Nové soubory staré hudby VIII: L'arte del mondo

S fenomenálním úspěchem svého souboru Concerto Köln se houslista a dirigent Werner Ehrhardt nespokojil a v roce 2004 vyvolal v život l'arte del mondo.

Dirigent a houslista Werner Ehrhardt, rodák z Kolína nad Rýnem, patří k velkým průkopníkům na světové scéně historicky poučené interpretace. V roce 1985 založil dnes světoznámé těleso Concerto Köln, v jehož čele stál až do roku 2005. Jeho zájem vždy přesahoval hranice západoevropské hudby a tuto svou otevřenost vůči novinkám spolu s nakažlivým nadšením teď realizuje se souborem l'arte del mondo, který dal dohromady v roce 2004.

Ehrhardt získal školení u těch nejlepších kapacit nejen historické interpretace. Studoval u profesora Franzjosefa Maiera v Kolíně nad Rýnem, Sigiswalda Kuijkena v Bruselu a dirigování u profesora Karla-Heinze Bloemekeho v Detmoldu. Neustálá zvídavost a zájem o různé přístupy k hudbě ho přivedly k dalšímu intenzivnímu studiu u Kato Havas v Oxfordu a Renate Peter v Kolíně nad Rýnem.

Kromě vedení svého souboru se uplatňuje také jako dirigent u těles "moderních".

Werner-Ehrhardt_c_peuserdesign.de-14034-02.jpg

Myšlenka na nové těleso prý vznikla, když byl dirigent na dovolené v Itálii. Snažil se přemýšlet mimo obvyklý koncertní kánon, hledat nové průsečíky mezi starou hudbou a jinými žánry a pracovat na budování hudebně-interkulturních mostů. Podobně zaměřené hudebníky našel rychle. Orchestr l'arte del mondo se sice hlásí k tradici historicky poučené interpretace na dobové nástroje, ale stejně tak se věnuje hře na nástroje moderní a repertoáru, který sahá až k soudobé hudbě.

Mimo škatulky

Jedním z charakteristických rysů l'arte del mondo jsou neobvyklé programy. Pořádá zajímavá a nečekaná setkání různých kultur, angažuje se v operních projektech a vynáší na světlo zapomenutá díla. Kromě toho l'arte del mondo pravidelně spolupracuje s renomovanými sólisty a z jeho třiceti CD jich několik získalo ocenění.

lartedelmondo_c_peuserdesign.de-1166-5DM4-01.jpg

Mezi první realizované projekty patřily Harem – La Fête du Sérail s tureckým souborem Pera Ensemble a společná inscenace Gluckovy opery Le Cinesi s herci z čínského Národního operního souboru Peking. Dalším vrcholem bylo senzační taneční představení Svatý Matouš-2727 s izraelským tanečním souborem Kamea, které bylo uvedeno jak v Německu, tak v Jeruzalémskén divadle v Izraeli. Obnovená představení jsou plánována na pašijovou sezónu 2022.

Ukázku z něj najdete zde:

L'arte del mondo pravidelně spolupracuje s renomovanými sólisty, jako jsou Daniel Hope, Nils Mönkemeyer, Daniel Müller-Schott, Dorothee Oberlinger, Avi Avital a Xavier de Maistre. V uplynulých sezonách soubor hostoval v Elbphilharmonie Hamburg, v mnichovském Herkulessaalu, měl vlastní rezidenci na barokním festivalu v Montrealu, se Salieriho operou La Fiera di Venezia na festivalu SWR Schwetzingen, na MDR Musiksommer, na koncertech Grundton-D Deutschlandfunk, na Beethovenfestu Bonn, na Moselském hudebním festivalu, v divadlech ve Winterthuru a Darmstadtu a ve Frauenkirche v Drážďanech.

Objevené poklady

Na kontě má také nejednu premiéru: například kompletní provedení opery Scherz, List und Rache od P. C. Kaysera na Goetheho libreto. Dalším objevem byl singspiel Liindor a Ismena z roku 1777 od kapelníka kolínského dómu Josepha Aloyse Schmittbauera, napsaný a provedený přímo v katedrále.

Hudebně velmi zajímavé dílo je určeno pro čtyři zpěváky a orchestr, který byl během zkoušek rozdělen do různých mini-obsazení v souladu s pandemickými opatřeními. Na uvedené ukázce zpívvají sopeanistka Anna Christin Sayn a tenor Cornel Frey.

Nahrávky l'arte del mondo vydává společnost Sony/Deutsche Harmonia Mundi. i zde najdete světové premiéry, jako jsou La finta giardiniera Pasquala Anfossiho s Nuriou Rial a Krystianem Adamem, pohřební kantáta Josepha Martina Krause s Komorním sborem RIAS nebo La Clemenza di Tito Christopha Willibalda Glucka, která v roce 2014 rovněž získala cenu Diapason d'Or. Na podzim roku 2016 vyšla senzační znovuobjevená a ve světové premiéře nahraná opera Antonia Salieriho La Scuola de' Gelosi a v roce 2018 velmi dobře hodnocená světovou premiéra tří symfonií Antona Zimmermanna.

Foto www.lartedelmondo.de

Podcast