„Máme teď o dvě třetiny méně hostů než před změnou nařízení. Přitom prosinec pro nás bývá obvykle nejsilnější měsíc,“ potvrdila Kateřina Muťková, provozní restaurantu Jiný Svět Irish Pub z Frýdku-Místku. „Možná je to ovlivněné tím, že jsou lidé v karanténách. Nebo doma hlídají děti, které jsou v karanténách.“
Úbytek hostů hlásí i v Ostravě. „Rozdíl je znatelný. Myslím si, že to kleslo až o šedesát procent,“ konstatoval Martin Míček, vedoucí směny v Potrefené huse na ostravském Masarykově náměstí.
Podobně je na tom i restaurace Steak House z Nového Jičína. „Vidím propad v počtu hostů, kteří k nám chodí. Řekl bych, že jich je o polovinu méně,“ uvedl provozní Martin Adamec. Srovnával přitom současnost s dobou, kdy lidem stačil pro návštěvu restaurace negativní test na covid.
Z oslovených restaurací neubyli hosté pouze opavské Kozlovně Mezi trhy. „U nás nevidím rozdíl v počtu hostů. Jde vidět, že je pořád plno. Myslím si, že je to proto, že sídlíme přímo v centru města,“ sdělila servírka Kristýna Horkelová.
Drtivé většině hostů kontroly nevadí
Provozovatelé se shodují, že lidé si na kontrolu nařízení zvykli. Konflikty podle nich byly ojedinělé. „Devětadevadesát procent lidí je v pohodě. Setkal jsem se jen s pár výjimkami,“ uvedl Martin Míček.
Občas zkoušeli hosté různé argumenty, aby nemuseli doklad o očkování ukazovat. „Teď už jsou zákazníci v pohodě. Dřív nás občas slovně napadali. Někteří řekli, že to je nezákonné, že nám nic neukážou a vyřídí si to přímo s hygienou. Takové jsme neobsloužili,“ zmínil provozní Martin Adamec.
Podobné zkušenosti má i Kateřina Muťková. „Zákazníci si nestěžují. Nejvíc v pohodě jsou cizinci. Ti to znají, protože u nich to funguje podobně. Vím jen o dvou hostech, kteří se urazili a odešli,“ doplnila provozní frýdecko-místeckého podniku.
Restauratéři kontrolují hosty různě
Bezinfekčnost kontrolují restauratéři různě. „Když hosté přijdou, u stolu je vyzve obsluha k předložení certifikátu s QR kódem. Přes čtečku ho potom ověří,“ řekl Míček. Tak důslední ale číšníci nejsou všude. „Lidé se musí prokázat certifikátem. Přes čtečku to nekontrolujeme, to bychom nestíhali,“ poznamenala Kristýna Horkelová.
Většina oslovených restaurací si však dává na prověření svých hostů záležet. „Důsledně kontrolujeme. Jakmile se host posadí, chceme vidět certifikát. Máme ale dobré zkušenosti, lidé většinou hned sami v aplikaci Tečka ukazují, že svítí zeleně,“ řekl Adamec.
Někteří už své hosty dobře znají. „My kontrolujeme hosty hned, když přicházejí. Máme ale také stálé zákazníky, u těch dobře víme, že jsou naočkovaní. A můžeme je tak hned do restaurace pustit,“ dodala Kateřina Muťková z Frýdku-Místku.
Podniky si pomáhají rozvozem jídel
Restaurace také nabízejí hostům rozvoz jídel nebo jídlo s sebou. Mohou tak obsloužit i zákazníky, kteří nemají potvrzení o očkování nebo prodělání covidu. „Hned po první vlně nemoci jsme se přizpůsobili. Balíme lidem jídlo s sebou a sami ho rozvážíme. Těchto objednávek malinko přibylo,“ sdělil Adamec.
„Počet jídel, která si lidé objednávají na odnos, stoupl asi o polovinu,“ všimla si Horkelová. „Rozvoz je teď určitě více využívaný.“