuto tomuto snímku, zrovna neuhrane. Tak jako op komunikující znakovou řečí, protože tenhle nápad nabídla už nová trilogie Planeta opic. Němá holčička vzdoruje rovněž emzákům v Tichém místě. A výpis titulů, ve kterých si „lidé snaží hrát na Boha“, by vydal minimálně na jeden samostatný odstavec.

Godzilla vs. Kong je film, který je ideální pro zhlédnutí v kině IMAX, ale pokud tahle varianta už není dostupná, dá se naštěstí tvrdit, že i na Blu-ray představuje příjemný filmový zážitek. Nepochybně bude zajímavé sledovat, jakým směrem se bude MonsterVerse dál ubírat. Některým klišé a tuctovějším okamžikům se patrně ani příště nevyhne, ovšem není pochyb, že pořád jsou zajímavé směry, kterými by bylo možné se vydat. Třeba i co se týče monstrózního zavítání do některého méně profláklého města – místo San Francisca, Paříže, Londýna, Tokia nebo Hongkongu (ačkoli ten se vzhledem ke jménu té populání obří opice nabízí) můžeme zamířit třeba do Říma, Mexico City, Káhiry, Ria de Janeira nebo Chicaga. Godzilla, Kong, Ghidorah, Scylla, Mothra, Rodan, ale i lebkoplazi jsou divácky vděčné příšery, tak věřme, že se jejich příběhy budou rozvíjet v dalších filmech poutavěji, aby se ve finále podařilo navázat na úspěch Marvelovek, nikoli na blamáž á la Dark Universe (Drákula: Neznámá legenda, Mumie).


INFORMACE O BONUSOVÉ SEKCI NA BLU-RAY JSOU K DISPOZICI TADY


FOTO: Warner Bros.
Hodnocení autora: 8/108/108/108/108/108/108/108/108/108/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz