Hlavní obsah

Vojtěch otevřel poslední očkocentrum této vlády. Pro děti tu vakcíny nemají

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Nové očkovací centrum v obchodním domě Kotva v Praze.

Reklama

V Praze se v obchodním domě Kotva otevřelo nové očkovací centrum.

Článek

Přímo v centru hlavního města otevřelo v pondělí ráno další očkovací centrum, kam se není třeba registrovat. Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky je dobře dostupný metrem i tramvají. Pak stačí už jen vyjet do 4. patra.

„Já chodím kousek odsud do práce, takže jsem za výběr tohoto místa ráda,“ říká reportérovi paní v červené mikině, jedna z prvních zájemkyň. Přišla si pro třetí, posilující dávku. „Nejsem nemocný člověk, chodím ale i na chřipku. Nejsem zvědavá na to, abych něco chytla. Snažím se chránit, ale očkování je očkování,“ vysvětluje.

Zdravotníci ze Všeobecné fakultní nemocnice, jež má očkování ve 4. patře obchodního domu Kotva na starost, budou očkovat každý den od 9 do 20 hodin.

Očkovací centrum v Kotvě není určené pro malé děti, pro které se už otevřela registrace. Vakcínu zde dostanou jen osoby starší 16 let.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Žena si přišla do Kotvy pro třetí dávku očkování, kousek odsud pracuje.

Slavnostního otevření se nezúčastnil končící premiér Andrej Babiš. Přijel pouze ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch. „Toto je určitě poslední očkovací místo, které otevírá tato vláda,“ uvedl Vojtěch novinářům.

Na dotaz Seznam Zpráv také řekl, že by už uvítal co nejrychlejší předání moci nové vládě. „My pracujeme do poslední minuty, covid nepočká, tomu je jedno, jaká je tady vláda,“ ujišťoval však.

V Česku se nyní podle něj podává zhruba 90 tisíc očkovacích látek za den. „Určitě také víte, že se ode dneška zkracuje lhůta pro aplikaci třetí dávky u lidí 55 plus, to je asi 430 tisíc lidí, kteří mohou mít nově nárok na třetí dávku,“ upřesnil.

V Česku je celkem 458 očkovacích míst, z nichž skoro každé šesté je v Praze. Kotva je třiaosmdesátým registrovaným očkovacím centrem v metropoli. Většina jich je ve zdravotnických zařízeních, ať už ve velkých nemocnicích, nebo v soukromých ordinacích. Bez registrace mohou lidé chodit do 17 z nich, mimo jiné na hlavní nádraží nebo do dalších obchodních center na Chodově a Černém Mostě. Očkuje se také v ordinacích praktických lékařů, kde si lidé vakcínu objednávají přímo u svého lékaře.

+1

Reklama

Doporučované