Hlavní obsah

Srazí kouč Čechů svou rodnou zemi? Žádný sentiment. Máme šanci zdolat Everest, tvrdí

Bude stát ve své rodné zemi před velmi slušně zaplněnou slavnou Hartwall Arenou. Petri Kettunen ale má za cíl většinu fanoušků v modrobílých barvách rozesmutnět. Už na druhém šampionátů působí jako hlavní kouč ve službách české florbalové reprezentace a touží prolomit brány semifinále (v pátek od 17:45, ČT sport, online reportáž na Sport.cz).

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Reprezentační kouč Petri Kettunen na prvním českém tréninku v Hartwall Areně.

Článek

Helsinky (od našeho zpravodaje) - „Nevím, jestli to bude pro mě výjimečný zápas, to už byl ten na mistrovství světa v Praze,“ nedává Kettunen znát sentiment k mužstvu, které před pěti lety dovedl k titulu.

A plno jeho bývalých svěřenců zůstalo v kádru. „Starší generaci drží čtyři nebo pět let, tým je možná až přestárlý, ale hodně zkušený,“ myslí si obránce Martin Kisugite. „Uvidíme, jak se vypořádají s domácí atmosférou, ta jim také může přinést trochu nervozity na hole,“ věří střelec Filip Langer.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

Češi sehráli s vítězi posledních dvou MS celkem 51 zápasů, jen čtyři dokázali vyhrát. „Bude pro nás náročné horu jménem Finsko zdolat. Ale někdo přišel poprvé k Mount Everestu a také ho zdolal. Máme velkou šanci,“ pomohl si Kettunen příměrem v narážce na množství mladíků v týmu, kteří si poprvé zahrají před tak početnou návštěvou.

Po skupinové a čtvrtfinálové předehře v komorní atmosféře hokejové haly IFK (s výjimkou zápasů domácích) teprve teď začne šampionát s plnou parádou. A těší se i čeští hráči, byť je jasné, že publikum nebude na jejich straně.

„Je pravda, že zatím byl ten turnaj dost komorní, já budu jedině rád za lepší atmosféru, i když spousta kluků v takové ještě nehrála,“ hlásí gólman Lukáš Bauer.

„Trochu se nám otočí role proti Praze. Tam jsme hráli my doma před plnou halou a měli jsme trochu svázané ruce,“ vrací se Kisugite ve vzpomínkách o tři roky zpátky. Tehdy Finové semifinále jasně vyhráli 7:2. „Zpětně vidím, jaký tam byl psychický tlak ze všech stran,“ říká.

Těžko očekávat, že by se ostříleným borcům jako Juha Kivilehto nebo Peter Kotilainen rozklepala kolena. „Ale většina z nich domácí mistrovství ještě nehrála a může to hrát roli,“ připomíná Kisugite.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Brankář Lukáš Bauer na tréninku ukázal, že si rozumí i s fotbalovým míčem.

Finové navíc řeší koronavirové trable, covidovým protokolem před čtvrtfinále neprošel ostřílený bek Tatu Väänänen, informace o dalších hráčích domácí celek nezveřejnil.

Tým Suomi v posledních třinácti letech zatřásl s florbalovými pořádky, vyhrál čtyři ze šesti posledních světových šampionátů, přitom předtím Švédové nikoho na trůn nepustili. „Nevím, jestli jsou teď nejlepší na světě, výsledky jsou vyrovnané. Ale určitě jsou nejlepší v defenzívě a brejcích, to mají vypilované hodně dobře,“ oceňuje Bauer.

Domácí zatím procházejí turnajem bez porážky, byť Slováci ve čtvrtfinále při porážce 1:5 vzdorovali vcelku statečně. „Ale Finové se nikam nehonili. Pět, sedm nebo deset vstřelených gólů nehraje rozdíl a oni vědí, že sílu mají, asi se i trochu šetřili na semifinále,“ odhaduje Kisugite.

A přestřelka plná šancí se nedá čekat ani v semifinále. „Finové si rádi dlouho hrají s balonkem, nepůjčují ho soupeři, čekají na svou šanci,“ ví zkušený obránce Kisugite.

„My zase budeme vycházet z naší pevné obrany a budeme se chtít opřít o výborného Lukáš Bauera, který je na turnaji fenomenální,“ smeká před brankářem. Ostatně Češi zatím na turnaji inkasovali nejvíc čtyři góly od Švýcarů, a to ještě jeden do prázdné branky.

A ještě jednu mírnou psychologickou výhodu mají čeští florbalisté. Poslední vzájemný zápas. V Plzni vyhráli po samostatných nájezdech. „Určitě nám to pomůže, ukázali jsme si, že s nimi můžeme hrát, když to postavíme na dobré obraně a rychlých kontrech,“ věří Bauer.

Reklama

Související témata: