Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jablonec zlomil prokletí a sytil koeficient. Ale bude se ho týkat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Hlavně v Evropě nechtějme Jablonec, proboha! Ten zase hned vyletí s nějakým trpajzlíkem z Východu a celý koeficient českému fotbalu znovu akorát podělá.“ Stačí jen zapátrat v paměti, kolikrát jste zaregistrovali něco v tomhle smyslu. Protože Severočeši před touto sezonou v předkolech v minulosti vždy vyhořeli a do základní skupiny se dostali jen jednou. To když tam shodou okolností postoupili rovnou a ošidnému play off se vyhnuli. Po všech ostatních pokusech však v kancelářích na Střelnici vždy zavládlo zklamání. „Je to nepříjemná nálepka. Upřímně říkám, že mě štve a hodně,“ přiznal před čtyřmi měsíci odchovanec klubu Vojtěch Kubista.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Raed Krishan

Jablonec postup z Konferenční ligy nakonec nevybojoval.

Článek

Letos ji však Severočeši ze sebe s úlevou strhli. V boji o základní skupinu Evropské ligy sice vyhořeli se skotským Celtikem, který pak prošel do skupiny a v ní stejně jako Sparta obsadil třetí místo, v play off Konferenční ligy ovšem Jablonečtí smetli nevyzpytatelnou Žilinu a vybojovali zápasy s nizozemským Alkmaarem, rumunským suverénem z Kluže a dánským Randersem.

V této konkurenci uhráli zelenobílí celkem šest bodů za výhru a tři remízy. Až do posledního kola bojovali o postup do další fáze. Sen se jim nakonec nesplnil, Jablonečtí doplatili na slabou koncovku, která je tíží po celý podzim i v domácí soutěži. Rozhodně však nezklamali a zaslouží uznání. Odměnou je pro klubovou pokladnu procházející těžkými časy výdělek přesahující 110 milionů korun.

I přes předpovědi škarohlídů klub ze severu přispěl do národního koeficientu srovnatelným počtem bodů jako Sparta se Slavií, které se pohybují ve zcela jiné galaxii, co se podmínek týká. V této sezoně se hraje o nasazování do evropských pohárů do ročníku 2023/24. Takže těžit by ze svého letošního zisku mohl i Jablonec. Tady je však jedno velké ALE.

Co s ním za dva roky bude? Jeho majitel Miroslav Pelta je zatím v dotační kauze nepravomocně odsouzen na šest let vězení a nyní se bude čekat na verdikt Vrchního soudu v Praze. Ten hodně o budoucnosti klubu napoví. Sám Miroslav Pelta na palubě letounu cestou z Kluže přiznal, že pokud by jeho proces pro něj nedopadl dobře, Jablonec by se musel popasovat s tím největším problémem.

Hynek Preisler

Jako sportovní novinář pracuje přes třináct let. Od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 píše pro libereckou redakci deníku Právo a nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Desetkrát běžel Jizerskou padesátku a dvakrát i Vasův běh a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.

Vystihuje to i jeden spíše náhodný, ale rozhodně symbolický moment, který se na ranveji v Sedmihradské metropoli udál před odletem. Když na letišti u schůdků do Boeingu zastavil jeden z letištních autobusů, nejrychleji z něj vystoupil Pelta a po schodech vystoupal do letadla coby první. Obrazně jako ten nejdůležitější v klubové struktuře. Je tedy otázkou, zda takhle po pohárovém zápase nestoupal do letadla naposledy.

Reklama

Související témata: