Po přívalech sněhu rtuť teploměru klesne hluboko pod nulu. A první výhled na Vánoce!
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Doprava v České republice čelila velké výzvě. Výzvě jménem Ilja. Ilja Kovalčuk to samozřejmě nebyl, to by byla pěkná blbost. Blbost není to, i když, pro někoho možná ano, že na Svobodné univerzitě v Berlíně pojmenovávají tlakové útvary. Tlakové útvary den co den ovlivňují život pozemšťanů. Pozemšťanů je cca 7,9 miliardy, z toho cca 0,75 miliardy jich žije v Evropě, tudíž není divu, že jim Němci dávají jména. Jména rozhodně mají smysl, v lidské sféře i troposféře. Troposféře se čas od času zachce pozemšťany (pořádně) potrápit, tak jako ve čtvrtek Čechy aj Slováky.

Teď trochu vážně: Kde jsou ty časy, kdy se velmistři v letitých Karosách i obyčejní smrtelníci ve vzpomínkami nabitých žigulících s přehledem prodírali sněhem, fakt hodně sněhem? Co by si asi pomysleli při pohledu na dnešní skoro autonomní vozidla, která se ocitnou v koncích i při „třech u muzea“? Holt jak se říká: Pokrok nezastavíš. Přitom by stačila jedna opravdu velká sluneční erupce a sněhem pocukrovaná vozovka by byl asi ten nejmenší problém. Co myslíte, jak bude svět vypadat v roce 2050?

Užito slov klasika: Každá doba má istá kulturná špecifika. Pravdou je, že sněžení, které před třetím víkendem adventu 2021 zasáhlo Česko a Slovensko, bylo vydatné. Severovýchodně od Bratislavy spadlo až skoro čtvrt metru sněhu, na našem území až přes patnáct centimetrů. Sněžení zavítalo i do severozápadních Čech. Nebylo nijak zvlášť vydatné, ale protože bylo slabě nad nulou, sníh byl mokrý a krásně se lepil na stromy. Pak padla tma a jaká to pěkná (před)vánoční atmosféra, že? Otázkou je, jak dlouho vydrží? A jsou už k dispozici nějaké předběžné odhady, jak by mohly vypadat letošní vánoční svátky?

10. prosince: Během odpoledne místy ubude oblačnosti na polojasno, možná až skoro jasno, byť jen přechodně, ale jinde se sluníčko vůbec neukáže. Ani sněhové vločky, páteční spady srážek (sněhu) budou nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, takže mnohde to, co napadlo, ještě více zvlhne.

11. prosince: Velká oblačnost (jak jinak...), možná v noci (na neděli) se sem tam ukážou hvězdy. Navíc jen na chvíli. V nočních hodinách na západě (v Karlovarském kraji) nepřekvapí slabé sněžení, jinde srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, jinými slovy beze změny. Nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti až kolem -6 °C, což je s ohledem na dnešní standardy kruté. Zvláště pro elektromobily...

12. prosince: S výjimkou noci/brzkého rána hodně mraků, ze kterých by hlavně večer a hlavně na horách mohlo něco málo spadnout. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C (chudák sníh), nejnižší ranní teploty kolem krutopřísných -3 až -7 °C.

13. prosince: Přes den až okolo 5 °C, ráno kolem 0 °C. A podle všeho bez srážek i slunce.

Na závěr první výhled na Vánoce:

  • Štědrý den: Minima kolem 3 až -1 °C, maxima okolo 0 až 4 °C. Špatná práce!
  • Boží hod vánoční: Minima kolem 3 až -1 °C, maxima okolo 1 až 5 °C. Ještě špatnější práce!
  • Štěpán: Zatím moc daleko.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru