U Nýřan na Plzeňsku se zabydlují exmoorští koně. Jedno z nejstarších plemen pomůže chránit krajinu

Exmoorský pony je jedním z nejstarších koňských plemen. Postupně se vrací i do české přírody a to hlavně díky obecně prospěšné společnosti Česká krajina. Už několik let pobíhají exmoorští koně po Šlovickém vrchu u Dobřan a ode dneška také po Janovském mokřadu u Nýřan. V budoucnu k nim přibydou taky dva pratuři.

Nýřany Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exmoorští koně mají v Janovském mokřadu jediný úkol, hlavně spásat zeleň a tím nejen šetřit peníze za její sekání, ale také pomáhat ochránit vegetaci a zachovat přirozený rozvoj mokřadu. Tři asi roční hřebci se budou nejprve dva týdny aklimatizovat v menší ohradě, potom budou vypuštěni do většího výběhu o rozloze zhruba 11 hektarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři asi roční hřebci se budou dva týdny aklimatizovat v menší ohradě, potom budou vypuštěni do většího výběhu

O koně se bude starat ekologický zemědělec David Melichar. „Koně jsou samostatná jednotka. Je to extenzivní plemeno a péče o ně bude minimální. Měli by mít přístup k vodě, jinak vyžijí s tím, co teď najdou ve výběhu. Péče o ně bude tedy spočívat spíše v kontrole ohradníku a bezpečnosti zvířat na pastvině. S tímto plemene nemám zkušenost a je to pro mě premiéra. Budu si muset něco nastudovat,“ uvedl David Melichar.

Chrání krajinu

S převozem koní, které Česká krajina poskytla plzeňskému hejtmanství bezplatně, pomohli odborníci z plzeňské zoo.

„Exmoorský divoký kůň a pratuři dále zvýší atraktivitu Janovského mokřadu, který se stává symbolem Plzeňského kraje a jeho úsilí o záchranu naší krajiny,“ konstatoval hejtmančin náměstek pro životní prostředí, zemědělství, evropské záležitosti a regionální rozvoj Josef Bernard z hnutí STAN.

První rezervace velkých kopytníků vznikla v Česku v roce 2015 ve středních Čechách v bývalém vojenském prostoru Milovice. V Plzeňském kraji běhají exmoorští koně v rezervaci nedaleko Rokycan v bývalém vojenském prostoru a pak také na Šlovickém vrchu u Dobřan.

jik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme