Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Rozhovory s osobnostmi

S pokrokovou baronkou mě mnohé spojuje, říká spisovatelka Tereza Srbová. Vytvořila o ní komiks

Tereza Srbová | foto: Natalie Wizmann

Premium Rozhovor
Tereza Srbová (38) debutuje jako spisovatelka s knihou o pokrokové baronce Sidonii Nádherné. Česká modelka a herečka žijící v Los Angeles o patchworkovém životě a významných dnech našich životů, které začínají vyčištěním zubů.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V den Díkuvzdání sedí Tereza Srbová v pracovně svého losangeleského domova. Za zády má velkou knihovnu napěchovanou knihami. Ze stěny se dívají černobílé portréty hudebních interpretů, mezi nimiž na první pohled rozeznávám rozesmáté beatlesáky. Ve státě Kalifornia je právě jedenáct hodin dopoledne a půvabná žena mnoha profesí sedí pohodlně uvelebená v křesle. 

Z velkého hrnku upíjí čaj, na sobě má šedý domácí oděv a přehazuje si dokonale upravené blond vlasy z jednoho ramene na druhé. Zatímco v Praze je už dávno tma a sychravý listopadový večer, Srbová mi s nadšením ukazuje výhled do zahrady, kde se bujná zeleň vyhřívá pod blankytně modrým nebem.

„Občas mi ale chybí nahuštěnost evropských měst, kde jsme si mnohem blíž,” zklidňuje Srbová mou závist a přes obrazovku počítače si povídáme o nejhezčím kreativním období jejího života. Ačkoli se odehrál v pandemii, prožila jej napsáním komiksu o baronce Nádherné - ženě, s níž ji mnohé spojuje.

Vaše kniha o Sidonii Nádherné je plná květin. Dvě stránky jste dokonce věnovala atlasu květomluvy. Jaká je vaše oblíbená květina?
Mám ráda tulipány. Jsou velmi dekorativní a přitom si na nic nehrají. A myslím, že tulipán v atlasu květomluvy, který v Sidonii najdete, znamená “jsi skvělý milenec”. To je fajn. Dobrý milenec se v životě hodí. (směje se)

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se