14. prosince 2021 • 15:25

Čínský gólman zaujal KHL: v Česku sklízel debakly, nyní pokryl 37 střel

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pcheng-fej Chan. O jménu čínského hokejového brankáře mnozí jistě nikdy neslyšeli. Vybavit se může maximálně fanouškům druholigových mužstev, proti kterým třicetiletý asiat nastupoval předminulou sezonu v dresu China Golden Dragons. Tým, jenž v Česku „sbíral zkušenosti“, schytával jeden výprask za druhým, u čehož nechyběl ani výše zmíněný gólman. Stejný hráč si na závěr minulého týdne připsal v barvách Kunlunu premiérový start v KHL. Proti Novosibirsku sice prohrál, Číňan ale při prohře (2:3p) vytáhl 37 úspěšných zákroků proti 40 střelám, a to dva roky nechytal!



České hokejové prostředí se před startem sezony 2019-20 nestačilo divit, když se dozvědělo, že druhou ligu vedle Tábora, Příbrami či tehdy ještě Kolína bude hrát čínský tým. Následně v průběhu ročníku nikoho nepřekvapilo, že China Golden Dragons, které trénoval i bývalý vynikající útočník Jiří Šejba, tuzemským celkům vůbec nestačí. Drtivá většina zápasů hostů pod patronací Jaromíra Jágra a jeho Rytířů skončila debaklem. Základní část zakončila asijská družina se ziskem jednoho bodu a gólovou bilancí 76:406!

„Nejlepším“ z trojice čínských brankářů byl právě Pcheng-fej Chan, jehož průměr inkasovaných gólů byl „pouze“ 8,23. Nicméně takřka po dvou letech dal zřejmě zapomenout na bizarní exotické angažmá v Česku, nebo se snad i něco naučil? Bývalý „Zlatý Drak“ při svém debutu v Kontinentální hokejové lize solidně potrápil soupeře ze Sibiře. I přes fakt, že od angažmá ve třetí české nejvyšší soutěži neodchytal jediný zápas, dotáhl Kunlun Red Start proti silnějšímu protivníkovi až do prodloužení.

S nečekaným hrdinou „Rudé Hvězdy“ byl i přes porážku spokojený klubový trenér Ivano Zanatta, od kterého gólman z Asie zřejmě i po reprezentační přestávce dostane více prostoru. „To, že budu hrát, jsem se dozvěděl až den před utkáním. Většinou jsem na zápas naladěný, ale přiznávám, že jsem byl trošku nervózní. Nicméně s postupem hry jsem byl čím dál víc klidnější a sebevědomější. Byla to pro mě velmi důležitá a dobrá zkušenost,“ řekl Chan ke své premiéře v KHL.

Pcheng-fej se mimochodem stal prvním čínským gólmanem v v historii, který kdy nastoupil do utkání KHL. S klidem by se dalo i říct, že v Kunlunu momentálně patří mezi nejúspěšnější krajany. Na soupisce pro nynější ročník figuruje vedle Chana osm rodilých Číňanů, z nichž pouze útočník Sü-tung Siang (Xudong Xiang) si v soutěži připsal bod (0+1). 

Hokejisté Golden Dragon se mají ještě hodně co učit
Hokejisté Golden Dragon se mají ještě hodně co učit

Naturalizovaní brankáři pro Peking? Čína má problém

Číně se tak pro blížící se olympiádu nabízí nominace domácího gólmana, který se nenarodil v jiné zemi. A proč by ne? Pcheng-fej Chan po dlouhé pauze až překvapivě dobře ukázal, že se může rovnat i naturalizovaným spoluhráčům. Tým ze země hostující Hry zřejmě nebude mít moc na výběr. Američan Jeremy Smith i Rus Alexander Lazušin, kteří chtějí chytat za čínské barvy v Pekingu, budou mít pravděpodobně problém s regulemi Mezinárodní hokejové federace.

Podle pravidel IIHF musí hráč strávit minimálně dvě sezony za sebou či 16 měsíců v klubu z určené země, aby mohl dostat občanství. Dvaatřicetiletý Smith, který si zahrál i NHL v dresu Colorada, sice už tři ročníky v kuse chytá za Kunlun, nicméně před téměř 14 lety startoval na juniorském šampionátu za USA. Za těchto okolností musí hokejista strávit v týmu z jednoho státu čtyři roky.

Již zmíněný Lazušin za čínského účastníka KHL rovněž nastupuje třetí sezonu, nikoliv však za sebou. Po ročníku 2018-19 si ostřílený Rus odskočil do rodné Jaroslavle. V minulé sezoně sice odchytal jedno utkání za Kunlun, následně však zamířil do Dinama Riga a závěr roku strávil v dresu slovenské Detvy.

Pozici jedničky čínské reprezentace tak bude muset pravděpodobně zastat jednadvacetiletý Kanaďan Paris O´Brien, kterému by Chan mohl krýt záda. Nicméně jeden povedený start proti Novosibirsku bezpochyby stačit nebude. Ať už se olympijského turnaje zúčastní či nezúčastní hvězdy NHL, na Čínu čekají ve skupině stále zkušenější a mnohem silnější Kanaďané, Američané a Němci.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud