Předvánoční nadílka FOK

FOK chystá každoroční vánoční koncert pro UNICEF.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK odehraje koncert na podporu Dětského fondu OSN UNICEF. Tentokrát Pražští symfonikové pod vedením dirigenta Tomáše Braunera uvedou díla Camilla Saint-Saënse a Arthura Honeggera. S orchestrem vystoupí barytonista Jiří Brückler, Kühnův smíšený sbor, Dětský pěvecký sbor Radost Praha a chlapecký sbor Pueri Gaudentes. Klíčovou úlohu budou mít také varhany, za které usedne Daniela Valtová Kosinová. Koncerty proběhnou 15. a 16. prosince 2021, vždy od 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu.

Předvánoční program FOK je v plném proudu a rozhodně by nebyl kompletní bez každoročního koncertu pro nadační fond UNICEF, jehož je orchestr již dlouho hrdým podporovatelem. Výtěžek ze vstupného zakoupeného na e-shopu UNICEF poputuje na pomoc dětem v nouzi. V rámci návštěvy Obecního domu si budou moci diváci také nakoupit vánoční zboží UNICEF.

„Partnerství UNICEF a FOK má konkrétní výsledky: šanci na zdravé dětství díky němu získaly už stovky dětí. Této významné podpory si velmi vážíme. Věřím, že letošní vánoční koncert zajistí to nejcennější – dobrý start do života – co největšímu počtu dětí,“ říká ředitelka českého UNICEF Pavla Gomba.

Letošní program bude patřit dvěma jménům a dvěma vánočně laděným kusům. Prvním z nich je francouzský skladatel Camille Saint-Saëns a jeho Symfonie č. 3 c moll „Varhanní“. Druhým dílem, podle kterého je celý večer také pojmenován, je pak Vánoční kantáta z pera Arthura Honeggera.

V obou skladbách hrají významnou úlohu varhany. Za ty usedne Daniela Valtová Kosinová, která kraluje klávesovým nástrojům v řadách FOK a je také hlavní iniciátorkou a ambasadorkou spolupráce FOK s nadačním fondem UNICEF.

Ve Vánoční kantátě Arthura Honeggera se jako sólista představí Jiří Brückler (baryton) a hned tři sbory – Kühnův smíšený sbor pod vedením Jaroslava Brycha, Dětský pěvecký sbor Radost Praha se sbormistrem Janem Pirnerem a chlapecký sbor Pueri Gaudentes, který povedou Jan Kyjovský a Libor Sládek. Skladba pochází z roku 1953 a je posledním autorovým dílem. Vznikla na objednávku basilejského mecenáše a dirigenta Paula Sachera k 25. výročí Basilejského komorního orchestru. První část líčí chaos světa před příchodem Spasitele a je v ní využito téma žalmu č. 130 De profundis (Z hlubin bezedných). Druhá část, obraz Kristova narození, čerpá z melodií vánočních písní. Třetí díl kantáty Laudate Dominum (Chvalte Pána), jehož první dva verše odpovídají 117. žalmu, dílo slavnostně uzavírá. V díle se objevuje mimo jiné českému publiku známá koleda „Stille Nacht“ (Tichá noc) a tradiční německé a francouzské vánoční koledy.

Symfonie č. 3 c moll „Varhanní“ Camilla Saint-Saënse pochází z roku 1886. Symfonie je netradičně dvouvětá. Najdeme v ní „tristanovské“ harmonie i „schubertovské“ vlivy a v neposlední řadě již zmiňované varhany (odtud název „Varhanní“). Varhanní hlas vnáší do orchestrálního zvuku zvláštní duchovno, v pomalém rozvážném tempu uplývá majestátní tok hudby. Celá skladba tak působí velmi grandiózně, což ještě umocňuje závěrečné forte.

IG_1080x1080_orchestralni_koncerty_31.jpg

Koncerty, které podpořilo Ministerstvo kultury a Francouzský institut v Praze, se uskuteční 15. a 16. prosince 2021 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu a jsou součástí abonentních řad C a D.

Vstup na koncerty je možný podle aktuálních bezpečnostních pravidel.

Foto: FOK

Podcast