Když posílit, tak raději už teď, říká trenér Brna Dostálek. Bude pokračovat Zavadil a co návrat Pachlopníka?

Když posílit, tak raději už teď, říká trenér Brna Dostálek. Bude pokračovat Zavadil a co návrat Pachlopníka?
ROZHOVOR

Deset bodů náskok. Tak luxusní polštář mají po podzimu na čele druhé ligy fotbalisté brněnské Zbrojovky, kteří suverénně naplňují roli největšího favorita FNL. Přesto náročný kouč Richard Dostálek vidí i chyby, které by zvlášť o patro výš mohly jeho mužstvo hodně bolet. O co přesně jde a jak to vypadá s posílením kádru?

Panuje s podzimem naprostá spokojenost?
Naprostá určitě ne. S počtem získaných bodů tedy asi ano, protože náskok do jarních kol máme značný, zároveň jsme ale v první části sezony ukázali hned dvě tváře. Ne všechny zápasy jsme zkrátka odehráli podle našich představ.

Co chybělo k tomu, abyste byl spokojen i po herní stránce?
Větší dominance na míči. Spoustu zápasů jsme museli v závěru otáčet, což samozřejmě nechceme, protože to zkrátka stojí moc sil. Hráči sice několikrát ukázali charakter, rádi bychom se toho ale vyvarovali. Pro nás všechny by bylo klidnější, kdybychom vyhrávali větším rozdílem a nemuseli výsledek honit na poslední chvíli. Já osobně bych přivítal i vyšší kontrolu míče.

Jednou z velkých opor byl v první části ligy střelec Jakub Řezníček. Překvapilo vás, jak rychle ve Zbrojovce pookřál?
Souhlasím, že Kuba byl oporou. On už do přípravy přišel velmi dobře nachystaný. Přiznám se, že jsem z toho měl trošku obavy, ale mile mě překvapil. U něj to bylo hlavně o tom, kdy se sehraje s mužstvem. První tři kola sice vyšel střelecky naprázdno, ale pak to odšpuntoval v zápase s Jihlavou. Potom už vzal tíhu odpovědnosti na sebe a dokázal hodně gólů vstřelit i připravit.

Kteří další hráči vytvořili osu mužstva?
Já bych mluvil o celém kolektivu. Už jen dostat se do sestavy stálo kluky úsilí, které museli projevit tím, že prošli náročným tréninkovým procesem. Do sezony jsme navíc vstoupili v počtu 24 hráčů plus tři brankáři, takže prodrat se do základu neměl nikdo jednoduché. Je ale jasné, že postupně vykrystalizovala pevná osa s Berkym v bráně, stopery, kterých jsme ale protočili až moc, středovou řadou plnou mladých hráčů a Kubou Řezníčkem na hrotu.

Který hráč, s nímž se před sezonou třeba až tak nepočítalo, udělal během podzimu vůbec největší výkonnostní skok?

My jsme se před sezonou rozhodli vsadit hlavně na zkušenější hráče. S tím, že ty mladší jsme nabádali, ať jsou trpěliví, že šanci rozhodně dostanou. A to se také stalo. Třeba Lukáš Endl s Michalem Ševčíkem si svými výkony řekli o základní sestavu, postupně jsme ale dávali šanci i klukům z dorostu či juniorky. Důkazem budiž ostatně mladý Ota Kohoutek, který pak rozhodl zápas s Chrudimí a v Opavě už byl od prvních minut na hřišti.

V základu začal podzim veterán Pavel Zavadil, vinou zdravotních problémů se však z hřiště potom vytrácel. Jaké plány s ním máte pro jaro?
U něj je všechno o zdravotním stavu. Když je v pořádku, tak má mužstvu pořád co dát. O to jsem přesvědčený. V létě měl obrovskou chuť hrát, bohužel ta zranění ho hrozně ovlivnila. Zvlášť když se jednalo o problémy svalového rázu, které se u starších kluků hojí složitěji.

Má on sám chuť pokračovat?
Pevně věřím, že jo. Jakou ale bude mít na jaře roli, vám teď přesně neřeknu. Pro nás je hlavní, aby se dal do kupy a mohl zase nastupovat.

Co zimní pohyb v kádru? Budete po vedení žádat posily s výhledem na první ligu?
Ta je ještě daleko, ale našemu majiteli jsme nastínili, že je teď ideální období na to začlenit do kádru větší počet hráčů. A to jednoduše proto, že nás čeká dvouměsíční pauza. V létě už tolik prostoru určitě nebude. Proto když posílit, tak raději už teď.

Co takový Ondřej Pachlopník, který z Brna hostuje v Plzni? Existuje i kvůli jeho zranění varianta, že by se do Zbrojovky vrátil už teď?
Nemyslím si. Ondra podstoupil operaci křížového vazu a minimálně další půlrok se bude ještě léčit.

A jak se těšíte na Vánoce, které i vzhledem k postavení Zbrojovky budou v Brně jistě klidné?

Já bych si hrozně přál, aby byly klidné úplně pro všechny. A to zvlášť v této divoké covidové době. Snad si pohodové svátky užijí i fanoušci Zbrojovky, kterým bychom naším umístěním chtěli popřát krásné Vánoce.