Železnice na zahradě, z garáže do Eurovize a povinná zimní výbava automobilu. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Bob Špecinger miluje vlaky. Strojvedoucí z Chlumce nad Cidlinou si u svého domu vybudoval zahradní železnici. Jeho nejoblíbenější tratí je atraktivní švýcarská „Malá Albula“. Na svou životní cestu po trati vyjel Bob už v roce 1982, kdy se v Praze zaučil. Ve svých 23 letech začal vlakem vozit lidi.

Jeho zahradní železnice, kterou buduje už přes dvacet let, je vyhlášeným místem pro děti i dospělé. Replika švýcarské trati Malé Albuly je opravdu propracovaná. Chybí už jen štíty hor. Ty ale na zahradě nahrazují vzrostlé stromy. „Zatím se na zahradu vejde, zabírá jen asi čtvrtinu, takže prostoru tam máme stále dost. Můžeme dál stavět, což se i letos stalo skutečností. Přistavěli jsme další část, model stanice Svatý Mořic,“ dodává s úsměvem nadšenec Bob Špecinger.

Čtěte také

Kapela z Hradce Králové, The Valentines, se dostala do českého finále Eurovision Song Contest a do 15. prosince pro ni můžete hlasovat, aby se dostala v této soutěži, která před lety mimochodem odstartovala i slavnou kariéru skupiny ABBA nebo zpěvačky Celine Dion, co nejdále. Naším hostem je za celou kapelu Jan Doležal.

„Neumím napsat písničku na povel. Někdy to přijde úplně z čistého nebe, jindy mám věc doma rozdělanou třeba rok a pořád ji upravuji,“ říká s úsměvem Honza Jan Doležal, frontman královéhradecké kapely The Valentines.

Čtěte také

Trutnovská policie zvyšuje kontroly zaměřené na povinnou zimní výbavu. Důvodem je rostoucí počet lidí mířících do hor díky otevřeným zimním střediskům a hlavně počasí. Kvůli nízkým teplotám a sněžení jsou některé vozovky kluzké nebo pod sněhem. Bez kompletní zimní výbavy by se podle policistů neměli řidiči do Krkonoš vydávat.

V posledních dnech v Krkonoších dost sněží a hodně řidičů parkuje svá auta venku. Jenže před jízdou si prý mnozí z nich svůj vůz dostatečně neočistí. „Vždy si udělají jen takový průzor v čelním skle, aby trošku viděli. Ale boční okna jsou neoškrábaná a auto neočištěné,“ vysvětluje policista Pavel Junk.

autor: baj
Spustit audio

Související