Hlavní obsah

Brusel: Musíme diskutovat o povinném očkování

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Necháte-li se naočkovat, riziko těžkého průběhu covidu radikálně klesá, říká většina lékařů.

Reklama

Pro povinné očkování se už v minulém týdnu vyslovila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, na sklonku týdne se k ní přidal i místopředseda Komise Margaritis Schinas.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Jedinou členskou zemí Evropské unie, která dosud přišla se zákonem o povinném očkování proti nemoci covid-19, je Rakousko. Stejný krok ale zvažuje i několik dalších států.

Podle místopředsedy Evropské komise Margaritise Schinase mají lídři členských zemí „příležitost“ mluvit o povinném očkování už na summitu Evropské rady, který se uskuteční 16. a 17. prosince v Bruselu.

„Jsou to témata, o kterých musíme diskutovat, protože se už dějí. Rozsah povinného očkování roste. Některé země jako Rakousko to dělají brutálně, jiné jako Itálie, Portugalsko nebo Řecko nepřímo,“ citoval Schinase server Euractiv.

Von der Leyenová minulý týden podle Schinase velmi pečlivě vážila slova, když mluvila o potřebě povinného očkování. „Neřekla ale, že Evropská unie vydá nařízení, které vynutí povinné očkování v celé EU,“ zdůraznil Schinas s tím, že šéfka Komise jen otevřela diskuzi o tomto citlivém tématu. Sama von der Leyenová označila slova o potřebě povinného očkování za svůj osobní názor.

Eurokomisař řekl, že vidí značný prostor pro rozšíření očkování v členských státech. „Znovu ale opakuji, že by to neměl nařizovat Brusel… Je to něco, co musí být posouzeno v národních souvislostech a zhodnoceno soudci podle ústavní reality našich členských států,“ dodal Schinas. O nutnosti očkování jako cestě k ukončení pandemie je ale přesvědčen: „Neočkovaní Evropané by se měli nechat očkovat a ti očkovaní by měli dostat posilovací dávku,“ řekl.

Lidé, kteří se očkovat odmítají, si podle eurokomisaře „vymýšlejí nejrůznější konspirační teorie, aby své odmítání ospravedlnili“.

Podle politologa a experta na EU Jana Kováře z Ústavu mezinárodních vztahů proběhne na summitu diskuze, která nejspíš konkrétní výsledky nepřinese. „Evropská unie ani nemá kompetenci na to, aby povinné očkování nařizovala,“ připomíná s tím, že ani mezi lídry sedmadvacítky neexistuje v otázce povinného očkování shoda.

Kovář považuje slova o povinném očkování z úst šéfky Komise za sice pochopitelná, na druhou stranu je ale také varuje před plýtváním politickým kapitálem: „Některé euroskeptické strany už začaly mluvit o tom, že Brusel chce členským státům diktovat povinné očkování. Jen to rozjitří dezinformační debatu,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle unijního zdroje, který si nepřál být jmenován, proberou premiéři a prezidenti covidovou situaci v jednotlivých státech a ti, kteří chtějí zavést povinné očkování, budou prezentovat jeho výhody. Mluvit by se mělo i o koordinaci opatření vzhledem k nové mutaci omikron, o společném přístupu k třetí dávce očkování a o platnosti očkovacích certifikátů. Právě v těchto oblastech existuje podle Kováře jasný společný zájem – na rozdíl od otázky povinného očkování.

Českou republiku by měl na summitu zastupovat premiér v demisi Andrej Babiš, pokud tedy nebude do té doby jmenována nová vláda. To se po pátečním prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který odmítá jmenovat ministra zahraničí Jana Lipavského, nezdá příliš pravděpodobné.

V Rakousku pokuty až 3 600 eur

Zákon o povinném očkování představila rakouská vláda ve čtvrtek. Počítá s tím, že ti, kteří očkování odmítnou, mohou dostat pokuty do výše 3 600 eur (asi 94 tisíc korun). Očkování by se mělo týkat všech občanů starších 14 let s výjimkou těhotných, vyléčených z koronaviru a lidí, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

Rakouská vláda našla shodu i s opozicí, tedy s výjimkou populistických Svobodných (FPÖ), podle nichž jde o „nátlak a dehumanizaci“.

S povinným očkováním počítají i v Německu, kde se vakcínám proti covidu stále vyhýbá na deset milionů obyvatel. Vláda chce proto do konce roku předložit v Bundestagu zákon, který by učinil očkování povinným od února nebo března příštího roku. Opatření podporuje nový kancléř Olaf Scholz, stejně jako pokuty pro ty, kdo by zákon nerespektovali.

Řecko pak na konci listopadu oznámilo, že očkování bude od 16. ledna povinné pro všechny občany starší 60 let. Pokud by se vzpírali, čeká je pokuta ve výši 100 eur za každý měsíc bez vakcíny. „Je to cena za naše zdraví,“ řekl premiér Kyriakos Mitsotakis, v jehož zemi je zhruba půl milionu nenaočkovaných lidí.

Povinné očkování plánuje od března také polská vláda pro lékaře, učitele a příslušníky ozbrojených složek.

Rozšíření povinnosti se očkovat na celou populaci by mohlo umožnit „drasticky snížit cirkulaci viru“, odhadla pro server France 24 epidemioložka Catherine Hillová. „Neočkovaní lidé jsou mnohem náchylnější k nákaze covidem-19 než očkovaní,“ dodala.

Ke stejnému zjištění došlo také vedení Drees, ředitelství francouzské ústřední veřejné správy: „Počet událostí spojených s nemocí covid-19 (pozitivní testy, hospitalizace, úmrtí) je mnohem vyšší u lidí neočkovaných,“ píše se v jejím prohlášení.

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran nicméně povinné očkování neplánuje. Proveditelnost takového opatření včetně trestání těch, kteří ho nebudou respektovat, není podle něj reálná.

Omluváme se za chybu, v původní verzi textu chybělo upřesnění o tom, kterých profesí se týká povinné očkování v Polsku.

Reklama

Doporučované