Ultrazvuk a rozbor moči. „Preventivní vyšetření prostaty není invazivní,“ uklidňuje lékař. Kdy může jít o rakovinu a při jakých problémech jít k urologovi

13. prosinec 2021

Mezi onemocnění prostaty patří její zvětšení, záněty nebo nádory. „Prostata je velmi důležitá součást mužského pohlavního ústrojí,“ upozorňuje prof. MUDr. Marek Babjuk.

Tak jako ženy chodí pravidelně ke gynekologovi, měli by mít i muži svého urologa, myslí si přednosta Urologické kliniky 2. LF UK Marek Babjuk.

„Prostata produkuje významnou část ejakulátu, která umožňuje spermiím žít co nejdéle. Souvisí ovšem i s močových ústrojí. Je uložená pod močovým měchýřem a obklopuje močovou trubici. Právě proto se změny na prostatě projevují potížemi při močení.“ 

Projevy onemocnění prostaty

Příčinu vzniku karcinomu prostaty lékaři bohužel neznají. Primární prevence proto možná není. Důležitá je ale ta druhotná, tedy včasný záchyt onemocnění.

Kdy navštívit urologa:

  • Když se objeví krev v moči
  • Když trápí časté nebo obtížné močení
  • Preventivně by měli urologa navštívit padesátníci. Muži z rodin, kde se rakovina prostaty objevuje, by se měli nechat vyšetřit zhruba o deset let dříve.

Základní urologické vyšetření nezahrnuje žádné invazivní metody. Pacienta čeká vyšetření ultrazvukem a rozbor moči. „Cystoskopii skutečně neděláme každému na počkání,“ uklidňuje prof. Babjuk.

Není se čeho obávat

Jak vysoké je riziko, že muž onemocní karcinomem prostaty, ukáže krevní test na specifická prostatický antigen PSA. Rakovina prostaty není rychle rostoucí nádorové onemocnění. Intenzita léčby proto do jisté míry závisí na věku pacienta. Lékař přihlíží nejen k celkovému stavu pacienta, ale i charakteru nádoru a rozsahu i agresivitě onemocnění.

Prof. Babjuk vidí skepticky význam různých doplňků stravy na mužské zdraví. „Nějakým zinkem nebo selenem to nevyřešíte. Když má muž potíže, měl by navštívit urologa.“

Jaké se léčí zvětšená prostata? Co dělat při úniku moči po operaci prostaty? Má na prostatu nebo močové ústrojí vliv dlouhá jízda na kole? Poslechněte si v audiu.

Spustit audio