Hlavní obsah

Dětské vakcíny dorazí v úterý, rodiče zatím přihlásili osm tisíc potomků

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Česká pediatrická společnost dnes doporučila očkování dětí od pěti let výš.

Reklama

aktualizováno •

Praktici očekávají první dětské vakcíny proti covidu-19 ve čtvrtek. Většina ale začne očkovat až po Novém roce, odhaduje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Článek

V pondělí byla oficiálně spuštěna registrace dětí ve věku pět až 11 let k očkování proti covidu-19. Do registračního systému šlo vstoupit už v neděli večer, rezervační systém ale zprvu nabízel na výběr jen z několika krajů po republice a k dispozici bylo na výběr jen velmi málo očkovacích míst.

Například v Praze bylo zprvu možné se zaregistrovat pouze do Kongresového centra, kde očkování řídí přímo hlavní město Praha. Očkování kategorie pět až 11 by tam mělo začít 18. prosince.

„Za včerejšek a dnešek se nám přihlásilo něco kolem 2,5 tisíce dětí. Obecně v Praze je o očkování velký zájem. Ani jsme to nečekali,“ řekl pro Seznam Zprávy Stanislav Zezulka ze společnosti Medicon, která zařizuje očkování v Kongresovém centru. „Nebudeme mít ze začátku ani tolik vakcín pro děti, které rodiče registrovali,“ dodal Zezulka.

Podle pražského koordinátora očkování Martina Ježka ale bude možné přihlásit k očkování děti ve věku pět až 11 let i na několika dalších místech.

„V Praze je připraveno deset očkovacích míst nad rámec dětských lékařů. Pokud se nemýlím, bude připravena očkovací látka již od 14. prosince. My jsme nad rámec dodávek pro velké nemocnice objednali 12 tisíc dávek do Městské nemocnice následné péče, která funguje jako rezervní sklad už přes půl roku pro všechny možné vakcíny,“ řekl pro Seznam Zprávy Ježek.

Další kraje budou přibývat

V pondělí krátce po poledni byla možná rezervace v devíti krajích napříč republikou. Některé děti už znají svůj termín očkování, řekl pro Seznam Zprávy Lukáš Trnka, mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Zaregistrováno je zatím přes osm tisíc dětí.

„Kraje v průběhu dne postupně přibývají podle toho, jak očkovací místa otevřou své kalendáře. Některá očkovací místa je otevřou až poté, co dostanou vakcínu, jiná očkovací místa nebudou kategorii pět až 11 let očkovat vůbec,“ popsal Trnka.

V největší české nemocnici FN Motol zatím přesně nevědí, kdy s očkováním dětí začnou. „Během zítřka by měly přijít vakcíny, ale nevíme to jistě, takže nevíme, kdy přesně začneme očkovat. Budeme mít oddělené prostory pro děti a dospělé a očkovat bychom měli od osmi do šesti večer. Bude se to ale ještě dolaďovat, až budeme mít očkovací látky tady k dispozici,“ řekla pro Seznam Zprávy Ludmila Šimáčková z tiskového oddělení FN Motol.

Nezapomeňte zadat „Comirnaty Pfizer junior“

S vypsáním konkrétních termínů zatím váhají v Brně. „Aktuálně nevíme, kolik vypsat termínů, protože nevíme, jaká je poptávka. Konkrétní termíny budeme vytvářet na základě poptávky a kapacitních možností našeho centra. Za dnešek se zatím zaregistrovalo asi 40 dětí,“ řekla v pondělí odpoledne mluvčí FN Brno Veronika Tichá. Dopoledne nemocnice řešila problémy s registrací. Systém nabízel i možnost vyplnění formuláře bez zadání typu vakcíny. Tím pádem docházelo k tomu, že rodiče hlásili své děti i do očkovacích termínů 12+.

„Házelo nám to chybu. Potřebujeme, aby při vyplňování registračního formuláře rodiče zadali očkování Comirnaty Pfizer junior. Je vidět, že tyto problémy nebyly jen u nás, ale možná ve více centrech nebo při více registracích a evidentně zareagovalo ministerstvo, které to následně opravilo, a výběr typu vakcíny v těchto ročnících je nyní povinným typem k vyplnění,“ popsala Tichá.

Jsme se všemi ordinacemi a očkovacími centry v kontaktu, průběžně s nimi komunikujeme. Veškerá zařízení a ordinace, které o tu vakcínu budou mít zájem, ji dostanou v dodávkách od čtvrtka do průběhu příštího týdne.
Martin Nesrsta, marketingový zástupce společnosti Avenier

Dětské vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech v Česku rozváží společnost Avenier. Podle jejího marketingového zástupce Martina Nesrsty by vakcíny měly skutečně dorazit v úterý, distribuce ale nějaký čas potrvá.

„Pracujeme s informací, že zboží bude do České republiky dodané v průběhu zítřejšího dne, to znamená v úterý. Od čtvrtka bude k dispozici a bude dodáváno do jednotlivých ordinací, případně očkovacích míst,“ popsal pro Seznam Zprávy Nesrsta.

Někteří čtenáři Seznam Zpráv upozorňují na to, že společnost Avenier má tradičně před Vánoci podnikovou dovolenou. Podle Nesrsty to distribuci vakcín neovlivní.

„To určitě ne. My jsme se všemi ordinacemi a očkovacími centry v kontaktu, průběžně s nimi komunikujeme. Veškerá zařízení a ordinace, které o tu vakcínu budou mít zájem, ji dostanou v dodávkách od čtvrtka do průběhu příštího týdne, takže v tom není jakýkoliv problém,“ dodal Nesrsta.

„Ordinace si potřebují rozvrhnout, jak na to“

Očkovací místa či očkovací centra jsou ale jen jednou ze dvou možností. Významná tíha očkování dětí by měla ležet na praktických lékařích. Mimo jiné z toho důvodu, že u očkování dětí musí být pediatr. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové začne většina praktiků očkovat spíš po Novém roce.

„Domluvili jsme se s distributorem na menším počtu dávek, tím se podmínky pro praktiky zlepšily. Do 22. prosince by měli zavážet vakcínu do ordinací, kde pacienti mají zájem o tuto vakcínu. Pokud se to stihne, tak by děti mohly být očkovány u praktických dětských lékařů, kteří budou očkovat, už před Vánoci. Většina se zřejmě zapojí po Novém roce,“ předpokládá Hülleová.

Praktici, které redakce Seznam Zpráv oslovila, se zatím k očkování dětí nechystají. Mimo jiné proto, že mají už kvůli covidu víc práce než obvykle.

„Je pravda, že jsme extrémně přetížení tím, kolik je pozitivně testovaných dětí antigenními testy. Musíme vypisovat žádanky na konfirmační PCR testy, karantény, izolace, je to skutečně trošku problém, skutečně jsme přetížení,“ popisuje šéfka dětských praktiků. „Na druhou stranu jsme se s kolegy domlouvali, že očkování dětí opravdu patří do rukou praktických lékařů pro děti a dorost. Dnes pediatři dostali souhrn všech materiálů, aby věděli, jak to bude probíhat, jak vakcína vypadá, jaké je mezioborové doporučení. Myslím, že si to ještě spousta ordinací potřebuje promyslet, jakým způsobem to zvládne.“

K praktikům by podle Hülleové měly první dětské vakcíny dorazit ve čtvrtek 16. prosince. „Do očkovacích míst přihlásili rodiče už zhruba osm tisíc dětí,“ řekl v pondělí odpoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Česko zatím pro děti objednalo přibližně 300 tisíc dávek, dětí ve věku pět až 11 let je kolem 800 tisíc.

Reklama

Doporučované