Hlavní obsah

GLOSA: Samková rány osudu umí zvládat. Ale jsou důležitější věci než olympiáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to zatím úvod zimy, který by české fanoušky měl naplňovat optimismem směrem k zimním olympijským hrám v Pekingu. Ester Ledecká v úvodních sjezdařských závodech sezony bojovala s materiálem, Martina Sáblíková se zdravím a nově i spory uvnitř rychlobruslařského týmu. Bobisté i skeletonistka Anna Fernstädtová v ledovém korytu zatím také jen nostalgicky vzpomínají na minulou zimu. A v sobotu výrazně pohasla i zatím nejzářivější naděje v podobě Evy Samkové.

Foto: Sport.cz, Profimedia.cz

Sen Evy Samkové o třetí olympijské medaili se kvůli nešťastnému zranění pravděpodobně rozplynul.

Článek

Cílový karambol, který na první pohled nevypadal tak hrozivě, měl děsivé následky v podobě fraktury obou kotníků. Jakkoliv se to zdá být divoký sci-fi scénář v době, když už do olympijského závodu ve snowboardkrosu zbývají méně než dva měsíce, definitivní NE zatím směrem k Pekingu nezaznělo.

Ve chvíli, kdy její kotníky drží pohromadě šrouby, vyhlíží olympijská šampionka ze Soči převoz do Česka, a ještě může snít o malém lékařském zázraku, kterým by účast v Pekingu bezesporu byla. A případný další úspěch pod pěti kruhy už by byl kvalitním podkladem pro hollywoodský scénář.

Dokud nepadne definitivní verdikt, bude proces jejího návratu sledovat velká část sportovního národa, který si dokázala získat svou bezprostředností i tím, jak už se ve svém mladém věku dokázala poprat s nejednou tvrdou ranou osudu, když přišla o oba rodiče.

A jak je patrné z reakcí soupeřek v čele s hlavní rivalkou Michelou Moioliovou, úsměv pod malovaným knírem bude chybět i mnohým snowboardkrosařkám, byť bez Samkové budou jejich šance na úspěch jistojistě mnohem větší.

Co když se zázrak nestane a 9. února nebude Samková na startu olympijského závodu? Jistě mrzuté, jako pro každého sportovce, pro něhož je závod pod pěti kruhy vrcholem snažení, kterému podřizují veškerou přípravu i osobní život.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Ski & Snowboard (@czeskisnowboard)

Jenže Samková je dívkou mnoha zájmů a talentů, zdaleka nežije jen sportem. A po tak těžkém zranění, jaké v Montafonu utrpěla, dobře ví, že jsou důležitější věci než jeden závod, byť olympijský.

Aby se kotníky úplně zahojily, mohla se jít proběhnout, spolu se svou sestrou osedlat jejich koně Pepina a Demi Moore a bez bolesti si zajezdit na snowboardu. Však ve sportu už dokázala všechno, co mohla, a jak sama říká: „Pro mě může být motivací jen to, že mě ježdění bude bavit.“ Tak brzké uzdravení!

Michal Osoba

Jako sportovní redaktor deníku Právo a webu Sport.cz působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, kanoistiku, florbal, judo, plážový volejbal i americký fotbal. Jako reportér působil na olympijských hrách v Pekingu 2008, Vancouveru 2010, Londýně 2012, Soči 2014, Rio de Janeiru 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2021 a Pekingu 2022. Je rovněž spoluautorem knih "120 let české atletiky" a "Nemůžeš? Přidej! Český olympijský výbor 120 let".

Reklama

Související témata: