Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Tomáš Kolomazník

    Tomáš Kolomazník

    15. 10. 1977 Praha – 13. 12. 2021 Karlovy Vary

    Herec VČD v Pardubicích a Západočeského divadla Cheb.

    Absolvent herectví na Pražské konzervatoři zahájil svou profesní dráhu ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde si během let 1999 až 2005 zahrál mezi jinými Čapkova Loupežníka, Števu v Její pastorkyni Gabriely Preissové nebo d´Artagnana ve Třech mušketýrech podle Alexandra Dumase st.

    V titulní postavě Shapiry. Foto ZD Cheb

    Od roku 2010 působil v Západočeském divadle v Chebu, kde se zapsal do srdcí diváků v rolích nejrůznějších charakterů i žánrů. Připomeňme jeho Göringa v Goldflamově sarkastické komedii Doma u Hitlerů, Prvního tučňáka v Hubově apokryfní hříčce V osm u Archy nebo Alexandra Veršinina ve Třech sestrách A. P. Čechova. Brzy se stal předním členem souboru, na jehož hereckých schopnostech se stavěl repertoár. Z jeho hlavních rolí jmenujme Richarda Hannayho z hitchcockovské klauniády Richarda Beana Třicet devět stupňů, Uliho ze semaforského muzikálu Dobře placená procházka, Demetria v Shakespearově Snu noci svatojánské nebo Shapiru ve stejnojmenné hře Karola Sidona. Vrcholem jeho tvorby se stala titulní role v Rostandově Cyranovi z Bergeracu, za jehož ztvárnění získal tři roky po sobě diváckou cenu Zlatý Albrecht za nejpůsobivější herecký výkon sezóny.

    V titulní roli Cyrana z Bergeracu. Foto ZD Cheb

    V roce 2015 musel z důvodu dlouhotrvajících zdravotních problémů soubor opustit, ale i poté s chebským divadlem spolupracoval jako host. Také v tomto období vytvořil několik nezapomenutelných rolí, mezi jinými krále Derama v Gozziho Králi jelenem, Pierra Garauda v komedii Jméno nebo Kleanta v Molièrově Tartuffovi.  V této roli ho také diváci mohli vidět v říjnu tohoto roku na jevišti naposledy.

    Po své poslední premiéře Tartuffa, kde ztvárnil postavu Kleanta. Foto ZD Cheb

    Zemřel po dlouhé těžké nemoci.

    Předčasným odchodem Tomáše Kolomazníka ztratil divadelní svět nesmírně talentovaného a pracovitého herce proměnlivého výrazu s neobvyklým citem pro práci s veršem. Kolegové z chebského divadla na něj budou s láskou vzpomínat jako na oblíbeného kolegu a kamaráda. Rodině a pozůstalým vyjadřujeme hlubokou soustrast.

    Martina Pokorná, dramaturgyně Západočeského divadla

    • Autor:
    • Publikováno: 13. prosince 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Tomáš Kolomazník

    1. Martina Pokorná

      Avatar

      V neděli 19. prosince
      se v 15 hodin společně sejdeme v hledišti chebského divadla a zavzpomínáme na našeho kolegu, přítele a skvělého herce Tomáše Kolomazníka.
      Tomáš jako milovník přírody a všeho přirozeného si nepřál žádné obřadní formality, projevy a tryzny. Samotný obřad proto už proběhl v nejužším rodinném kruhu.
      V neděli tedy přijďte – prosím bez kravat, černých obleků a závojů – poslechnout si oblíbenou Tomášovu muziku a připomenout si jeho nejlepší herecké výkony. Na památku milého přítele a dobrého člověka si pak můžeme společně připít pod širým nebem v Grill & Baru Pod Falcí.
      Jste všichni – diváci a divadelníci, kdo Tomáše znali a měli rádi – zváni.

      17.12.2021 (13.34), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,