Hlavní obsah

Jozef, řízni do toho. Policie zachytila, jak si Berbr vodil fotbalovou legendu

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z léta 2018 přihlíží Jozef Chovanec průběhu fyzických testů ligových rozhodčích na stadionu Přátelství v Praze na Strahově.

Reklama

Coby kapitán Sparty a reprezentant proslul Jozef Chovanec jako mimořádná osobnost a fotbalová legenda. Coby předseda komise rozhodčích s sebou nechal od šíbra Berbra zcela manipulovat jako loutka, zjistili při své práci policisté.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Skoro se nabízí parafráze úvodní sekvence kdysi oblíbeného seriálu Odpadlík. „Býval vynikajícím fotbalistou. Ale spáchal ten největší hřích, zapletl se totiž se zkorumpovanými kolegy.“

Osobním přátelstvím s Romanem Rogozem, sportovním ředitelem Slavoje Vyšehrad, se Jozef Chovanec nikdy netajil. A že si ho jako marionetu doslova vodil i místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr, se tak nějak tušilo. Policejní dokumenty, do kterých měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout, toto podezření detailně popisují.

Berbr s Rogozem jsou dnes coby trestně stíhané osoby hlavními postavami obrovské korupční aféry českého fotbalu. Jozefa Chovance si policie v rámci vyšetřování předvolala jen k podání vysvětlení. Krátce po Berbrově zatčení v říjnu loňského roku opustil také pozici předsedy komise rozhodčích.

Josef, kdyz uz si ten Hrubes a Prihoda vcera udelali ze vsech prdel, tak mam napad… Dej me v po navrh na odvolani Hrubese, ja ho v ut na VV odvolam. Riznete do toho, stejne tvuj nikdy nebude.
Policejní spis o komunikaci mezi Romanem Berbrem a Jozefem Chovancem

Jak si poznamenal policejní vyšetřovatel: „Berbr psal Chovancovi, co kde má říkat, kdo budou členové jeho komise, kdo pomocní odborníci komise, s kým se má stýkat, či mu psal scénáře, jak má jednat. Zároveň mu předával pokyny, že nesmí nikde sdělit, že se stýká s Romanem Berbrem.“

Prostřednictvím Chovance pak Berbr mocensky dosáhl i na rozhodčí v profesionálních soutěžích, ačkoli to jeho funkci českého místopředsedy FAČR nijak nenáleželo.

Dlužno dodat, že Fotbalová asociace ČR je každoročně příjemcem státních dotací, které se v součtu pohybují kolem 500 milionů korun. A několik soudních rozsudků už fotbal jednoznačně označilo za oblast veřejného zájmu. Jakékoli temné zákulisní tahy a pletichy kolem rozhodčích, které vedou k možnosti ovlivňování jejich verdiktů, tedy veřejný zájem ohrožují.

Na opakované žádosti reportéra Seznam Zpráv o možnost probrat v rozhovoru tuto problematiku či získat jakékoli vyjádření někdejší fotbalové legendy k nově objeveným skutečnostem, Jozef Chovanec nereagoval.

Řízněte do toho, tvůj nikdy nebude

Citace ze zpráv, které elitní detektivové vytahali ze zabavených mobilů Romana Berbra, v nichž používal různé komunikační aplikace, přinášíme v originálním znění, tedy i s gramatickými chybami, překlepy či vulgaritami.

„Josef, kdyz uz si ten Hrubes a Prihoda vcera udelali ze vsech prdel, tak mam napad. Co kolo, to pruser s videorozhodcima. Dej me v po navrh na odvolani Hrubese, stejne ho ma pripravene Filipek a ja ho v ut na VV odvolam. Riznete do toho, stejne tvuj nikdy nebude,“ napsal Berbr do zprávy 1. září 2018.

Na Berbrův návrh reagoval Chovanec slovy: „Ahoj to je dobrý nápad.. Jsem v Liberci na zápase s Ostravou“

Na to Berbr: „D je taky pro a v po vyda Dukla neco na verejnost a Sadek je podporuje…sral bych na nej, nikdy jiz nebude nas“

Pro vysvětlení užitých zkratek: po - pondělí, ut - úterý, VV - výkonný výbor, D - Dagmar Damková, Berbrova manželka a členka výkonného výboru.

Debata reagovala na utkání Sparta-Dukla (2:0). „Když máte video, tak ho používejte,“ napsala Dukla kriticky na skutečnost, že sudí Ondřej Pechanec nenařídil v její prospěch penaltu po ruce domácího hráče Martina Frýdka. Chovancova komise pak zkritizovala i videorozhodčího Radka Příhodu za to, že nedal kolegovi dostupné záběry ke zhlédnutí.

Kritika to sice byla podle všeho oprávněná, ale Berbr z pozice své funkce neměl Chovancovi do jeho práce vůbec mluvit, natož v souvislosti s tím organizovat odstřelení garanta videoprojektu Romana Hrubeše.

Ten do Chovancovy komise přešel díky své specializované odbornosti na projekt VAR z komise předchozí, kterou vedl Michal Listkiewicz. Nad jeho komisí Berbr neměl kontrolu a polskému expertovi všemožně škodil. V létě 2018 Listkiewicz skončil ve funkci šéfa komise rozhodčích. Nahradil ho bývalý reprezentační kapitán i trenér Jozef Chovanec. Přes něj už měl Berbr cestu k moci nad rozhodčími umetenou.

Romana Hrubeše a Petra Mlsnu, kteří zprvu z Listkiewiczovy komise do té Chovancovy na základě dohod s Ligovou fotbalovou asociací přešli, se Berbrovi podařilo poměrně rychle odstranit. Hrubeš skončil v říjnu 2018, Mlsna v lednu 2019. Pro zajímavost, tehdy Petr Mlsna pracoval coby náměstek ministra vnitra, dnes je předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Takové lidi ale Berbr nemohl potřeboval.

Hledal někoho ohebnějšího, tvárnějšího. A v tom ohledu byl pro něj Jozef Chovanec naprosto ideální. Od dubna 2015, kdy ho s dovětkem, že jde o trenérského dinosaura, vyhodili ze Slovanu Bratislava, byl Jozef Chovanec bez práce. A koncem června 2018 se tedy vracel na scénu coby nový předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR.

Listiny ti dají Tulinger s Filípkem, pak pípneš

Díky policejní práci zjistíme, jak detailně ho Berbr na jeho prezentaci před výkonným výborem FAČR připravil. Citujeme zde z dlouhé zprávy, kterou Berbr zaslal Chovancovi 28. června 2018. To, co budete číst, je mimořádně detailní scénář, který Berbr fotbalové legendě předepsal:

„Jednání na VV: 1. Mam chuť to dělat - oslovil mě předseda 2. Chci přinést klid mezi rozhodčí a kluby 3. Řídit spíše managersky - obklopit se odborníky 4. Chci zlepšit postavení rozh (R) na mezinárodní scéně 5. Chci spolupracovat s nižšími složkami - Cechy + Morava (je úbytek R).“

Reportér Seznam Zpráv získal svědectví člena tehdejšího výkonného výboru FAČR, řízeného předsedou Martinem Malíkem. Tento muž dnes v této souvislosti nechtěl být jmenován, ale konstatoval, že přesně takhle to tehdy Jozef Chovanec na zasedání výkonného výboru odříkal. Slovo od slova.

Pokračujme dál: „6. Vytvořit mezi R dobrou pohodu Do zvolení nepouštět žádná jména, kdyby někdo dotaz, skočím do toho a zastavím to. Po zvolení požádej cca o hodinu času - že jsi zatím při různých jednáních nikomu nic neslíbil, že to potřebuješ obvolat. Já do toho skočím a budu tě chtít na krátké jednání s předsedou a Zlámalem (jen Zlámal vše vybleje pak-počítej s tím).“

Berbr takto Chovance upozornil na tehdejšího moravského místopředsedu Zdeňka Zlámala. A následovala instrukce pro tuto užší schůzku ve složení Chovanec, předseda Malík, místopředsedové Berbr a Zlámal.

„Tam se tě zeptam, jaké máš jména a co by měli dělat - to co odpovíš, pak musí být stejné za hodinu, až budeš předkládat komisy 1. Chci místopředsedu, odborníka na R - s mezinárodní historií - Martin Wilczek 2. Chci odborníka, který povede delegáty - současný ligový delegát - Pavel Mareš 3. Chci odborníka na přestupky a video - specialistu - Romana Hrubeše.“

R je samozřejmě rozhodčí. Tehdy ještě Berbr právě Hrubeše po dohodách s Ligovou fotbalovou asociací akceptoval, za pár měsíců už bylo všechno jinak. Diktát ale pokračuje:

„4. Chci, aby sekretářem byl Patrik Filípek - zaměstnanec Reefere departmentu FAČRu.“ Jak vidno, Berbr se správným anglickým tvarem slova rozhodčí (referee) měl problém. „5. Chci, spolupracovat a chtěl bych, aby občas přišla do KR - Dagmar Damková a to z důvodů mezinárodních rozhodčích 6. Chci, aby do KR pravidelně docházel jako šéf vzdělávání a šéf konvence UEFA - Miroslav Liba“

KR je komise rozhodčích, Dagmar Damková je Berbrova manželka, členka komise rozhodčích UEFA, Miroslav Liba v té době člen výkonného výboru označovaný za Berbrova korunního prince. Zmíněné osoby na jednání komise posléze opravdu docházely, což rebelové Mlsna s Hrubešem považovali za neakceptovatelné.

Foto: Profimedia.cz

Dagmar Damková s Romanem Berbrem se netajili tím, že tvoří pár. Dlouho ale zamlčovali, že jsou manželé. Snímek je zachytil na finále tenisového Fed Cupu v Praze.

Berbrovy úkoly pro Chovance ale ještě nekončí, stále jsme uvnitř jedné jediné zprávy, nebo spíš rozkazu. Takže co měl ještě Chovanec odříkat? „7. Chci od vás dnes, aby jste vzali na vědomí listinu hlavních R, listinu AR a listinu delegátů 8. Tyhle lidi jsem si vybral a chtěl bych, aby jste mě žádné jiné do KR nepodsouvali, takto bych chtěl začít My s tím nahoře budeme souhlasit, ty pak půjdeš za Tulingrem a Filípkem, oni tě dají listiny R a pak pípneš, žes připraven a to samé řekneš na VV“

Předem připravené listiny hlavních R, tedy hlavních rozhodčích, jakož i AR, asistentů rozhodčích, měl tedy Chovanec dostat do ruky od pracovníků oddělení rozhodčích FAČR Filípka s Tulingrem. A předložit je výkonnému výboru.

Berbrův denní rozkaz už naštěstí mířil ke svému závěru: „Klidně si to nech napsané, jen prosím, dodržme postup, jinak nám vznikne víš kvůli komu chaos. Citlivý dotaz může být na nasazování R na utkání - tvoje odpověď… chci to již i kvůli sobě a možnému spolčování se Spartou, stejně jako je to na UEFA, reefere department dá návrh do KR a KR shálí, nebo udělá změnu“

Kdo by nerozuměl, jde o návod, jak komunikovat a pak i realizovat v průběhu sezony nasazování jednotlivých rozhodčích na jednotlivé ligové zápasy. S tím, že „nasazovačku“ nedělá sám předseda komise Chovanec, který to má zdůvodnit tím, že kdysi hrával za Spartu a mohl by být proto osočován, že v tomto směru není nestranný. Proto návrh delegací vypracují Berbrovi lidé v oddělení rozhodčích, tedy již zmínění Filípek s Tulingrem. A Chovanec jej pak formálně schválí.

Pechance s Proskem nehrotit!

Vztah mezi Berbrem a Chovancem z tohoto ocitovaného „návodu k použití“ vyplývá celkem jednoznačně. Zákulisní mág a jeho loutka, člověk, který přinese někým jiným vypracované listiny rozhodčích, nechá si nadirigovat, kdo má sedět v „jeho“ komisi a kdo do ní má docházet. A ve finále nehraje ani rozhodující roli při nasazování rozhodčích na zápasy.

Zbývá ještě kapitolka, která se týká hodnocení rozhodčích v průběhu sezony. I tady uměl Berbr bývalému reprezentantovi dobře „poradit“. Tak třeba 11. listopadu 2019 zahájil tuhle krátkou konverzaci:

„Nehrotte tu situaci s Pechancem a Proskem…jen zitra normalne pojmenovat a tot vse…mame narodak, na tohle serem, yes!!??“

Chovanec odpověděl: „OK, rozumím.“

Psali si po skandálním utkání Plzeň-Liberec (4:1), ve kterém sudí Zbyněk Proske nevyloučil za jasné prohřešky domácího hráče Romana Hubníka. A naopak za protesty dostal žlutou kartu hráč hostí Alexandru Baluta, načež byl po následném faulu vyloučen on. „Proske ven! za hrubé ovlivnění zápasu musí z ligy znovu zmizet,“ psal internetový deník isport.

Škrtnutí Proskeho z listiny se ovšem nekonalo. Nutno říct, že dostal alespoň suspendaci do konce podzimu, což byla v praxi 4 kola. Na jaře se pak k řízení prvoligových zápasů opět vrátil.

Zmíněný rozhodčí Ondřej Pechanec zase v daném kole nařídil v utkání Slavia-Teplice (3:0) za bezbrankového stavu diskutovanou penaltu ve prospěch domácích. Komise ho zjevně nijak netrestala, v dalších kolech pískal dál.

Policejní orgán učinil do spisu v souvislosti s těmito incidenty a s Berbrovým zásahem poznámku, že s týmem FC Viktoria Plzeň měl Roman Berbr dlouhodobě nadstandardní vztahy. „A to samé v těchto sezonách i s týmem SK Slavia Praha fotbal.“

K dění kolem Jozefa Chovance vyšetřovatel ve spisu dodává: „Jozef Chovanec byl dlouhodobě kritizován, že v komisi rozhodčích slouží pouze jako loutka Romana Berbra. Dále mu bylo vytýkáno, že se jedná o nekompetentní osobu pro tuto funkci apod. Je třeba dodat, že Jozef Chovanec byl předsedou komise rozhodčích FAČR, ačkoli funkci rozhodčího nikdy nevykonával. Vzájemná komunikace s Romanem Berbrem těmto dohadům nahrává.“

Vyšetřovatel píše sice v originále o Chovancovi jako o Josefovi, zde jsme sáhli k opravě na správný slovenský tvar. Oprava pošramocené reputace někdejší legendy fotbalových trávníků už bude asi složitější, ne-li nemožná.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Chovanec (vpravo) sleduje spolu se svým přítelem Romanem Rogozem utkání Slavoje Vyšehrad v jeho domácím areálu.

Reklama

Doporučované