Ohlédnutí za 6. kolem základních skupin Ligy mistrů

10.12.2021, 20:12
Názory a komentáře
Arnaut Danjuma (© AFP)
Po bláznivém jaru 2020 a velmi stísněném programu následného podzimu za sebou máme skupinovou fázi takové sezony Ligy mistrů, která konečně vypadá jako obyčejná. Ovšem na jinou novinku si musí zvykat v Barceloně, která bude v jarní části chybět.

Podobná nepříjemnost se týká i dalšího velkoklubu Dortmundu - jediným německým týmem mezi nejlepší šestnáctkou tak je Bayern. Jiné velké zemi se dařilo, Anglie bude mít v jarní části hned čtyři účastníky.

Ostrovany doplní kromě Bayernu také tři španělská mužstva, na zbylé polovině se pak po dvou celcích podílejí Itálie, Francie a Portugalsko. Jednoho zástupce budou moci v osmifinále sledovat příznivci nizozemské a rakouské kopané.

Nejlepší zápas kola


Zenit - Chelsea

Bláznivé utkání v Petrohradě nemohlo potěšit Chelsea, která přišla na poslední chvíli o první místo. Po Wernerově trefě otočili ještě v první půli Claudinho a Azmoun, nicméně po pauze vrátili Blues vedení Lukaku a druhou brankou Werner. Jenže ve čtvrté minutě nastavení znovu vyrovnal Ozdoev.

Nejpohlednější góly kola


1. Marco Asensio (Real Madrid)

Spektakulární rána Marca Asensia si určitě zaslouží ocenění v této rubrice. Stejně tak do ní patří i trefy Ozdoeva a Messiho, bohužel už se nedostalo na Greenwoodovo akrobatické zakončení či Mbappého ránu z první.



2. Magomed Ozdoev (Zenit)





3. Lionel Messi (PSG)



Sestava kola





Brankář - Ismael Diawara (Malmö)

Celkem šesti zákroky držel v Turíně své mužstvo nad vodou. Předvedl se po přestávce proti tvrdé Keanově střele, vzápětí se blýsknul i proti Bernadeschiho pokusu a v závěru ještě jednou vychytal Keana.

Pravý obránce - Gilberto (Benfica)

Křídelní obránce lisabonského celku po necelé čtvrtině utkání přiblížil své mužstvo postupu. Vystihl totiž špatnou přihrávku soupeře a tváří v tvář brankáři skóroval. Další změna skóre už nenastala a Benfica si tak zahraje Ligu mistrů i na jaře.

Střední obránce - Éder Militao (Real Madrid)

Perfektní výkon brazilského stopera, který s přehledem ubránil ofenzivu Interu a zároveň ani nedělal chyby s balónem. Navíc ve druhé půli vybojoval červenou kartu na Barellovi, který psychicky neustál souboj s Militaem a oplácel mu.

Levý obránce - Nico Schulz (Dortmund)

Znovu prokázal svou dobrou kopací techniku a zásoboval své spoluhráče přesnými pasy. Po čtvrthodině našel ve vápně nepřesného Bellinghama, ve druhém poločase už se dočkal asistence. Jeho centr přistál na hlavě Haalanda a ten se už nemýlil.

Pravý záložník - Jonathan Ikoné (Lille)

Ikoné při klíčovém vítězství ve Wolfsburgu asistoval hned na dva góly. Už po deseti minutách hry pronikl po pravé straně a předložil před bránu Yilmazovi. V závěrečné čtvrthodině pak ještě připravil gólovou pumelici Gomesovi.

Střední záložník - Angel Gomes (Lille)

Na hřiště přišel až na závěrečnou čtvrtinu utkání, přesto zanechal velkou stopu. Velmi brzy totiž skvělou průnikovkou našel skórujícího Davida, o něco později sám skóroval, když s trochou štěstí procedil balón za záda brankáře.

Střední záložník - Mahmoud Dahoud (Dortmund)

Při demolici Besiktasu měl podíl hned na třech gólech a vyloučení. V závěru první půle vybojoval na Welintonovi penaltu, ten byl navíc za zákrok vyloučen. Po přestávce šikovně narazil skórujícímu Reusovi, aby později načechral míč na hlavu přesného Haalanda.

Levý záložník - Kylian Mbappé (PSG)

Dvěma góly během úvodních sedmi minut zajistil Pařížanům vítězství s Bruggami. Nejprve z blízkosti překonal gólmana, za okamžik se dostal k dorážce, kterou z voleje zpoza malého vápna dostal do brány. V závěru první půle pak ještě zapsal asistenci, když ve středu pole předal balón Messimu.

Útočník - Lionel Messi (PSG)

Nedlouho před odchodem do šaten dal Paříži tříbrankové vedení, když výtečnou ranou zpoza vápna poslal míč mimo dosah brankáře. Ve druhé půli si šikovným pokrytím balónu vynutil faul v pokutovém území, následnou penaltu pak s naprostým přehledem proměnil.

Útočník - Arnaut Danjuma (Villareal)

Villarreal potřeboval k postupu do jarní fáze v Bergamu bodovat a k tomu jej už ve třetí minutě přiblížil právě Danjuma, který svůj individuální únik zakončil jeslemi gólmanovi. Po návratu ze šaten pak skóroval podruhé, když pálil z otočky do protipohybu brankáře.

Útočník - Timo Werner (Chelsea)

Remíza v Petrohradu sice Chelsea k prvnímu místu nestačila, Werner však prožil dobrý zápas, když měl prsty ve všech třech gólech. Po rohovém kopu snadno trefil odkrytou bránu, po hodině hry pak pro změnu on připravil tutovku Lukakuovi. V závěru úspěšně zakončoval pohlednou kombinaci svého týmu.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Lionel Messi (PSG) - 9.89 (2 góly, 2 úspěšné driblinky, držení míče 6,6 % zápasu)

2. Kylian Mbappé (PSG) - 9.68 (2 góly, asistence, 5 úspěšných driblinků)

3. Donyell Malen (Dortmund) - 9.03 (gól, 4 úspěšné driblinky, 5 střel)

4. Nico Schulz (Dortmund) - 8.93 (asistence, 89% úspěšnost přihrávek, 3 úspěšné driblinky, 3 odebrání míče)

5. Timo Werner (Chelsea) - 8.84 (2 góly, asistence, 5 střel)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Timo Werner (Chelsea) 17 bodů - 2 góly (8 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), 3 získané míče (1 bod)

2.-3. Kylian Mbappé (PSG) 15 bodů - 2 góly (8 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 83 odehraných minut (2 body), žlutá karta (-1 bod)

2.-3. Arnaut Danjuma (Villarreal) 15 bodů - 2 góly (10 bodů), hráč zápasu (3 body), 87 odehraných minut (2 body)

4.-6. Lionel Messi (PSG) 13 bodů - 2 góly (8 bodů), 90 odehraných minut (2 body), vybojovaná penalta (2 body), gól zpoza vápna (1 bod)

4.-6. Antoine Griezmann (Atlético) 13 bodů - gól (4 body), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), 3 získané míče (1 bod)

4.-6. Marco Reus (Dortmund) 13 bodů - 2 góly (10 bodů), 63 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod)

Nepřehlédněte


Dvě hloupá vyloučení byla k vidění v rychlém sledu v Portu. Nejprve Carrasco v přerušení sestřelil Otávia.


Aby si vzápětí podobně hloupě počínal Wendell a vyrovnal tak personální stav na hřišti.


Mezitím Pepe neohroženě vyřval celou tlupu hráčů Atlética, ten se ale zdržel jakýchkoliv fyzických napadení a mohl tak utkání dohrát.


Zbytečnou červenou kartu uviděl i Barella, který neunesl souboj s Militaem a po soupeři se na zemi nohama ohnal.


Situace v Lize mistrů


Pojďme si stručně projít, jak dopadly bitvy v posledním kole skupin. Lipsko nakonec na úkor Brugg proklouzlo do Evropské ligy, kam bude směřovat i Porto. To v bitvě tří týmů nestačilo na Atlético, avšak nechalo za sebou AC Milán.

Real Madrid si proti Interu pohodlně udržel první místo, stejně tak Benfica na dálku druhé před Barcelonou. Villareal ve vzájemném duelu postoupil na úkor Atalanty, ta díky remíze Young Boys půjde alespoň do EL.

Ve skupině G, kde mohl postoupit každý, si své pozice udržely Lille a Salzburg, v poslední grupě se Juventus vyšvihnul na čelo před Chelsea. Oproti rozdělení do košů si tak postup do jarní fáze LM a EL prohodily Barcelona s Benficou, Sevilla se Salzburgem a Dortmund s Ajaxem. Ze čtvrtých košů pronikl do Evropské ligy jen Sheriff, a to na úkor Šachťaru.

Událo se v dalších soutěžích


Sparta už v posledním kole EL hrála s Bröndby jen o třetí místo, které si díky výhře udržela. Atraktivní bitva o postup byla k vidění v "céčku", kde zahozená penalta Legie v samotném nastavení proti Spartaku znamenala pro Rusy první místo na úkor třetího. Do jarní fáze je doprovodí Neapol.

Otevřené to bylo mezi třemi týmy i ve skupině F, kde ale Midtjylland pohrdnul šancí na první místo a po remíze s Ludogorcem si zahraje jen KL. Vítězství v této čtveřici patří Crvené Zvezdě, která jej ustrážila i před Bragou.

Jednoduchá byla matematika i pro Slavii v Konferenční lize. Ta potřebovala na půdě Unionu neprohrát, což se jí i přes infarktový závěr povedlo, a ze druhého místa tak postupuje. Ne tak Jablonec, který nezvládl svůj zápas v Kluži.

Partizan nakonec horko těžko ustrážil druhou příčku před Anorthosisem, Řím se na poslední chvíli nakonec vyšvihnul na místo první před Bodo. Bez zástupce v jarní části bude Slovensko, Slovan totiž na dálku nezvládl svůj souboj s PAOKem.

Basilej v přímém souboji o výhru ve skupině jasně přehrála Karabach. Na rozuzlení stále čeká skupina G, Tottenham totiž v odloženém zápase může v případě vítězství proti Rennes předehnat Vitesse na druhém místě.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (12)

Přidat komentář
eder

Zase se snaží do sestav kola protlačit overhype skřeta za každou cenu...

Reagovat
PP

A zase musí pár místních idiotů psát kraviny, místo aby mlčeli nebo psali něco podnětného.. A použít overhype u jednoho z nejlepších hráčů všech dob je.. zajímavé..

Reagovat
eder

Si taccuisses, philosophus mansisses...

Reagovat
Mass

Villarreal postoupí do dálší fáze Ligy mistrů, ale v domácí lize se jí nedaří. Logikou některých zdejších komentárů LaLiga> CHL

Reagovat
T..oo..M

Villarreal je specifický, první sezóna v LM a hned semifinále, což je unikátní.Snad každý trochu starší fanouškem si pamatuje jak Lehmann chytil penaltu v odvetě, Riquelmemu?? Pokud se nepletu tak podobný kousek mohly zopakovat Malaga 12/13(čtvrtfinále v Dortmundu, kde v posledních 5 minutách dvakrát inkasovali a bylo po snu) a Leicester vyrovnané zápasy s Atléticem (1:0 a 1:1 ??) A v sezoně 19/20 Atalanta podobně jako Malaga, jen v jednom klání ztratila zápas s PSG.

Jinak ke španělské lize ještě takové třešničky co si pamatuji, Betis sezóna 13/14, v lize 20.(čtvrtfinále EL[vyřazen FC Sevilla] a Espanyol 19/20 v lize 20.(první kolo play-off, poté co vyhráli skupinu [vyřazení Wolverhampton FC])

PS. Datumy a názvy týmu se mohou lišit v přímé úměře k požité koralce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eder

Je fajn, že jsi zmínil to tehdejší semifinále Ponorek proti Wengerovým "Invincibles", to si vzpomínám jako velmi dobrý a atraktivní zápas. Riquelme tu penaltu tehdy odfláknul, přestože právě on měl kopací techniku od pánaboha...

Reagovat
Y.N.W.A

Já jsem si vybavil Celta Vigo 2003/2004... v LM osmifinále, v lize 19. a sestup

Reagovat
Inter Eterno Amore

a Alaves tiež nejako podobne v 2001 nie?

Reagovat
Bandita_Harry

Villareal

P. Danjuma by bol skvelá posila

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy s eto losuje? V patek to jaksi nestihli

Reagovat
Bandita_Harry

V pondelok myslím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele