Triumf kultury idiotů

11. 12. 2021 14:59:37
Politikové zpochybnili důvěryhodnost médií a novináři přijali jejich hru – cestu od dobré žurnalistiky k výrobě senzací a braku. Výstřední, stupidní a cynické se stává kulturní normou, ne-li dokonce kulturním ideálem.

Tato úvaha, respektive sled úvah, asociací a rozpomenutí se na dříve přečtené texty u mě odstartoval aktuální podcast Jindřicha Šídla, který demonstruje úpadek médií i mediální kultury na „diskusním pořadu“ Máte slovo Michaely Jílkové v České televizi. Je v něm dle mého soudu velmi správně poukazováno na skutečnost, že to, co již řadu let sledujeme v našich médiích, někdo velmi trefně popsal již před padesáti lety v USA.

Tím někým je Carl Bernstein, jeden ze dvou reportérů, kteří odkryli aféru Watergate, a který zveřejnil text s názvem Kultura idiotů. Na základě stěžejních myšlenek oné analýzy amerických médií zprostředkované třeba Danielem Anýžem v Respektu v roce 2014, se můžeme zamyslet nad tím, jak moc se liší tehdejší (možná stejně tak současná) Amerika od dnešního Česka, a jaksi na okraj si také řekněme, že v našich aktuálních poměrech by obdoba aféry Watergate nebyla vůbec žádnou aférou, která by nějakého politika donutila k rezignaci.

„Ve svobodné zemi máme svobodu i pokud jde o brak, to je jasné. Ovšem skutečnost, že brak si vždycky najde odbytiště, neznamená, že mu toto odbytiště musíme sami poskytovat.“

„Spěch a záplava slov nahradily pečlivost, kvalitu a souvislosti. Strach, že „to“ někdo otiskne dřív, vytváří horečnou atmosféru, jejímž produktem je změť informací, v níž nepadají závažné otázky.“

„Nejsme o nic otevřenější ani ochotnější, když máme uznat chybu nebo mylný úsudek, než politici a byrokratičtí zločinci, jejichž kritizováním trávíme tolik času.“

„Dnes vytváříme jev, který by, stručně řečeno, zasloužil titul idiotská kultura. Nemyslím idiotskou subkulturu, která bublá pod povrchem každé společnosti a může být zdrojem neškodné legrace; myslím kulturu jako takovou. Poprvé v dějinách se výstřední, stupidní a cynické stává kulturní normou, ne-li dokonce kulturním ideálem.“

„Nechci napadat populární kulturu. Dobrý žurnalismus je populární kultura, ale populární kultura, která veřejnost přesahuje a informuje ji, místo aby se snažila vyhovět stále klesajícímu nejnižšímu obecnému standardu. Pokud populární kulturou rozumíme vyjádření myšlenek či pocitů, které od svých konzumentů nevyžadují žádné úsilí, pak je se slušnou populární žurnalistikou konec.“

„Dnešní řadoví občané jsou krmeni šmejdem v podobě různých pouťových talk show a reality show. Zajímá nás deviace, bizár a televizní stanice natáčejí pořady, v nichž, stručně řečeno, dělají z velkých blbostí ještě větší.“

„Jsme svědky kolapsu zdvořilosti a pospolitosti, na kterých demokracie vyrostla a rozvíjela se. I teď samozřejmě existuje dobrá žurnalistika. Ale je spíše výjimkou než pravidlem. Vyžaduje totiž určitou dávku odvahy, tedy vlastnosti, která se v současných masmédiích vyskytuje jen vzácně.“

„Politický i společenský diskurs se díky všestranné spolupráci tisku, médií, politiků a občanů mění ve stoku.“

„Žurnalisté si musejí položit stejně elementární otázky, jaké kladou jiným mocným společenským institucím: komu slouží, na jaké jsou úrovni a proč povyšují své zájmy nad zájmy veřejnosti a pravdy? Média jsou totiž opravdu asi nejvlivnější velmocí dneška; rezignovaly však na své povinnosti a důsledkem této rezignace je směšný tyjátr a triumf kultury idiotů.“

Na těchto několika citátech z Kultury idiotů, lze dokumentovat obecné Bernsteinovy názory na média a kulturu, se kterými je z mého pohledu velmi snadné se ztotožnit i s odstupem několika desetiletí a se vzdáleností dělící nás od Ameriky.

Je pochopitelně také snadné Bernsteina, Anýže, Šídla a konečně i autora tohoto článku, kterého výše zmínění inspirují, nařknout z nějaké odtrženosti od reality, z neochoty se smířit se společenskými změnami, novou kulturou, vkusem i z nějaké rádoby intelektuální nadutosti a z ní plynoucího práva určovat, co je dobré a vkusné, a co je brak a atribut společenského úpadku.

Může se zdát, že je chvályhodné dávat prostor k vyjádření jakýchkoli názorů a kultuře jakéhokoli druhu, ale v rámci prvního z výše uvedených citátů je třeba rozlišovat mezi právem názor i vkus vyjádřit a domnělou povinností vytvářet podmínky pro prezentaci absurdních názorů a obskurních, zvrácených a veskrze falešných projevů kultury a zábavy, byť často právě taková „kultura“ je pro velkou část konzumentů lákavá.

Při pohledu na nebe můžeme oprávněně získat pocit, že Slunce obíhá kolem Země. Kdokoli to může beztrestně tvrdit, ale vytváření prostoru pro takovou prezentaci je hloupé a nesmyslné. Stejně tak je poněkud zvrácené udělat z publicistiky jen nepřetržitý tok zobrazování pohrom, zločinů, neštěstí, skandálů a falešných senzací, čím brutálnější, čím zvrácenější a čím osobnější, tím lépe. Je z mého pohledu divné, ukazovat realitu skrze reality show a lidi jako devianty (myšleno v souladu s původním smyslem slova jako jedince z „cesty sešlé“) v talk show a „normální“ život skrze nekonečné seriály.

Řekl bych, že primárním smyslem médií není prezentovat bizár, a to jak politický, tak společenský, jakkoli je to lákavé, oblíbené a komerčně zajímavé. Nemyslím si, že média jsou pouze odrazem obecné společenské kultury, ale spíše je to tak, že média onu obecnou společenskou kulturu spoluvytváří nebo alespoň zcela zásadně ovlivňují, a to stejné platí i o kultuře politické. V tom spočívá i jejich zodpovědnost, na kterou jako by se již dávno zcela zapomnělo.

To vše platí zvláště pro média veřejnoprávní, ale i pro ta, která se prezentují jako nezávislá a seriózní. Ta by měla upředňostňovat veřejný zájem nad zájmem vlastním. Můžeme sice donekonečna diskutovat, co všechno je tím veřejným zájmem, ale s trochou pokory se dá snad docela dobře určit alespoň to, co rozhodně veřejným zájmem není a být ani nemůže.

Média jsou také prakticky jediným zprostředkovatelem politiky a je-li oprávněně zpochybněna serióznost onoho zprostředkovatele, vzniká nekonečný prostor pro politiky dělat cokoli bez jakýchkoli zábran a strachu, že budou mediálně znemožněni, protože kdo by věřil těm „hyenám“. V takovémto společenském a politickém klimatu pak se těmi „hyenami“ stávají i všichni ti, pro které nic z výšeuvedeného neplatí.

Carl Bernstein se vyjadřoval velmi kriticky k médiím ještě v době, kdy novináři, kteří odkryli aféru Watergate, nakonec docílili toho, že celá ta lumpárna byla zdokumentována a odprezentována, mnoho lidí stanulo před soudem, a nakonec byl nucen rezignovat na funkci amerického prezidenta i Richard Nixon. Nevím, jak by to bylo v dnešní Americe, ale každý sám si může domyslet, jaký dopad by měla taková aféra aktuálně u nás. Řekl bych, že žádný, protože mnohé naše obdoby nehnuly vůbec s ničím a s nikým.

Čí je to vina? Medií? Novinářů? Asi není možné veškerou zodpovědnost přenést na ně, ale jejich úloha je mimořádně významná, což platí i pro ty, kterým říkáme celebrity, což jsou ti viditelní, mající možnost různými způsoby společnost ovlivňovat. Chovají-li se jako idioti, jsou spolustrůjci kultury, o které lze bez nadsázky mluvit jako o kultuře idiotů.

Autor: Jiří Turner | sobota 11.12.2021 14:59 | karma článku: 43.40 | přečteno: 9444x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 495 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...