Týden s hudbou. Živě i online

I přes přísná protiepidemická opatření česká kultura žije. Snažíme se přinést co nejaktuálnější přehled akcí, které byly avizovány, přesto je však možné, že řada z nich bude zrušena, a proto doporučujeme sledovat aktuální informace jejich pořadatelů.
Holly Mathieson (zdroj Nevis Ensemble)

Praha

V pondělí 13. prosince od 11:30 hodin uvede PKF – Prague Philharmonia v Kulturním domě Ládví Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Společně s dirigentem Kryštofem Spiritem vystoupí sólisté Jana Bínová Koucká, Klára Balášová, Michal Foršt a Ivo Michl. Spoluúčinkuje sbor Musica Oeconomica Pragensis.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu hraje v pondělí 13. prosince od 19:30 v Rudolfinu s dirigentkou Holly Mathienson. Zazní Poema-pohádka Sofie Gubajduliny, Šeherezáda Maurice Ravela (sólistka Grace Durham) a výběr z baletu Popelka Sergeje Prokofjeva.

Mezzosopranistka Markéta Cukrová vystoupí společně s harfistkou Kateřinou Ghannudi a theorbistou Janem Krejčou v úterý 14. prosince v 17:30 v Sukově síni Rudolfina. Uvedou pestrý program z děl mistrů italského baroka, mj. Claudia Monteverdiho, Francescy Caccini i Giulia Cacciniho.

Dny Bohuslava Martinů pokračují v úterý 14. prosince v 19:30 v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce. Klavírní kvarteto Josefa Suka provede Fantasii Franka Bridge, Klavírní kvartet Bohuslava Martinů, Ludus, op. 82 Viktora Kalabise a Klavírní kvartet, op. 1 Josefa Suka.

V úterý 14. prosince v 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy vystoupí sopranistka Hana Blažíková společně s Hipocondria Ensemble a uměleckým vedoucím Janem Hádkem. Zazní znovu objevená díla Šimona Brixiho Missa ex D, Litaniae de Venerabile Sacramento a Magnificat.

Česká filharmonie tento týden se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem provede nový program v Dvořákově síni Rudolfina ve středu 15., ve čtvrtek 16. a v pátek 17. prosince vždy od 19:30. Zazní česká premiéra kompozice Mari Bryce Dessnera, Koncert pro housle a orchestr č. 1 a moll, op. 77 Dmitrije Šostakoviče (sólistka Karen Gomyo) a Symfonické tance, op. 45 Sergeje Rachmaninova. Veřejnou generální zkoušku bude možné navštívit ve středu 15. prosince od 10:00.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Tomášem Braunerem, Pueri Gaudentes a Kühnovým smíšeným sborem uvedou ve středu 15. a ve čtvrtek 16. prosince vždy od 19:30 Vánoční kantátu Arthura Honeggera. Jako sólista vystoupí barytonista Jiří Brückler. Program doplní Symfonie č. 3 c moll, op. 78 „Varhanní“ Camilla Saint-Saënse (sólistka Daniela Valtová Kosinová). Výtěžek koncertu bude věnován Dětskému fondu OSN Unicef.

V Atriu na Žižkově se ve středu 15. prosince v 19:30 uskuteční koncert k osmdesátinám Jaroslava Rybáře a ke čtyřicátinám Jana Rybáře. Zazní tvorba obou jubilantů v podání Ensemble Coccinelle, Buburezy a Fischer’s Chamber Orchestra.

Taneční centrum Praha pořádá ve čtvrtek 16. a v pátek 17. prosince od 18:00 v Kongresovém centru představení Vánoční taneční scéna.

Prague Philharmonia Wind Quintet zahraje v pátek 17. prosince v 17:00 v Kulturním domě Ládví skladby Ference Farkase, Daria Milhauda, Normana Hallama, George Gershwina a Jaroslava Pelikána.

V pátek 17. prosince v 19:30 hodin hraje v Paláci Žofín PKF – Prague Philharmonia a Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem skladby Ola Gjeila, Johna Ruttera a Luboše Fišera. Spoluúčinkují sólisté Pavla Vykopalová, Richard Samek, Jiří Brückler, houslista Jan Fišer a klavíristka Daniela Valtová Kosinová. Sobotní repríza tamtéž  byla zrušena.

Letošní festival Dny Bohuslava Martinů ukončí koncert Wihanova kvarteta a členů správní rady Nadace Bohuslava Martinů v pátek 17. prosince v 19:30 v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce. Zazní Smyčcový kvartet č. 2 (H 150), Klavírní kvintet č. 2 (H 298) a Vigilie (H 382) Bohuslava Martinů, Ludus minor Paula Hindemitha a Trio Alberta Roussela.

Sobotní matiné v Sukově síni Rudolfina 18. prosince v 10:30 bude patřit Kühnovu dětskému sboru se sbormistrem Petrem Louženským. Společně s nimi vystoupí barytonista Roman Janál, houslista Slavomír Hořínka a harfenistka Kateřina Englichová. Zazní Missa brevis Zdeňka Lukáše, Terni Psalmi Slavomíra Hořínky, Tři legendy (H 339) Bohuslava Martinů a A Ceremony of Carols, op. 28 Benjamina Brittena. 

V neděli 19. prosince v 11:00 v Národním divadle v rámci adventního koncertu vystoupí Kühnův dětský sbor, Orchestr Národního divadla a Pražský žesťový soubor. Zazní Svatá noc Jiřího Temla a Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Jako sólisté vystoupí Dana Burešová, Kateřina Jalovcová, Josef Moravec a Pavel Švingr, provedení řídí Jan Chalupecký.

Nedělní adventní koncerty 19. prosince v Sukově síni Rudolfina od 15:00 a 17:30 budou patřit jazzovým aranžím děl Antonína Dvořáka v podání Czech Philharmonic Jazz Band.

V sále Novoměstské radnice se v neděli 19. prosince v 19:00 uskuteční Vánoční zpívání se Zuzanou Markovou. Českou sopranistku doprovodí na klavír Lukáš Klánský. Jako hosté se představí Emma Balunová (soprán), Vojtěch Pelka (kontratenor) a Ahmad Hedar (klavír). Zazní pestrý program z tvorby Wolfganga Amadea Mozarta, Vincenza  Belliniho, Gaetana Donizzettiho a Fryderyka Chopina.

Brno

Filharmonie Brno ve čtvrtek 16. prosince od 19:00 v Besedním domě společně s dirigentem Vojtěchem Spurným, sólisty Pavlou Radostovou, Markétou Cukrovou, Danielou Čermákovou, Tomášem Lajtkepem, Jaromírem Noskem a sborem Ars Brunensis provedou Oratorio de Noël, op. 12 Camilla Saint Saënse a Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

V sobotu 18. prosince v 10:30 Filharmonie Brno s Vojtěchem Spurným v Besedním domě zahraje i dětskému publiku.

V neděli 19. prosince v 10:30 vystoupí v Besedním domě dětské sbory Kantiléna a Magdalenka. Zazní Koledníci z Těšínska Petra Ebena, Vánoční pohádka Stanislava Chudoby a Aleny Riegerové a dvě pásma koled Zdeňka Pololáníka.

Ostrava

V pondělí 13. prosince účinkuje Janáčkův komorní orchestr s dirigentem Jakubem Černohorským v Domě kultury od 19:00 hodin. Zazní Für Elsa Zylberstein II Michala Nejtka, Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 C dur (Hob. VIIb/1) Josepha Haydna (sólista rumunský violoncellista Andrei Ioniță) a Serenáda pro smyčcový orchestr C dur op. 48 Petra Iljiče Čajkovského.

Program Hudba ve filmu Janáčkovy filharmonie Ostrava proběhne ve středu 15. a ve čtvrtek 16. prosince od 19:00 hodin v hale Gong ve Vítkovicích. Zazní hudba Johna Williamse, Klause Badelta, Howarda Shorea, Luboše Fischera, Jaroslava Uhlíře a Karla Svobody. Spoluúčinkují Patricia Janečková, Martin Chodúr, Jan Čenský a Koncertní sbor Permoník.  

Olomouc

Tvůrčí centrum Olomouc ve spolupráci s Ensemblem Damian pořádá již 16. ročník olomouckého festivalu soudobé hudby Opera Schrattenbach 2021. V pondělí 13. prosince od 20:00  v Atriu zazní v podání Ensemble Damian opery Víta Zouhara Corodinide a Kyvadlo.

V úterý 14. prosince v 19:00 v kapli Božího Těla vystoupí MoEns s programem News. Zazní díla Jiřího Lukeše, Petera Grahama, Marka Piačeka, Miroslava Pudláka, Ivo Medka a dalších.

Ve středu 15. prosince v 19:00 tamtéž vystoupí Stephen McNeff a Aoife Mannix s programem Beyond the Garden.

Na závěr festivalu ve čtvrtek 16. prosince v 19:00 v kapli Božího Těla zazní v podání Vincence Ignáce Novotného a Martina Smutného Pozdní obraz Tomáše Hanzlíka.

Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Peterem Valentinovičem uvedou v Redutě ve čtvrtek 16. prosince od 19:00 vánoční koncert s díly českých mistrů Jiřího Ignáce Linky, Františka Xavera Brixiho, Josefa Schreiera a Wolfganga Amadea Mozarta. Spoluúčinkují sólisté Eliška Honková (flétna), Marta Chila Reichelová (soprán), Monika Jägerová (alt), Vít Nosek (tenor) a Michal Marhold (bas).

Moravské divadlo Olomouc uvádí v pátek 17. prosince v 19:00 premiéru nové inscenace opery Giuseppe Verdiho Nabucco v nastudování dirigenta Petra Šumníka a režii Jany Andělové Pletichové.

Ostatní regiony

V pondělí 13. prosince v 17:30 se uskuteční komorní koncert ve foyer Šaldova divadla v Liberci.

V úterý 14. prosince v 19:00 vystoupí Pražský komorní balet s představením Carmina vetera v Divadle Oskara Nedbala v Táboře.

V teplickém Zahradním domě vystoupí ve středu 15. prosince v 19:00 houslové duo Eva a Jan Zrostlíkovi.  Zazní skladby Adama Skoumala, Jindřicha Felda, Josefa Suka a Eugèna Ysaÿe.

V teplickém Domě kultury zahraje ve čtvrtek 16. prosince od 19:00 Severočeská filharmonie s dirigentem Pavlem Trojanem ve spolupráci se ZUŠ Open. Zazní skladby Jeana Sibelia, Fryderyka Chopina, Franze Schuberta, Antonína Dvořáka a Howarda Shorea.

Czech Ensemble Baroque představí svůj program Vánoce českých kantorů s díly Tomáše Norberta Koutníka, Františka Ignáce Tůmy a Václava Blažeje Kopřivy nejprve v sobotu 17. prosince od 19:00 hodin v evangelickém kostele ve Valašském Meziříčí. O den později vystoupí v Malém Březně. Program pak v neděli 19. prosince odvysílá v rámci Adventních koncertů Česká televize od 17:30.

Dětský sbor Kajetán vystoupí v neděli 19. prosince v 10:30 a 13:00 se svým vánočním programem v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Sébastienem Bagnoudem uvede v neděli 19. prosince v 19:00 v Sukově síni Domu hudby vánoční koncert. Spoluúčinkují Eva Esterková, Pavla Mlčáková, Vít Nosek, Josef Kovačič, Jaroslav Tůma, Královéhradecký dětský sbor Jitro, Smíšený sbor Jitro, Continuo Pardubice. Kromě České mše vánoční Jakuba Jana Ryby zazní předehra k opeře La Clemenza di Tito Wolfganga Amadea Mozarta a pásmo koled Splnilo se Písmo svaté Jiřího Temla.

Čeští umělci v zahraničí

Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 s dirigentem Václavem Luksem vystoupí v sobotu 18. prosince v síni DeSingel v Antverpách. Zazní Vánoční oratorium (BWV 248) Johanna Sebastiana Bacha. Jako sólisté se představí Tereza Zimková, Benno Schachtner, Erik Stoklasa a Krešimir Stažanec.

Plánovaný zájezd Českého filharmonického sboru Brno do Bambergu s Bamberskými symfoniky a jejich šéfdirigentem Jakubem Hrůšou v sobotu 18. a neděli 19. prosince byl zrušen. Zaznít mělo Stabat Mater Petra Fialy a Glagolská mše Leoše Janáčka.

Slovensko

Ačkoliv se na Slovensku částečně uvolňuje lockdown, který probíhá od 17. listopadu, stále dochází k masivnímu rušení akcí.

Slovenská filharmonie bude ve středu 15. prosince od 19:00 streamovat program ansámblu Flair  složeného z adventních a vánočních moravských i slovenských písní.

Státní filharmonie Košice bude vysílat online koncert s dirigentem Zbyňkem Müllerem ve čtvrtek 16. prosince v 19:00. Zazní Koncert pro dvoje housle a moll (RV 522) Antonia Vivaldiho (sólisté Maroš Potokár a Mátyás Mézes) a Symfonie č. 6 D dur, op. 60 Antonína Dvořáka.

Slovenská filharmonie s dirigentem Rastislavem Štúrem bude v sobotu 18. prosince v 19:00 hodin streamovat vánoční koncert společně s Bratislavským chlapeckým sborem. Zazní pestrý program z děl Franze Schuberta, Johna Ruttera, Césara Francka, Gabriela Faurého a dalších. Všechny tři následující reprízy koncertu byly zrušeny.

Streamy a televizní přenosy

Na ČT Art si v pondělí 13. prosince poslechněte od 20:15 již Pátou symfonii Bohuslava Martinů s dirigentem Jakubem Hrůšou a muzikologem Alešem Březinou.

Na webu Helsinské filharmonie si poslechněte od pátku 17. prosince v 19:00 přímý přenos s dirigentem Julianem Rachlinem. Zazní Symfonie C dur Maxima Berezovského, Koncertantní symfonie Es dur Wolfganga Amadea Mozarta (sólistka Sarah McElravy) a Symfonii č. 5 e moll, op. 64 Petra Iljiče Čajkovského.

Budapest Festival Orchestra s dirigentem Ivánem Fischerem pořádá v neděli 19. prosince v 19:00 další online koncert ze své zkušebny. Zazní kompozice Leo Smita, Victora Ewalda, Jacquese Castérèdeho, Vincenta d’Indyho, Zoltána Kodályho a Sergeje Prokofjeva.

Na serveru OperaVision bude v neděli 19. prosince zveřejněn záznam opery Giacoma Pucciniho Madama Butterfly z Paláce krásných umění v královny Sofie ve Valencii. V nastudování Antonia Foglianiho a režii Emilia Lópeze v hlavních rolích vystoupí Marina Rebeka, Cristina Faus, Piero Pretti, Àngel Òdena, Jorge Rodríguez-Norton, Fernando Radó a Tomeu Bibiloni

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments