INZERCE

Dozorčí rada Českých drah mění předsedu. Pavel Kysilka opouští post ze zdravotních důvodů. Foto: Ekonomický deník

Změna v dozorčí radě Českých drah. Kysilka odchází, dočasně jej nahradí Hlubučková

Dozorčí rada Českých drah dnes vzala na vědomí rezignaci předsedy Pavla Kysilka a jednomyslně schválila na jeho místo místopředsedkyní Lenku Hlubučkovou. Ta povede dozorčí radu do doby, než bude zvolen nový předseda.

Předseda představenstva Českých drah Pavel Kysilka podal rezignaci ke konci roku. Jako důvod uvedl zdravotní problémy. V dozorčí radě byl od září 2019.

K mému rozhodnutí mě přivedly zdravotní důvody a potřeba alespoň dočasného snížení pracovní zátěže,“ uvedl již dříve Kysilka.

České dráhy udělaly za mého působení několik důležitých strategických rozhodnutí a vyřešily řadu vleklých i akutních problémů. Jsem rád, že se podařilo udržet firmu stabilní a silnou finančně, provozně i klientsky. Před vedením ČD nicméně zůstává hodně úkolů a já jsem připraven být státu jako vlastníku i nadále k dispozici radou, názorem i pomocí,“ dodal Kysilka.

Lenka Hlubučková je nyní na ministerstvu dopravy jako náměstkyně zodpovědná za ekonomiku a infrastrukturu. Náměstkyní se stala v polovině loňského roku, kdy uspěla ve výběrovém řízení. Předtím vedla odbor kontroly a interního auditu. Na ministerstvu pracuje od roku 2008.

Dozorčí rada pod Kysilkovým vedením loni v prosinci vyměnila předsedu představenstva Českých drah. Václava Nebeského ve funkci vystřídal Ivan Bednárik, pod jehož vedením podnik začal hledat úspory. Právě kvůli snížení nákladů se od letošního května snížil počet členů dozorčí rady z devíti na šest.

Nového předsedu dozorčí rady bude muset navrhnout už nový ministr dopravy. Tím se má stát Martin Kupka z ODS. „Budu se samozřejmě zajímat i o to, co všechno dosavadního předsedu vedlo k rezignaci pár týdnů před očekávatelnou změnou,“ vyjádřil se již dříve.

Dozorčí rada Českých drah

  • přezkoumává zprávu o podnikatelské činnosti akciové společnosti České dráhy a o stavu jejího majetku, včetně zprávy o zúčtování prostředků z veřejných rozpočtů. Valné hromadě pak předkládá své vyjádření
  • schvaluje roční podnikatelský plán včetně podnikatelské strategie a rozpočty provozování železniční dopravní cesty a železniční dopravy
  • uděluje předchozí souhlas k nakládání s majetkem, pokud je tento souhlas vyhrazen do její působnosti stanovami.

Tomáš Rovný s přispěním ČTK