FORTUNA:LIGA - souhrn 18. kola: Sparta ovládla derby s Bohemians

11.12.2021, 16:55, aktualizováno 12.12.2021, 19:53
Komentáře a souhrny
Slavia se nezalekla řady exslávistických ikon a opět zvítězila s nulou vzadu. Sparta v malém pražském derby rozstřílela Bohemians 1905 a zůstává o dva body za druhou Plzní, která zdolala Liberec. České Budějovice poskočily na sedmé místo, Jablonec doma senzačně podlehl Teplicím. Slovácko nezvítězilo potřetí v řadě, tentokrát remizovalo. Ostrava si snadno poradila s Pardubicemi, beznadějně poslední zůstává Karviná...

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 5:1

12.12.2021 18:00

Góly: 16. Matěj Pulkrab, 41. Matěj Pulkrab, 42. Matěj Pulkrab, 44. David Pavelka, 53. Dávid Hancko - 90+1. Roman Květ

Na Bohemians si malovali, že by mohli pražskou Spartu zase obrat o body, pravdou však byl úplný opak. Letenští už o poločase vedli o čtyři branky, když hattrick vstřelil Pulkrab a jednou se trefil Pavelka. Po pauze navyšoval Hancko, až v závěru mírnil na konečných 5:1 Květ.

Forma Vrbovy družiny má v posledních týdnech vzrůstající tendenci a do zápasu šla povzbuzena třemi výhrami v řadě včetně té proti Brøndby, jež Spartě zajistila účast v jarní fázi pohárů. Naopak Bohemians s posledními výkony nemohli být spokojeni. Vyhráli sice s Karvinou, ale v Plzni schytali šestigólový debakl a poté nestačili ani na tabulkového konkurenta Jablonec.

Sparťané od začátku svému soupeři ukazovali, že si chtějí dojít pro výhru. Peškovu střelu po Haraslínově pasu zneškodnil Le Giang, který záhy vychytal přímo slovenského křídelníka. Jeho následná dorážka skončila nad brankou. Po čtvrthodině už se rudí radovali. Wiesnerův centr našel Hancka, ten balón předal Matěji Pulkrabovi a pro něho už nebylo žádnou potíží dopravit jej do prázdné brány.

Zdvojnásobit rozdíl ve skóre mohl Wiesner, Peškova pasu ale nevyužil a vypálil nad. Následně se do první velké šance dostali i "Klokani", Nového hlavička však jen rozezvučela brankovou konstrukci. Namísto srovnání tak v několika minutách před pauzou přišel pro Vršovické šok. Po čtyřiceti minutách hry Hložkova průnikovka našla Pulkraba, jehož rána ke vzdálenější tyči skončila v síti.

Jen o pár desítek sekund později završil Matěj Pulkrab hattrick. Opět v tom měl prsty Hložek, který poslal útočníkovi Sparty za vápno. Přízemní střela nakonec skončila rovněž za Le Giangovými zády. A počtvrté bezmocného gólmana Bohemians překonal David Pavelka, který využil Peškova nákopu a ranou z první skóroval.

Že by poločasová pauza nějak Bohemians pomohla, to se říci nedá. Hned ve třiapadesáté minutě Haraslín přihrál Hložkovi, ten lehce přiťuknul Dávidu Hanckovi a slovenský obránce završil "bůra". Hložek se mohl později sám zapsat mezi střelce, to by ovšem musel zužitkovat Krejčího přihrávky lépe než jen ranou nad břevno. Vzápětí měl hostující gólman štěstí, že Souček svou tvrdou střelu poslal jen doprostřed.

V samotném závěru se Bohemka dočkala alespoň čestné trefy. Roman Květ si výtečně narazil o Necida a pěknou střelou překazil Holcovi premiérové čisté konto v tuzemské soutěži. Letenští tak udrželi v tomto krok se Slavií a Plzní, bonusem jim je zvýšení náskoku na Slovácko. Bohemians se naopak vzhledem k vítězství Zlína propadli na dvanáctou příčku.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 2:1

12.12.2021 15:00

Góly: 35. Fortune Bassey, 87. Benjamin Čolić (pen.) - 57. Pablo González

Dramatické utkání dvou celků se shodným počtem bodů bylo k vidění v Českých Budějovicích. Domácí se dostali do vedení díky Basseymu, po přestávce zareagoval olomoucký González. Ten se ovšem později nechal vyloučit, přesilovky využil z penalty Čolić.

Na první velkou příležitost se čekalo skoro půlhodiny do doby, kdy Zmrzlý pobídnul ke skórování Růska. Ten ovšem z malého vápna minul. Na opačném konci hřiště naopak přesně vypálil Fortune Bassey, jenž za pomoci teče bránícího hráče překonal Stejskala.

Hanákům se podařilo srovnat po necelé hodině hry. Balón se dostal až k Pablu Gonzálezovi, jehož mimořádně povedený volej skončil za Vorlovými zády. Španělský autor gólu poté ovšem svému mužstvu zrovna nepomohl, když nešikovně poslal k zemi Králika, za což uviděl druhou žlutou a tím pádem červenou kartu.

V návaznosti na to musel Stejskal podržet Sigmu v momentě, kdy jej pořádně prověřil Hellebrand ve třiaosmdesáté minutě. Jen o chvíli později ovšem rukou v pokutovém území zahrál Radek Látal, což neuniklo pozornosti videoasistenta a kopala se tak penalta.

Té se ujal Benjamin Čolić, který s přehledem proměnil a rozhodl tak o vítězství Dynama. To se díky jeho příspěvku posunulo na sedmou příčku tabulky, Olomouci naopak nadále patří příčka desátá.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Teplice 0:2

12.12.2021 15:00

Góly: 21. Jan Fortelný, 71. Alois Hyčka

Druhé vítězství v řadě a teprve třetí v sezoně si připsaly Teplice. Ty i ve druhém vzájemném zápase vyzrály na Jablonec, když na jeho hřišti zvítězily 2:0. V první půli otevřel skóre Fortelný, v té druhé navyšoval vedení Hyčka.

Jako první ovšem bránu soupeře ohrozili domácí. Po Kratochvílově pasu vypálil Vaníček, jeho střelu zlikvidoval Grigar. Naopak "Skláři" hned z první větší příležitosti udeřili. Knapík vyslal do úniku Jana Fortelného, ten svůj postup ze strany završil úspěšně a přinutil Hanuše kapitulovat.

Fortelný mohl deset minut před pauzou dát spoluhráčům klid do kopaček, jeho pokus ovšem zablokoval Martinec. V závěru první půle přišlo i vzrušení před Grigarem, Doležalova hlavička skončila pár decimetrů od tyče.

Po návratu ze šaten do toho Jablonečtí šlápli a snažili se o vyrovnání. Houskovu střelu po Čvančarově pasu zastavil brankář, následná Považancova rána ze standardky skončila mimo prostor tří tyčí. Na opačném konci hřiště Zelený zpackal přihrávku a Ledecký ve skluzu zakončoval jen o kousek nepřesně.

Málo chybělo i Surzynovi, když zkoušel ohrozit bránu technickou střelou, přesnější však byly Teplice. Rezek přihrál Aloisi Hyčkovi, jenž se zorientoval na jedničku a zvýšil vedení svého mužstva. V závěru místo tlaku domácích přišlo zbytečné vyloučení, červenou kartu uviděl Čvančara za šlápnutí na Shejbala.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 2:0

12.12.2021 15:00

Góly: 31. Alexander Bah, 40. Nicolae Stanciu

Slávisté své dva zásahy vtěsnali do devíti minut. Nejprve se v 31. minutě prosadil Bah a ve 40. minutě stejný hráč připravil gól pro Stanciua. Slavie zůstává první v tabulce, Škodovkáři jsou osmí.

Utkání začalo v poklidném tempu a podle očekávání se u míče ohřívali především domácí slávisté. Většinu času se tak hrálo v blízkosti gólmana Šedy, kde sešívání pohlednými kombinacemi chystali nebezpečné akce. Aktivní byla především pravá strana s rychlým Bahem. V 19. minutě se však do skvělé pozice dostal Ladra, který využil kvalitního týmového presinku.

Mladoboleslavský záložník, ale šanci totálně zazdil. Sešívaní sice měli mnohem více ze hry, ale nedařilo se jim otevírat hostující obranu a působili chvílemi lehce bezradně. Na vině možná byla i únava po úspěšném čtvrtečním utkání s Unionem Berlín.

Vše se ale změnilo ve 31. minutě. Suchý fauloval Schranze a ze zákroku si odnesl krvavý šrám. Při bránění následné standardky tak nebyl k dispozici, což se dost možná stalo hostům osudným. Stanciův centr totiž proskotačil prostředkem kolem hráčů Boleslavi a nekrytý Alexandr Bah v pohodě dopravil míč do sítě. 1:0

Hned vzápětí zkolabovala komunikace Šedy s jedním z obránců, čehož chtěl využít Kuchta a šikovně si míč přebral obloučkem. Ke své smůle ale už nestihl zakončit do prázdné brány. Nelitoval ale dlouho. Ve 40. minutě Bah senzačně předskočil Ewertona, navedl si míč na střelu a nezištně vybídl po pravici čekajícího Stanciua a ten bez problému zavěsil pod víko! Bah tedy zatím dnes s bilancí 1+1. 2:0 pro domácí.

Do druhé půle šli hosté přeci jen o dost aktivněji než v dosavadním průběhu, ale jejich kvalitně vypracované akce často končily nepřesnou přihrávkou, takže Mandous mohl být i nadále v klidu. Trenér Jarolím se rozhodl sáhnout do sestavy a za velkého potlesku tribuny stáhl slávistickou legendu Milana Škodu, kterého nahradil Daniel Fila. A impuls zřejmě pomohl, protože v 55. minutě se do velké příležitosti dostal po Ladrově pasu Mašek, jenže Mandous prokázal své kvality. Slávisté ale očividně trochu ztratili drajv a hosté se blížili vyrovnání. Krátce na to ale mohl být vyloučen Marek Suchý, který nejprve zkosil Kuchtu, za což dostal žlutou kartu a po chvíli sestřelil unikajícího Olayinku. Sudí byl ale ke stoperovi Boleslavi velmi milosrdný.

Po hlušší pasáži se v 70. minutě objevil v tutovce Schranz po výborné práci Baha s Lingrem. Slovenský šutér, ale zblízka Šedu nepřekonal. Po chvíli na to si Fila ve vápně výborně obhodil obránce, ale tváří tvář Mandousovi zazmatkoval a ze skvělé příležitosti nic nezískal. Prakticky ihned naopak domácí hezky zakombinovali a po přiťuknutí Lingra střílel ve vápně Olayinka, jenže příliš slabě. Hra získala na tempu a v 82. minutě nebezpečně na zadní tyč pálil Hlavatý, jenže Mandous se své další nuly nechtěl vzdát. Krátce poté střílel hned dvakrát střídající Madsen a pořádně protáhl gólmana Šedu. Další šance už utkání nenabídlo a Slavie tak především díky výbornému prvnímu poločasu vyhrála 2:0.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:0

11.12.2021 18:00

Góly: 17. Radim Řezník, 28. Jan Sýkora

Fotbalisté plzeňské Viktorky o svém vítězství nad Libercem rozhodli již v průběhu prvního poločasu. Nejprve se v 17. minutě prosadil Radim Řezník, který využil skvělého pasu Kalvacha. Ve 28. minutě na konečných 2:0 pro domácí uzavřel svým třetím gólem v sezóně Jan Sýkora. Plzeň si po sobotní výhře udržela 2. příčku a má stejně bodů jako první Slavia. Ta však ještě v neděli hraje s Mladou Boleslaví. Slovan je na 8. místě.

První šanci v duelu měl na svědomí Jusuf Hilál, který se po rychlém přenesení hry dostal do dobré střelecké pozice, ale v zakončení selhal. Mnohem úspěšnější byl hned o minutu později Radim Řezník! Plzeňský obránce si naběhl na podařený oblouček od Lukáše Kalvacha a poslal míč neomylně k pravé tyči za záda gólmana Knoblocha.

Domácí se dostali do ráže a kombinacemi se snažili přechytračit libereckou obranu. Ve 24. minutě se do balónu před vápnem opřel Lukáš Kalvach a jeho prudká střela jen těsně minula hostující branku. Tlak Viktoriánů ale neustával a ve 26. minutě přišla zasloužená odměna v podobě druhého gólu v liberecké síti. Plzeň donutila aktivním presinkem k chybě hostujícího Tuptu. Následně se dostal k míči Aleš Čermák, který posunul na Jeana Davida Beaugela. Ten nesobecky počkal na dobíhajícího Jana Sýkoru, v pravý čas mu míč předal a bývalý hráč Liberce či Slavie elegantně přehodil Knoblocha.

Ani poté domácí nezpomalili a dál dominovali dění na hřišti, ovšem bez větších šancí. Až krátce před pauzou hlavičkoval nebezpečně Šulc, ale Knobloch se tentokrát překonat nenechal.

Do druhé půle poslal liberecký kouč Luboš Kozel Miroslava Stocha a Michala Fukalu a právě Fukala, připravil ve 47. minutě příležitost pro Jusúfa, který se rozhodl zakončit akrobatickými nůžkami. Jeho odvážnému pokusu mnoho nechybělo, ale gól to nebyl! O chvíli později pálil nad hostující Havelka. Liberec měl platonický tlak, ale ne a ne udeřit. Navýšit skóre naopak mohli Plzeňští, ale Knoblochovu hrubku při rozehrávce Šulc nepotrestal. Až v 88. minutě Liberec zapsal první střelu na bránu, když Rabušic prověřil Staňka nepříjemnou hlavičkou. Plzeňský gólman však odolal a utkání tak skončilo 2:0.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - MFK Karviná 2:1

11.12.2021 15:00

Góly: 9. Tomáš Poznar, 50. Tomáš Poznar - 28. Lukáš Bartošák

Zlínští fotbalisté porazili v osmnáctém kole nejvyšší české ligy Karvinou 2:1. Vítězství domácích zařídil dvěma brankami Tomáš Poznar, za hosty se trefil Lukáš Bartošák.

V osmé minutě to ze střední vzdálenosti zkusil Václav Procházka. Míč ještě zády tečoval Čanturišvili a Jiří Ciupa musel u své pravé tyče zasahovat. O minuty později už však zakročit nedokázal. Na centr Roberta Hrubého z následného rohového kopu si naskočil Tomáš Poznar, kterého hostující obrana nechala trestuhodně neobsazeného a zlínský kapitán hlavou usměrnil balón pod břevno.

V osmadvacáté minutě se však hostům podařilo vyrovnat. Nejprve zahrávali standardní situaci a Quseho centr musel boxovat brankář Rakovan. Karvinští ale zůstali u míče a z pravé strany centroval Lukáš Čmelík. Ten svým přetaženým balónem našel Lukáše Bartošáka, který se z první trefil ke vzdálenější tyči. Ten samý hráč měl šanci i o minuty později, když se z levé strany řítil na domácí bránu. Po zemi však nepropálil gólmana Rakovana. Ve 43. minutě mohla Karviná jít do vedení. Hosté reklamovali, že jeden z domácích hráčů zahrál v šestnáctce rukou. Sudí Machálek signalizoval, že vše bylo v pořádku, ovšem poté vstoupil do hry VAR, který hostům přisoudil pokutový kop po ruce Vraštila. Exekuce se ujal Kristi Qose. Ten zvolil střelu k levé tyči, ovšem Matěj Rakovan vystihl směr a balón skvěle vyrazil.

Pět minut po začátku druhého poločasu se tak vedení ujal Zlín. Marek Hlinka zůstal zapomenut na pravém křídle, kam dostal míč a v klidu mohl poslat před bránu přízemní centr. Na ten si naběhl Tomáš Poznar, který byl důraznější než obránce a zblízka dopravil balón za záda Ciupy.

Rozhodčí Machálek pustil v nastaveném čase na obou stranách v krátkém sledu několik tvrdších zákroků a vymklo se mu to z rukou. Hráči obou týmů se do sebe pustili a vznikla strkanice. Nakonec Martin Fillo dostal žlutou kartu. Hostující Eduardo Santos byl dokonce vyloučen a Karviná dohrávala poslední sekundy zápasu o deseti.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko 2:2

11.12.2021 15:00

Góly: 63. Adam Vlkanova, 81. Jakub Rada (pen.) - 36. Václav Jurečka, 83. Václav Jurečka

Slovácko v závěru podzimní části české ligy ztrácí dech i body v souboji o přední příčky. V osmnáctém kole totiž remizovalo 2:2 na půdě Hradce Králové. Za domácí "Votroky" se trefili Vlkanova a Rada, navíc oba z penalty, za hosty dvakrát skóroval Jurečka.

Standardka ve 24. minutě nic nepřinesla, nicméně o pár chvil později už mělo Slovácko dobrou šanci. Z ideální palebné pozice zakončoval Jurečka, jehož tečovaný pokus prolétl těsně kolem pravé tyče. Ve 36. minutě už šli hosté do vedení. Domácí ve středu hřiště prohráli několik osobních soubojů v řadě a před jejich vápnem se míče ujal Petržela. Ten pak našel špatně hlídaného Václava Jurečku, který propasíroval míč za Fendrichova záda.

V 55. minutě Vlkanova získal míč ve středu hřiště a následně vyslal do úniku Vašulína, kterého ve velké šanci vychytal fantastický Nguyen. O šest minut později byl po centru Vlkanovy ve vápně poslán k zemi Novotný a arbitr Franěk okamžitě ukázal na penaltový puntík. Autor nedovoleného zákroku Petr Reinberk byl navíc za svůj zákrok vyloučen. Adam Vlkanova kopl penaltu doprostřed brány, což Nguyen zřejmě čekal a míč vyrazil. Balon však vypadl před něj a domácí kapitán ho následně v pohodě dorazil do poloprázdné brány.

Domácí předvedli v 79. minutě rychlý brejk a poté, co byl v šestnáctce sražen Vlkanova, z toho byla pro ně druhá penalta. Tentokráte se exekuce ujal zkušený středopolař Jakub Rada, který zakončil přesně k tyči a poslal Hradec do vedení. Nguyen sice vystihl směr, ale na balon o kousek nedosáhl. Slovácko však i v deseti dokázalo ještě vyrovnat. Tomič odcentroval z pravé strany a jeho nabídku si ve vápně našel Václav Jurečka. Ten se rychle uvolnil a poté nekompromisní pumelicí pod břevno překonal Fendricha.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Baník Ostrava 0:3

11.12.2021 15:00

Góly: 19. David Buchta, 32. Nemanja Kuzmanović, 76. Yira Sor

Baník Ostrava naprosto dominoval úvodnímu poločasu a ze své herní převahy vytěžil i dva gólové zásahy. Na Buchtovu hlavičku z 19. minuty navázal z přímého kopu ve 32. minutě Kuzmanovič. Na konečných 3:0 uzavřel 76. minutě Sor.

Na stadionu v pražských Vršovicích, kde hrají své domácí duely hráči Pardubic, vstoupil do utkání mnohem lépe Baník Ostrava, který se také v 6. minutě ocitl v první příležitosti. Chybu Letáčka, který neudržel v rukavicích lehký centr, ale Kuzmanovič nevyužil. Ostravští dál dominovali a v 19. minutě šli do zaslouženého vedení. De Azevedo se na levé straně dostal k centru a svůj oblouček poslal přímo na hlavu nabíhajícího Davida Buchty, který se prudkou hlavičkou trefil přesně na přední tyč Letáčkovy svatyně - 0:1.

Kolem 30. minuty se "domácí" tým konečně dostal ze sevření Baníku a snažil se něco nebezpečného vymyslet, ale k ohrožení branky se nedostal. Naopak. Ve 32. minutě zahrávali hosté ze Slezska přímý volný kop. Ten si vzal na starost tradiční exekutor Nemajna Kuzmanovič a přesně mířenou přízemní střelou kolem zdi na zadní tyč překonal trochu nepřipraveného Letáčka - 0:2.

Následně se Pardubice ocitly v několika slibných pozicích, ale Čihák ani Chytil se do gólového zakončení nedostali. První poločas tak skončil zaslouženým vedením Baníku o dvě branky.

Do druhé půle provedly Pardubice zajímavou taktickou změnu, kdy si stoper Jeřábek prohodil svůj post se středním záložníkem Čihákem. Až v 56. minutě se Perníkáři dostali do své první šance v utkání. A hned několikanásobné. Nejprve po rohovém kopu skvěle zasáhl gólman Budínský a následné pokusy Matějky zblokovala pozorná obrana. Tlak Pardubic ale dlouho nikam nevedl, až v 76. minutě potřetí udeřili hosté z Ostravy. Ndefe se na pravé straně odhodlal ke střele. Jeho prudká rána se sice zastavila na spojnici Letáčkovy branky, ale pohotová dorážka Yiry Sora už byla nad síly pardubického gólmana - 0:3.

V 85. minutě mohl čtvrtý zásah Baníku přidat střídající Potočný, ale Letáček ho vychytal. Potočný ale nemusel litovat, protože Baník už si vítězství 3:0 v pohodě pohlídal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18152148:1147
2.Viktoria Plzeň18142235:1344
3.Sparta Praha18133245:2242
4.1. FC Slovácko18113436:2136
5.Baník Ostrava18105338:2235
6.FC Hradec Králové1867524:2525
7.Dynamo České Budějovice1873826:3024
8.FK Mladá Boleslav1872928:2823
9.Slovan Liberec1872917:2523
10.Sigma Olomouc1856730:2721
11.Fastav Zlín18531022:3618
12.Bohemians Praha 190518531026:4218
13.FK Jablonec1837813:3216
14.FK Pardubice18351022:4014
15.FK Teplice18321319:3611
16.MFK Karviná18051316:355

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (577)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele