Eredivisie - souhrn 16. kola: PSV Eindhoven se posunul do čela

10.12.2021, 21:53, aktualizováno 12.12.2021, 21:59
Komentáře a souhrny
Carlos Vinícius (© AFP)
PSV Eindhoven vyhrál na půdě Nijmegenu a jde na první místo před Ajax, jenž nestačil na Alkmaar. Zaváhal také Feyenoord, jenž remizoval v Groningenu. Za Vitesse dál pálí ostrými Openda. Willem II měl skvělý vstup do sezony, od začátku října ale uhrál jen dva body a platí to i po utkání s Cambuurem. Jediný gól sobotního programu padl ve Zwolle a zajistil výhru Sittardu. Twente s Čechy Sadílkem a Černým porazilo Waalwijk...

NEC Nijmegen - PSV Eindhoven 1:2

12.12.2021 20:00

Góly: 8. Magnus Mattsson - 80. Yorbe Vertessen, 90. Carlos Vinícius

PSV opět nepředvedlo úplně optimální výkon na půdě nováčka z Nijmegenu a ještě necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem prohrávalo, ovšem poté dokázalo dvakrát skórovat a nakonec tedy dosáhlo na nesmírně důležité vítězství v poměru 2:1. Díky této výhře a pár hodin staré porážce Ajaxu s Alkmaarem (1:2) poskočilo na vedoucí příčku Eredivisie se sedmatřiceti body, právě před druhým AFC i třetím Feyenoordem se nachází o jediný bod.

NEC prohrálo v nejvyšší soutěži potřetí v řadě a na tříbodový zisk dokonce nedosáhlo pětkrát po sobě, v tabulce proto kleslo na dvanácté místo s devatenácti body. Přitom tým vedený koučem Rogierem Meijerem začal naprosto famózně a hned po první vážnější akci z 8. minuty šel do vedení. Razantní přímý volný kop Schöneho totiž odvrátil gólman Drommel jen do strany k volnému Magnusu Mattssonovi, který pak zblízka snadno rozvlnil síť.

Přesně v polovině první půle mohl zvýšit náskok outsidera El Karouani, ale jeho přízemní projektil brilantně zlikvidoval Drommel. Krátce po odehrané půlhodině mířil těsně vedle Bruma, zhruba pět minut před přestávkou se poprvé vytáhl gólman Branderhorst proti pokusu ze střední vzdálenosti v podání Maura Júniora. Domácí rozhodně nepolevovali a v 50. minutě byli blízko ke vstřelení druhé trefy, jenomže Drommel zkrotil ve svých rukavicích střelu Bruijna.

Eindhovenský klub se poprvé prosadil po hodině hry, jenže gól z dorážky od Sangarého neplatil kvůli předchozímu nedovolenému zákroku při útočné akci. Hosté postupně zvyšovali obrátky a regulérního vyrovnání se dočkali v 80. minutě. Střídající Yorbe Vertessen si naskočil na perfektně zahraný rohový kop Gakpa a hlavičkou umístil balón přímo do vzdálenějšího dolního rohu.

Domácí se od tohoto okamžiku pouze bránili a na defenzivní pojetí doplatili v poslední minutě základní hrací doby. Rozhodující trefu této nedělní dohrávky 16. kola vsítil šestadvacetiletý brazilský útočník Carlos Vinícius, jenž po pasu z levého křídla a akrobatického sklepnutí Romera stanul před odkrytou brankou a tu z bezprostřední blízkosti nemohl minout.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar 1:2

12.12.2021 16:45

Góly: 73. Sébastien Haller - 50. Vangelis Pavlidis, 83. Zakaria Aboukhlal

Ajax sice zaválel v Lize mistrů a do osmifinále postoupil z prvního místa s plným počtem osmnácti bodů, ovšem na ligové scéně už tak suverénní není a teď v domácím prostředí překvapivě podlehl houževnatému Alkmaaru po výsledku 1:2. V Eredivisii tak prohrál podruhé v tomto ročníku a navíc přišel o vedoucí pozici, se šestatřiceti body klesl na druhou příčku tabulky o bod za PSV.

V domácím dresu se sice znovu prosadil nejlepší kanonýr Sébastien Haller, jenž na ligové scéně skóroval již podesáté, ale jeho trefa tentokráte na bodový zisk nestačila. AZ bylo považováno za jasného outsidera, nicméně nyní dokázalo zvítězit počtvrté za sebou a patří mu osmá pozice s šestadvaceti body, na čtvrté Vitesse rázem ztrácí pouhé tři body. Úvodní poločas tohoto šlágru 16. kola spíše probíhal v opatrnějším duchu.

Ajax sice držel balón téměř z pětašedesáti procent, avšak za celých pětačtyřicet minut byla k vidění jen jedna střela mezi tři tyče a branku navíc příliš neohrozila. Po přestávce se však obrázek hry zcela změnil. Favorit se mohl dostat do vedení ani ne po půl minutě druhého dějství, když se na pravé straně zjevil Berghuis a jeho tvrdou ránu dokázal brankář Vindahl Jensen skvěle vyboxovat do strany.

Neuběhly ani další čtyři minuty a hosté z ničeho nic prorazili. Do vedení je totiž dostal řecký ostrostřelec Vangelis Pavlidis, k němuž se po krásné akci na levé straně odrazil balón a ze středu pokutového území ho nekompromisně uklidil přímo pod břevno. Hosté dokonce rozvlnili síť podruhé v 55. minutě, jenomže v tuto chvíli nebyla uznána trefa Wijndala kvůli téměř metrovému ofsajdu.

Amsterdamský gigant chtěl srovnat krok krátce po odehrané hodině, avšak famózní Vindahl nejprve zneškodnil hlavičku z bezprostřední blízkosti v podání Hallera a vzápětí udržel míč o centimetry před brankovou čarou i po jeho následné dorážce. Stejný hráč přeci jen srovnal stav necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť po přesně načasované nahrávce Tadiće zkušeně obstřelil ze šesti metrů bezmocného hostujícího brankáře.

Haller pak dokonce mohl otočit vývoj v 79. minutě, ale v tomto případě uklidil balón o kousek nad břevno. Alkmaar rozhodl o senzačním úspěchu za další čtyři minuty. Jeho hrdinou se stal střídající Zakaria Aboukhlal, který po zpětné přihrávce Wijndala usměrnil míč do levého spodního růžku poloprázdné branky. Domácí pak zvýšili svůj tlak a síť se jim povedlo rozvlnit ve čtvrté minutě nastavení, ovšem úspěšný pokus Schuurse neplatil vinou předchozího decimetrového ofsajdu Hallera a na nečekaném výsledku se tedy nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Feyenoord Rotterdam 1:1

12.12.2021 14:30

Góly: 65. Jørgen Strand Larsen - 60. Marcos Senesi

Feyenoord odvedl v Groningenu mdlý výkon, remíza byla logickým vyústěním dění na hrací ploše. A stejně jako v minulé sezóně na severu Nizozemska výhru neurval. Domácí potvrdili, že v posledních týdnech jsou prostě hodně těžko k poražení, působili především organizovaně v defenzivních činnostech, a v Eredivisie tedy už poosmé z minulých devíti případů bodovali.

Hosté bezpochyby nepůsobili úplně svěžím dojmem. Rozhodně svého soka nezásobovali nějakými nebezpečnými střeleckými pokusy, jak by se dle papírových prognóz dalo očekávat. Vlastně až ve 24. minutě se naopak podařilo zahrozit domácím, ze střední vzdálenosti vypálil Ngonge, gólman Bijlow si nepočínal nejjistěji, ovšem nakonec přece merunu zkrotit dokázal.

Teprve ve 40. minutě se ozval rovněž rotterdamský výběr, z dálky napřáhl Toornstra, že by však jeho zakončení patřilo mezi nejpovedenější, to se říci nedá, takže skončilo jen v zámezí. Zkraje druhé půle se snažil rozvlnit síť groningenské branky Pedersen, který si seběhl blíže do středu a ozkoušel svou levačku, ve finále ale neměl brankář Leeuwenburgh potíže zasáhnout.

Ke změně skóre mohlo dojít prakticky pouze po standardních situacích, ze hry se obě mužstva vážně dost stěží prosazovala. A Feyenoord právě jednu takovou využil, po rohovém kopu se k teči šťastně propracoval Senesi. Avšak Groningen poměrně brzy reagoval na inkasování, to když Duarteho nákop převzal Larsen, který jemným lobem překonal vyběhnuvšího Bijlowa.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Heracles Almelo 2:1

12.12.2021 14:30

Góly: 31. Loïs Openda, 48. Loïs Openda (pen.) - 22. Nikolai Laursen

Heracles neodvedlo především v prvním poločase vůbec špatný výkon, jenže po přestávce za nerozhodného stavu inkasovalo z penalty a ve zbytku klání na nepříznivý vývoj již zareagovat neumělo. Vitesse žádné dechberoucí vystoupení nevykázalo, kdo však přece jenom snesl lepší posudek, to byl jeho útočník Loïs Openda, který se stal klíčovým mužem tohoto měření sil.

Hosté možná zprvu působili trochu aktivněji, lépe řečeno arnhemský výběr směrem dopředu nehrozil prakticky vůbec. Během hodnocení zhruba úvodní čtvrthodinky stojí jaksi za zmínku možná střela Quagliaty, avšak ten cílil opravdu hodně mimo domácí bránu. V 19. minutě pak pálil na druhé straně o dost nebezpečněji Buitink, jenže brankář Blaswich úspěšně zakročil.

Ve 22. minutě se poprvé měnilo skóre tohoto utkání. Napravo se uvolnil Sierhuis, který hned adresoval prudkou přihrávku na hranici brankového území, tam si seběhl Laursen, jenž balón protečoval ke vzdálenější tyčce. Vitesse tenhle okamžik příliš nevybudil. A i nadále bylo jeho účinkování na hřišti spíše pasivní, z jakési letargie ho ale každopádně vysvobodila 31. minuta.

Bazoer trochu krkolomně prostrčil míč k Opendovi, ten za vápnem napřáhl levačkou a jeho přízemní pokus skončil přesně u bližší tyčky. Rozhodující moment zápasu pak přišel na řadu krátce po obrátce. Ve vlastní šestnáctce si počínal nedovoleně bránící de la Torre, který stáhl na zem Tronstada, sudí Manschot nařídil pokutový kop a ten bez obtíží zužitkoval Openda.

Více informací k zápasu

FC Twente - RKC Waalwijk 2:1

12.12.2021 12:15

Góly: 2. Ricky van Wolfswinkel, 5. Michel Vlap - 10. Jens Odgaard

Twente potvrdilo dobrou formu z poslední doby a nyní na ligové scéně neprohrálo již popáté za sebou, k tomu si na konto připsalo dokonce čtvrté vítězství a tabulkou se tak prozatím vyhouplo na vynikající páté místo se ziskem osmadvaceti bodů. Naopak RKC nedokázalo navázat na minulý úspěch s Nijmegenem (2:1) hlavně kvůli zpackané úvodní pětiminutovce, dvoubrankové manko i přes brzkou odpověď nakonec dohnat nedokázalo.

Waalwijk se proto stále nachází na čtrnácté příčce s patnácti body a před šestnáctou barážovou pozicí Fortuny drží už jen tříbodový odstup. V domácím dresu znovu odehrál celý zápas český krajánek Michal Sadílek, útočník Václav Černý přišel na trávník jako střídající hráč v 70. minutě. FC vstoupilo do nedělního střetnutí fantasticky a do vedení se dostalo již po necelých dvou minutách zásluhou svého nejlepšího kanonýra Rickyho van Wolfswinkela.

Ten vsítil svůj osmý gól v tomto ligovém ročníku po střele z bezprostřední blízkosti v podání Misidjana a dobrém zákroku brankáře Vaessena, jelikož stál ve správnou chvíli na správném místě a svou dorážku pohotově usměrnil do zcela odkrytého prostoru tří tyčí. Neuběhly ani další tři minuty a klub z Enschede vedl dokonce o dva góly. Vynikající finální nahrávku Rotse totiž zužitkoval nabíhající Michel Vlap přesnou střelou k tyči.

Hosté se však v žádném případě nevzdali a přesně po deseti odehraných minutách oživli své naděje na bodový zisk. Jens Odgaard se dostal k odraženému balónu před hranicí pokutového území a nekompromisně ho uklidil do levé šibenice. Od tohoto okamžiku tempo hry výrazně upadlo a po vyložených možnostech nebylo ani vidu, ani slechu. Teprve krátce po přestávce se snažili pojistit náskok FC aktivní Van Wolfswinkel s Misidjanem, ale úspěšní nebyli.

RKC se snažilo přitlačit v závěrečné dvacetiminutovce a vyrovnat mohlo v 75. minutě, nicméně ránu Odgaarda brilantně zneškodnil pozorný gólman Unnerstall. Snaha outsidera definitivě upadla v 89. minutě, neboť byl za surový zákrok přímo vyloučen Shawn Adewoye a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Fortuna Sittard 0:1

11.12.2021 21:00

Góly: 63. Nigel Lonwijk

Beznadějně poslední Zwolle sice v předchozích dvou duelech neprohrálo a získalo dva cenné body po remízách s Waalwijkem (0:0) i Groningenem (1:1), jenomže ve velmi důležité bitvě s konkurenční Fortunou se gólově neprosadilo a utrpělo již svou třináctou porážku v sezóně. V tuto chvíli má na kontě jen šest bodů a za sedmnáctou Spartou zaostává o bodů šest. Hosté naopak po třetí výhře tohoto ligového ročníku poskočili na šestnáctou pozici s dvanácti body.

PEC sice jasně dominovalo po herní stránce a balón drželo téměř ze sedmdesáti procent, avšak za celých devadesát minut vystřelilo přímo na branku jenom jednou, zatímco Fortuna pálila mezi tři tyče dokonce osmkrát a v jednom případě rozvlnila síť. Svěřenci trenéra Sjorse Ulteeho hráli chytře a především čekali na rychlé brejky, soupeře také ohrožovali ze standardních situací a po rohových kopech.

Do vedení se mohla dostat již v 7. minutě, avšak přízemní pokus Seuntjense dokázal zneškodnit pozorný brankář Lamprou. Po necelé čtvrthodině hry se musel hostující strážce vytáhnout podruhé, tentokráte si totiž poradil s nebezpečným pokusem řeckého záložníka Samarise. Lamprou pak držel svůj výběr až do konce úvodního dějství a hlavně díky němu se odcházelo do kabin za nerozhodného bezbrankového stavu.

Nicméně čisté konto nakonec neudržel, jelikož rozdílovou trefu inkasoval krátce po odehrané hodině. Paradoxem je, že tomu předcházela jeho gigantická chyba, protože neudržel balón ve svých rukavicích a doslova ho předložil teprve devatenáctiletému surinamskému obránci Nigelu Lonwijkvi, jenž už bez potíží rozvlnil síť. Ve zbývajícím průběhu již k ničemu zajímavému nedošlo a domácí se proto dostávají ještě do větších potíží.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Sparta Rotterdam 0:0

11.12.2021 20:00

Góly: -

SC v sobotním duelu proti zachraňující se Spartě sice prodloužilo svou neporazitelnost v Eredivisii již na pět utkání v řadě, ovšem s konečným výsledkem 0:0 určitě spokojeno být nemůže. Po minulé výhře s Heraclesem (1:0) se nyní gólově neprosadilo a s dvaadvaceti body se nachází na devátém místě. Rotterdamský klub i přes zisk cenného bodu klesl na předposlední sedmnáctou pozici s jedenácti body o bod za šestnáctou Fortunu.

Svěřenci trenéra Henka Frasera překvapivě sehráli se svým protivníkem vyrovnaný duel a kromě držení míče za ním nezaostávali téměř v žádném ohledu. První nebezpečnější moment zápasu byl k vidění po necelých deseti odehraných minutách, kdy po skákavé přihrávce z levého křídla těsně nedosáhl na míč skluzující Thy. Hosté působili odhodlaným dojmem a další možnost si vypracovali necelých deset minut přes přestávkou.

Rohový kop z levé strany propadl ke vzdálenější tyči až ke zcela volnému německému útočníkovi Thyovi, jenž však svůj volej trestuhodně poslal příliš vysoko. Vzápětí na druhé straně vypálil z dvaceti metrů Stevanovič a gólman Van Leer vyrazil míč před sebe, k němuž se dostal Kaib a hostující strážce si famózně poradil i s jeho dorážkou. Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil, Sparta mohla jít do vedení po necelé hodině hry.

Na pravém křídle odvedl výbornou práci Masouras a svou přihrávkou uvolnil Smeetse, jehož dělovku ze čtrnácti metrů odvrátil brankář Mous do strany. Poté na opačné straně hned dvakrát čaroval Van Leer, který nejprve zneškodnil bombu Haliloviče a pak jednoruč vytěsnil na břevno přímý volný kop Joeyho Veermana. Van Leer pak v nastaveném čase fantasticky zasáhl i proti hlavičce Henka Veermana a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 0:0

11.12.2021 18:45

Góly: -

Utrecht pokračoval v současném trápení i proti nováčkovi Go Ahead a po minulém debaklu v Eindhovenu s místním PSV (1:4) se tentokráte nedokázal gólově prosadit, proto remizoval se svým sobotním protivníkem v bezbrankovém poměru. FC tak v předchozích pěti duelech zvítězilo pouze jednou a nejlepší trojice mu stále uniká, v tabulce se nachází na čtvrté pozici se sedmadvaceti body a k tomu se na něj ostatní konkurenti postupně dotahují.

Hosté v minulém kole neudrželi vedení proti Twente (1:2), nyní ale získali nesmírně cenný bod a patří jim solidní desátá pozice s jednadvaceti body. Domácí měli častěji míč ve svém držení a vyprodukovali i více pokusů, ovšem ani jedna z osmi střel směřujících přímo na branku neskončila v síti. Svěřenci trenéra Reného Hakeho si příliš vyložených možností nevypracovali a brankáře Hahna spíše ohrožovali ze střední vzdálenosti.

Do vedení se mohli dostat krátce po odehrané půlhodině, jelikož z hranice pokutového území napřáhl Timber a mířil do levého spodního růžku, ovšem Hahn předvedl vynikající zákrok a balón odvrátil na rohový kop. Poté se obrázek hry příliš neměnil, Utrecht si až do závěrečného hvizdu vytvořil jen jednu gólovou příležitost.

V 69. minutě se do ní dostal Hidde ter Avest po rohovém kopu, nicméně hostující strážce se i v tomto případě vytáhl proti jeho hlavičce se skvělým zásahem. Domácí celek narazí v příštím kole na šestnáctou Fortunu a rozhodně si bude chtít spravit chuť, Go Ahead se střetne v nováčkovském souboji s Nijmegenem.

Více informací k zápasu

Willem II - Cambuur Leeuwarden 1:3

10.12.2021 20:00

Góly: 90. Godfried Roemeratoe - 49. Roberts Uldrikis, 68. Robin Maulun (pen.), 90+3. Mitchell Paulissen

Domácí Willem II nedokázal zabrat ani proti Cambuuru a nováčkovi soutěže nakonec podlehl po výsledku 1:3. V nejvyšší nizozemské soutěži tak prohrál posedmé za sebou a v lize pošesté v řadě, celkově nevyhrál na ligové scéně osmkrát po sobě. Klub z Tilburgu je proto až třináctý s osmnácti body a nebezpečně blízko se přibližuje k sestupovému pásmu. Naopak soupeř odčinil nedávný debakl s Vitesse (1:6) a se sedmadvaceti body poskočil na famózní čtvrtou pozici.

Svěřenci trenéra Freda Grima přitom začali aktivněji a úvodní větší možnost si vypracovali krátce po odehrané čtvrthodině, kdy z hranice pokutového území vypálil Saglam, ovšem brankář Stevens vynikajícím zákrokem odvrátil balón na rohový kop. Od tohoto okamžiku začali hrozit také hosté, nicméně pokus Robertse Uldrikise vytěsnil do zámezí gólman Wellenreuther a poté pálil o kousek vedle Schmidt.

Přesně po odehrané půlhodině hlavičkoval mimo Nunnely, v závěrečné desetiminutovce první půle neuspěli na opačné straně aktivní Uldrikis a hned dvakrát ani Kallon. Cambuur zužitkoval mírnou převahu ihned po změně stran, jelikož Uldrikis po přihrávce do volného prostoru od Kallona zamířil ze středu pokutového území přímo do pravého spodního růžku.

Tým vedený koučem Henkem de Jongem navýšil náskok přesně v polovině druhého dějství, když Owusu ve vlastní šestnáctce evidentně zatáhl za dres Banguru a k nařízenému pokutovému kopu se postavil Robin Maulun, jenž i s trochou štěstí uklidil balón k levé konstrukci - 0:2. Domácí přidali v závěrečné čtvrthodině a po zahozených šancích Kampetsise s Kabanguem se jim povedlo zdramatizovat tento duel v poslední minutě základní hrací doby.

O snížení se postaral nově příchozí Godfried Roemeratoe, který napřáhl z osmnácti metrů a jeho skákavý pokus zapadl k levé tyči. Nicméně ve čtvrté nastavené minutě definitivně rozhodl na druhé straně střídající Mitchell Paulissen. Ten vrátil Cambuuru dvoubrankový náskok po chybné rozehrávce Willemu a sám před bezmocným Wellenreutherem nezaváhal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven16121340:2337
2.AFC Ajax16113249:436
3.Feyenoord Rotterdam16113239:1536
4.SBV Vitesse1692522:2329
5.FC Twente1684424:2028
6.FC Utrecht1683530:2027
7.Cambuur Leeuwarden1690730:3627
8.AZ Alkmaar1682630:2226
9.SC Heerenveen1664618:2122
10.Go Ahead Eagles1663719:2521
11.FC Groningen1647518:2219
12.NEC Nijmegen1654721:2619
13.Willem II1653817:3118
14.RKC Waalwijk1636717:2515
15.Heracles Almelo16421016:2314
16.Fortuna Sittard16331017:3912
17.Sparta Rotterdam1625912:2411
18.PEC Zwolle1613128:286

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
AjaxFans

S takovýma sracama

Reagovat
Seydou Doumbia

Na ligu se vyserte, vyhrejte LM

Reagovat
AjaxFans

Taky řešení

Reagovat
Seydou Doumbia

nové pravidlo - kdo vyhraje ligu, automaticky dostane i pohár pro vítěze ligy, který kdyby byl jiný tak skončí druhý automaticky

Reagovat
Vopi11

bohužel

Reagovat
jáá

Ještě že Feye tak zaváhal, bude to ještě zajímavé

Reagovat
smazaný uživatel

Se skóre 49:4 nevyhrát pět zápasů, to už je docela umění

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele