Vrchní soud v Olomouci výrazně zpřísnil trest za smrt hokejového fanouška z Havířova

Olomoucký vrchní soud výrazně zpřísnil Davidu Slonkovi trest za smrt hokejového fanouška, kterého jako člen ochranky napadl po vyvedení z havířovského zimního stadionu. Dvaadvacetiletému muži původně ostravský krajský soud uložil tříletou podmínku, odvolací soud mu trest zvýšil na pět let vězení. Člen ochranky dal silně opilému muži facku, po které fanoušek upadl a uhodil se hlavou o zem. O dva dny později v nemocnici zemřel.

„Obžalovaný zcela vybočil z mezí pořadatelské služby, kterou na stadionu vykonával. Výsledkem byla smrt, na který trestní zákoník pamatuje pěti až deseti lety vězení,“ konstatoval předseda senátu Vladimír Štefan.

Podle soudu není na místě trest snížit mimořádně pod hranici trestní sazby, jak to učinil soud v Ostravě. „Polehčující okolností je, že obžalovaný nebyl trestán a svého činu litoval, na druhé straně je zde i okolnost přitěžující spočívající v nutnosti postihnout dva trestné činy,“ doplnil soudce. Muži kromě trestu za ublížení na zdraví a výtržnictví soud uložil také dva roky zákazu činnosti.

Podle státního zástupce šlo o útok z pomsty

Vyšší trest prosazoval i státní zástupce Jaroslav Kouřil. „Byl to útok, který byl veden z pomsty. Obžalovaný uštědřil poškozenému dle svých slov výchovnou facku. Je třeba si však uvědomit tělesné disproporce obou mužů, kdy poškozený byl rachitické postavy a o 20 centimetrů nižší, obžalovaný měl v době útoku přes 100 kilogramů a má 190 centimetrů,“ popsal žalobce.

Podle Kouřila obžalovaný poškozeného nevyváděl, vše se údajně odehrálo před stadionem. „Poškozený pro něj nemohl znamenat žádné nebezpečí,“ uvedl žalobce a dodal, že v době útoku se fanoušek nijak nebránil. „Svým jediným úderem vzal lidem otce, bratra a syna,“ dodal.

Muž utrpěl těžký otok mozku, kterému podlehl po dvou dnech

Incident se stal 26. října 2019 večer v prostoru parkoviště před zimním stadionem při utkání mezi HC Havířov a HC Frýdek-Místek. David Slonka napadl jednačtyřicetiletého muže při zajišťování pořadatelské služby poté, co fanoušek kvůli podnapilosti a nevhodnému chování musel opustit stadion.

Podle obžaloby, s vědomím své fyzické převahy vůči podnapilému člověku, s velkou razancí jedním úderem pravou rukou muže udeřil do tváře. Pro návštěvníka to byl nečekaný útok, nekontrolovatelně upadl vzad na parkoviště a silně se přitom udeřil do temena hlavy.

Muži tím Slonka způsobil řadu zranění, která nakonec vyústila po dvou dnech ve Fakultní nemocnici Ostrava v úmrtí kvůli těžkému otoku mozku. Obžalovaný i v úterý před olomouckým soudem vyjádřil nad svým jednáním lítost.