Kvůli nemocným dětem i učitelům prodlužují některé školy vánoční prázdniny

  8:48
Pondělní testování ukázalo, že nakažených školáků ve Zlínském kraji ubývá, ale onemocněla řada pedagogů. Někteří ředitelé škol proto využijí ředitelské volno, aby prodloužili vánoční prázdniny. Jiní chtějí s volnými dny navzdory personální nouzi šetřit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ještě před několika týdny ukázal antigenní test v jediné škole ve Zlíně pozitivitu čtyřiceti školákům, celkový počet pak šel přes stovku. Tento týden už zachytily testy čtyřicet pozitivních ve všech třinácti zlínských školách dohromady. Žáky nyní čeká ověřování PCR testem.

„Skutečně pozitivních bývá do dvaceti procent, takže očekáváme, že PCR testy potvrdí čtyři až osm žáků,“ uvedla městská radní pro školství Kateřina Francová.

V krajském městě má nyní nařízenou karanténu 28 tříd, před týdnem jich bylo 35, o týden dříve 75. Kromě školáků ale nemoc řádí i v řadách učitelů a dalších zaměstnanců škol.

Některé školy proto prodlouží vánoční prázdniny, navzdory dohodě končícího ministra školství Roberta Plagy a jeho nástupce Petra Gazdíka, že se vánoční prázdniny plošně prodlužovat nebudou.

„Máme vyšší nemocnost mezi žáky, ale průběžně také až jedenáct nepřítomných kolegů, za které se musí suplovat. Trvá to delší dobu a už je to vyčerpávající,“ popsala ředitelka 11. základní školy ve Zlíně-Malenovicích Zdeňka Jančíková.

S učivem nemůžeme jít dopředu, říká ředitelka

Sáhla proto do zásobníku dnů s ředitelským volnem a uvolnila z něj hned tři. Učit tak ve škole budou naposledy tento pátek. „Rozhodla jsem tak po skutečně zralé úvaze. Když ve třídě chybí osm či dvanáct dětí, nemůže se jít ani s učivem příliš dopředu,“ vysvětlila Jančíková.

Podobně jsou na tom i jinde. ZŠ Komenského I. ve Zlíně plánuje dva dny, Komenského II. či ZŠ Kvítková jen jeden. Další školy ještě čekají na výsledky úterní sady testů.

Některé školy se zavírají samy, umožňuje to „změna organizace roku“

„Budeme mít prázdniny delší o středu 22. prosince. Žáci už se z karantén vracejí, ale máme i nemocnost mezi učiteli,“ uvedl ředitel Komenského II. Milan Alex.

Ředitelé napříč školami se shodují, že učit v personální nouzi, a navíc v situaci, kdy se stejné děti či třídy dostávají opakovaně do karantény, je neuvěřitelně náročné. Únava je na nich znát a ruku v ruce s tím jde vyšší nemocnost.

Přibývá nemocí nesouvisejících s covidem

Přibývá tak pracovních neschopností, které nesouvisejí s koronavirem. Mnohé školy už ale ředitelské volno nemají, případně nechtějí vyčerpat všechno. Mají k dispozici jen pět dnů na celý školní rok. „A samozřejmě nevíme, jaká situace bude po Novém roce,“ dodal Alex.

Podobně argumentují také někteří ředitelé středních škol. Z těch, které zřizuje Zlínský kraj, zatím s delšími prázdninami nepočítá žádná.

„Určitě nebudeme prodlužovat, máme naplánované aktivity pro každý obor, a kromě toho jsme na tom s nemocností dobře,“ reagoval ředitel zlínské Střední školy gastronomie a obchodu Petr Úředníček.

Naproti tomu Střední průmyslová škola v Otrokovicích má větší počet tříd v karanténě a vyučující proto musí zajistit prezenční i online výuku. „Kdyby byly delší prázdniny plošně, vyhlášené ministerstvem, tak by nám to pomohlo,“ řekl ředitel Libor Basel.

V kraji je 222 škol s vyšším výskytem nákazy

S volnem chce ale šetřit, do června už mu zbývají jen tři dny.

„Jeden den jsem vyčerpal, když ve městě nešla elektřina, a druhý při dnech otevřených dveří, aby se žáci nepotkávali s návštěvníky,“ vysvětlil Basel.

Krajská hygienická stanice nyní eviduje 223 klastrů s vyšším výskytem nákazy, z toho 222 se týká škol. Přesto dávají nejnovější údaje o počtech nemocných v kraji naději i na zlepšení situace ve školách.

Za víkend přibylo 843 případů nákazy, zatímco předchozí víkend bylo nově nakažených 1 219 lidí. Klesá také incidenční číslo, ke včerejšímu dni připadalo v kraji na sto tisíc obyvatel 1 001 nakažených za posledních sedm dní. Ještě v pátek jich bylo 1 147.

Přesto region zůstává v celostátním srovnání druhým nejhorším. Podezření na variantu omikron se zatím ve Zlínském kraji neobjevilo.