Při SP v Davosu dosáhl z českých běžců na lyžích na nejlepší výsledek Fellner. Šanci dostali mladí reprezentanti  

Při SP v Davosu dosáhl z českých běžců na lyžích na nejlepší výsledek Fellner. Šanci dostali mladí reprezentanti  

Mladí reprezentanti v běžeckém lyžování dostali příležitost ukázat svůj potenciál ve Světovém poháru. Na start distančního závodu na 15 km volně ve švýcarském Davosu se postavila pětice Čechů, z toho tři členové týmu do 23 let. Na nejlepší výsledek z Čechů dosáhl Adam Fellner, který skončil 34. Zvítězil Nor Simen Hegstad Krueger.

Ve startovní listině tentokrát chyběl Michal Novák. Nejúspěšnější český závodník posledních let zatím nevynechal žádný závod této sezony, s ohledem na náročný program směřující k Tour de Ski a olympijským hrám se ale tentokrát rozhodl upřednostnit odpočinek a trénink.

Premiéru si v této sezoně naopak odbyl Adam Fellner, který ve Skandinávii chyběl z kombinace rodinných a zdravotních důvodů. Z českých reprezentantů se vydal na trať skládající se ze tří okruhů s náročným stoupáním jako první. Závod rozjel opatrně, po prvních dvou kilometrech byl se svým časem až sedmé desítce pořadí. Pak ale začal výsledkovou listinou stoupat vzhůru – po prvním okruhu už atakoval bodované příčky, o které bojoval až do posledních metrů. Nakonec na ně ale o devět vteřin nedosáhl. Fellner obsadil 34. místo, ze kterého ztratil 2:03,5.

„Byl to první závod a měl jsem z něco respekt, ale jelo se mi velmi dobře. Přitom vím, že to můžu ještě posunout. Jen je škoda těch pár vteřin na body,“ řekl Fellner. „Chtěl jsem začít pomaleji, v Davosu to mám takto najeté a vím, že se tu rozhoduje až ve druhém a třetím kole. Navíc to dobře vyšlo, že jsem se na konci prvního okruhu spojil se skupinou a začal tam pro mě závod. Pomohly mi i skvělé lyže. S ohledem na to, jak náročné to kluci v servisu v posledních dnech měli, tak byly úplně fantastické.“

Po vleklých zdravotních problémem bojuje o návrat do formy Petr Knop, který byl dnes druhým nejlepším Čechem. V Davosu podal velmi konzistentní výkon, díky kterému se prakticky na všech mezičasech držel na stejných pozicích. V konečné výsledkové listině mu patří 74. místo se ztrátou 3:24.

Zkušenosti přijeli do Davosu sbírat tři členové reprezentačního týmu do 23 let – Tomáš Kalivoda, Vladimír Kozlovský a Tomáš Lukeš. Už první mezičasy napovídaly, že se ve výsledkové listině seřadí na pozicích v osmé a deváté desítce výsledkové listiny. Kalivoda si dojel pro 79. pozici, Kozlovský obsadil 84. místo a Lukeš bere 86. příčku.

„Tomáš Lukeš s Vladimírem Kozlovským měli na takovém závodu premiéru. Ukázali, že potenciál mají, ale také zjistili, že je před nimi obrovské množství práce a že mají co zlepšovat, což je vždycky dobré vědět,“ říká Vasil Husák, trenér české reprezentace mužů.

Výsledky
Světový pohár, 15 km volně, Davos (Švýcarsko), 12. prosince 2021

Muži: 1. Simen Hegstad Krueger (Nor.) 32:20,4, 2. Johannes Klaebo (Nor.) +22,9, 3. Sergej Usťugov (Rus.) +27,2 … 34. Adam Fellner +2:03,5, 74. Petr Knop +3:24,3, 79. Tomáš Kalivoda +3:44,7, 84. Vladimír Kozlovský +4:14,4, 86. Tomáš Lukeš +4:25,8

Kompletní výsledky najdete zde.