metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

Příští rok uvidíme Phila Taylora opět na scéně

  14:28
V roce 1986 ještě nikdo nevěřil, že Phil Taylor byl předurčen k tomu, aby se stal sportovním velikánem. Tehdy 26letý muž ze Stoke ve Velké Británii pracoval v továrně a vyráběl keramické držáky na toaletní papír. Pak mu manželka dala k narozeninám šipky a odstartovala jeho výjimečnou kariéru.

Soupis úspěchů je téměř nekonečný

Když Phil Taylor ve věku 57 let odcházel do důchodu po ne úplně pohádkovém úspěchu na mistrovství světa v roce 2018, měl na kontě 4 vítězství v evropském šampionátu, 1 v lize mistrů, 5 v UK Opens, 14 vítězství světového šampionátu, 11 vítězství Grand Prix, 6 titulů z Premier League a mnoho dalších úspěchů. Stručně a jednoduše za svou kariéru vyhrál přes 200 turnajů.

Pro muže, který ve svých 20 letech pracoval za minimální mzdu, to je obrovský úspěch. A jak se vlastně The Power dostal z fabriky až do přeplněných arén?

Šipky hrával od dětství

Po pravdě řečeno, šipky často hrával už v dobách svého dětství, nikdy však hru nebral tak vážně. Až v roce 1986, kdy se přestěhoval do lokality kousek od šipkové legendy Erica Bristowa a žena mu k narozeninám koupila sadu na hraní šipek, začal hrát pravidelně.

Netrvalo to dlouho a přidal se k okresnímu týmu. Sám Bristow v něm brzy rozpoznal potenciál a půjčil mu 10 000 liber, aby mohl opustit práci a věnovat se profesionální kariéře hráče šipek.

Ne vše jde vždy lehce

V prvním roce se Taylor dost trápil, svůj první titul získal až roku 1988. V roce 1990 se pak postavil proti svému vlastnímu mentorovi Bristowovi. Porazil ho 6:1.

Ani v dalším životě však neměl vše naservírováno na zlatém podnose. Ztrácel sponzory, což v roce 1993 vedlo k založení WDC (World Darts Council), z níž se pak stala známá PDC (Professional Darts Corporation). Právě Taylorovi tato existence ve velkém vděčí za svou existenci.

Odchod a pozdější návrat

Phil „The Power“ Taylor ukončil svoji kariéru v roce 2018 ve věku 57 let po porážce 7:2 od Roba Crosse. Letos, respektive příští rok se ovšem vrací! Oznámil, že se zúčastní turnaje konaného v únoru 2022. Fanoušci tedy budou mít možnost ho znovu vidět.

Půjde o turnaj World Senior Darts Championship, který se bude konat v Londýně. Je určen hráčům nad 50 let, výherce si přijde na 25 000 liber. Kromě Taylora jsou pozváni i další šampioni šipkového světa jako Martin „Wolfie“ Adams či Andy „The Viking“ Fordham.

Prozatím mají možnost hrát s šipkařským vybavením od jeho značky. V ČR ho prodává například e-shop e-sipky.cz. Sám Phil Taylor hází pravou rukou šipkami 23 g Target.

Hlavní zprávy

Škůdci pronásledující i zvířata. Na Slovensku teď trápí psy takzvaný srdeční červ

vydáno 24. dubna 2024  13:08

Touha zachraňovat a pečovat je člověku vlastní. Projevilo se to i v životě paní Kateřiny z České Lípy, když objevila na sociálních sítích fenku, která...  celý článek

Rodiče, myslete na sykavky i vibranty svých potomků. Jednou vám za to poděkují

vydáno 24. dubna 2024  5:40

Málokterý dospělý mluví krásně precizně, ostatně každá druhá „tvář z televize“ má co dohánět, alespoň podle klinické logopedky Gabriely Kubíkové. Většina...  celý článek

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Komerční sdělení

V Česticích chystají 52. ročník volejbalového turnaje O vepřové speciality

vydáno 25. dubna 2024  0:07

Na začátku byla kdysi zabíjačka, v současnosti je z toho však výsledkem tradiční akce v podobě 52. ročníku volejbalového turnaje O vepřové speciality. Na...  celý článek