Hlavní obsah

První výhru si připsal proti Haškovi, Dominatora už dávno setřásl. Fleury slaví kótu 500

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Vokoun opouštěl NHL po patnácti sezonách s rovnými třemi stovkami výher. Šestinásobný vítěz Vezina Trophy Dominik Hašek má v kolonce vítězství cifru 389, která stačí na 15. místo v historické tabulce. Jen trio gólmanů v nejlepší lize světa se dostalo na pět set výher. Martin Brodeur a Patrick Roy mají od čtvrtka nového společníka. Brankář Chicaga Marc-Andre Fleury ozdobil svůj historický večer nulou na ledě Montrealu.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Brankář Chicaga Marc-Andre Fleury zdraví diváky

Článek

Z ochozů Bell Centre obvykle slýchával nadávky a posměšky, tentokrát se ale z hlediště ozývalo mohutné skandování: 'Fleury' Fleury!' "Mám husí kůži, většinou tu na mě bučeli. A teď tohle. Je to prostě výjimečné," neskrýval pohnutí Fleury, který se narodil před 37 lety v Sorelu, necelých 100 kilometrů od Montrealu.

Jako jednička draftu však v roce 2003 putoval do Pittsburghu a Canadiens dával ve vzájemných zápasech zabrat. V letech 2009, 2016 a 2017 slavil Stanley Cupy, zatímco Montreal svůj poslední získal v roce 1993...

Teď však místní fanoušci Fleuryho zase adoptovali. Byť jim třiceti zákroky a čistým kontem zkazil večer. "Nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl v NHL tolik dokázat," tvrdil Fleury, který na první pohled nemá image drsného hokejisty. Občas skutečně působí spíš jako květinka. Což je ostatně i jeho přezdívka (Flower).

Pětistovku stihl nejrychleji v historii

Fleury svou misi v NHL nastartoval na podzim 2003 a první výhru si připsal proti Detroitu, jehož branku tehdy hájil... právě Hašek. Hezká shoda náhod. Česká legenda se ale k pětistovce vítězných zápasů nikdy nepropracovala, zatímco Fleury ji stihl během 901 utkání, rychleji než Brodeur (908) i Roy (933).

Po 13 letech v Pittsburghu a čtyřech sezonách ve Vegas se teď Fleury snaží pozvednout Chicago. Začátek sezony neměl kdovíjaký, ale poslední týdny už se zase dostává do obvyklých obrátek.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Brankář Chicaga Marc-Andre Fleury

"I na tréninku poznáte, že je to chlapík, co letos vyhrál Vezina Trophy," řekl Sport.cz Fleuryho český spoluhráč Dominik Kubalík.

Aby kanadský gólman zkusil přeskočit druhého v pořadí výher Patricka Roye (551), potřeboval by uzavřít novou smlouvu. Broudeurových 691 vítězných zápasů se ovšem vznáší v úplně jiných sférách. Přesto nikdo nepochybuje, že Fleury své slavné předchůdce doplní i v řadách členů Hokejové Síně slávy.

Reklama