Zasněžené Val di Sole již v neděli, Pidcock a Van Aert na startu

Světový pohár v cyklokrosu se pojede po letech na sněhu, olympijský test přijde na řadu v neděli...

Autor: Tomáš Ježek
Zasněžené Val di Sole již v neděli, Pidcock a Van Aert na startu

9. díl světového poháru v cyklokrosu přijde na řadu už zítra. Jak jsme psali v nedávném článku Krosový SP se přesouvá na sníh, Val di Sole bude olympijským testem, již z názvu dokážete odvodit, že tento závod bude velice důležitý pro cyklokros jako disciplínu samotnou. Roky se mluví o zařazení cyklokrosu do programu olympijských her, nyní se vše může rozhodnout. Doufejme, že správným směrem a za správných podmínek, aby se z cyklokrosu nestala nudná disciplína ve vysokohorských střediscích, kam nepatří, ale zatraktivní se a přitáhne pozornost dalších zemí.

 

Kdo bude patřit k favoritům závodu?

Největším favoritem na startu a zároveň i hvězdou bude belgický šampion Wout van Aert (Jumbo Visma), který ovládl hned první závod sezony, ve kterém startoval, a to Superprestige v belgickém Boomu. Dále pak Thomas Pidcock (GBR, Ineos Grenadier), který jako Wout absolvuje v Itálii teprve druhý krosový závod sezony. Těšit se můžeme například i na Eliho Iserbyta (BEL, Pauwels Sauzen Bingoal), lídra světového poháru. Jediným českým zástupcem na startu bude Lubomír Petruš (D2Mont Merida). Na startu se neobjeví nikdo z týmu Balois Trek - Toon Aerts, Pim Ronhaar, Thijs Aerts, Lars van der Haar... Program světového poháru, který čítá 15 závodů, je pro jezdce více než vysilující a pro týmy vysilující stejně, ale po finanční stránce, nad tím by se měla bezpochyby UCI zamyslet, zdali  je nutné oproti minulým rokům nutností navyšovat počet závodů SP téměř o dvojnásobek.

Do kolotoče světového poháru se vrací Marianne Vos, která naposledy startovala na světových pohárech ve Spojených státech. Dále bude mezi favoritky patřit Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix), Denise Betsema (NED, Pauwels Sauzen Bingoal) a zvědavi jsme na výkon kanadské závodnice Maghalie Rochette (Rapha Specialized), která se v zatím posledním závodě světového poháru v Besanconu umístila na 2. místě.

"Na sněhu už jsem jela několikrát, ale rozhodně ne na trati, která bude zasněžená úplně celá, také jsem zvědavá, co se mnou udělá nadmořská výška. Všichni víme, že se budeme potýkat se sněhem a zimou, proto bude důležité zvolit dobré oblečení a galusky v závislosti na tom, zda bude povrch měkký nebo ledový," uvedla sedminásobná světová šampionka v cyklokrosu Marianne Vos.

Na startu elitní kategorie žen se bohužel neobjeví žádná česká zástupkyně.


 

Trať

Jak již bylo zmíněno, závod se pojede na sněhu v lyžařském středisku Vermiglio, a to v nadmořské výšce 1 200 metrů nad mořem. V případě, že by sníh náhle zmizel, připravena jsou u trati sněžná děla, která olympijský test jistí. Očekávat můžeme nejen zajímavé technické dovednosti, ale zvědavi jsme i na volbu plášťů či galusek na tento pro cyklokros v dnešní době už netypický povrch a závodníky určitě potrápí i nízké teploty. Ty se ve Vermigliu pohybují těsně pod bodem mrazu. S jistotou se ale můžeme těšit na zajímavé závody!

Program

Ženy Elite 13:30

Muži Elite 14:55

Kde sledovat?

Závody obou elitních kategorií můžete sledovat na placené verzi Eurosportu - Player či na iVysílání České Televize.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený VAL DI SOLE BIKE LAND (@valdisolebikeland)

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  2. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  3. Světový pohárHadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
    Hadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
  4. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
  5. Ostatní závodyOkruh úvodního kola SP v Brazílii už v závodě C1 vyzkoušel Jan Sáska
    Okruh úvodního kola SP v Brazílii už v závodě C1 vyzkoušel Jan Sáska
  6. Světový pohárPuck Pieterse vynechá úvodní dva díly Světového poháru v Brazílii
    Puck Pieterse vynechá úvodní dva díly Světového poháru v Brazílii

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744