Zastupitelé Olomouckého kraje schválili rozpočet pro rok 2022. Schodek bude zhruba 440 milionů korun

14. prosinec 2021

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili na svém pondělním zasedání rozpočet na příští rok. Hejtmanství bude hospodařit s vyššími příjmy i výdaji než v letošním roce. Schodek zhruba 440 milionů korun pokryje z letošního zůstatku a revolvingového úvěru. Ten si kraj vzal už dřív kvůli propadu daňových příjmů.

„Na straně příjmů se bavíme o velikosti zhruba 5,9 miliard korun, na straně výdajů 6,3 miliardy korun,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek zvolený za koalici Pirátů a Starostů a nezávislých.

Schodek více než 441 milionu korun hejtmanství pokryje pomocí finančního zůstatku z letoška a revolvingového úvěru. Suchánek připomněl, že letošní rozpočet počítal se schodkem 100 milionů korun.

„Úkol byl hned na začátku opravdu drastický, protože jsme museli postupně snížit schodek rozpočtu z prvního čtení, který začínal někde na úrovni 1,5 miliardy korun, až na tuto současnou úroveň. Za sebe můžu říct, že je to ta nejzazší mez rozpočtových škrtů, kterou si umím představit tak, abychom nezastavili rozvoj kraje,“ řekl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana zvolený za Spojence – Koalici pro Olomoucký kraj.

Podle něj hejtmanství muselo zvažovat financování všech oblastí. „Velmi oceňuji, že jsme se jako rada shodli na tom, že oblasti jako jsou zdravotnictví a sociální péče, jsou právě ty, kde prostě nemůžeme řezat až do živého. Na těchto službách jsou totiž klienti opravdu existenčně závislí,“ dodal Slavotínek.

Kraj také počítá s uhrazením zbývajících 400 milionů korun z půlmiliardového revolvingového úvěru, který loni čerpal kvůli propadu daňových příjmů. Přesto bude podle hejtmana dál patřit mezi nejzadluženější.

autor: tas
Spustit audio