15. prosince 2021 • 04:45

TOP 10 pravých obránců světa: šperk z PSG, krajní tvůrce i střelec

Autor: iSport.cz, Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou nejlepší krajní fotbaloví obránci na světě?Kdo jsou nejlepší krajní fotbaloví obránci na světě?FOTO: Koláž iSport.cz

    Nemáš fleka, hraješ beka? V moderním fotbale proslulé rčení dávno neplatí. Pozice krajních obránců patří k nejtěžším rolím na hřišti, trenéři pečlivě vybírají, jaké hráče do této role pustí. Fotbalista musí mít extrémní výdrž, rychlost, tvrdost i techniku, zvládat ofenzivu i defenzivu. Kdo vládne pozici pravých obránců? Nabízíme přehled deseti nejlepších hráčů světa, jak je sestavil magazín Sport Góóól.

  • 1. Trent ALEXANDER-ARNOLD

    V říjnu mu bylo 23 let a Jürgen Klopp si bez něj neumí Liverpool představit. To je jako Metallica bez kytaristy Kirka Hammeta. Na kontě má téměř 200 zápasů a 50 asistencí. Krajní bek, působící jako tvůrce hry. Dravější než Amazonka.

  • 2. Joao CANCELO

    Byl v ideální sestavě La Ligy (Valencia), dvakrát Serie A (Inter Milán a Juventus) i Premier League (Manchester City). Vpravo, vlevo? Je mu jedno, kde nastoupí. Pepovo souhvězdí rozsvítilo hodně hvězd (De Bruyne, Grealish, Sterling), k nejjasnějším patří i Cancelo.

  • 3. Achraf HAKIMI

    Čtvrtá nejdražší posila PSG (60 milionů eur). Víc stáli jen Cavani (65), Mbappé (145) a Neymar (222). Vyrostl v Realu Madrid (v áčku nedostal prostor), úspěšně hostoval v Dortmundu a minulou sezonu zdobil mistrovský Inter Milán. Krásná vizitka, zvlášť když je vám 23 let a jste z Maroka. Jeden z klenotů nablýskaného mužstva plného hvězd.

  • 4. Reece JAMES

    V této sezoně dal víc gólů než útočníci Romelu Lukaku (nákup za 115 milionů eur), Kai Havertz (80), Christian Pulisic (65) a Timo Werner (55). Když se netrefí on, vypomůže levý bek Ben Chilwell, autor tří tref.

  • 5. Kyle WALKER

    V 31letech má na kontě téměř 600 zápasů v klubech a národním týmu. Šest sezon se bil za Spurs, od roku 2017 je součástí Citizens a třikrát vládl Premier League. Je první volbou Garetha Southgatea. Trent, Reece, Kieran či Aaron mají smůlu. V reprezentační hierarchii jsou za ním.

  • 6. Benjamin PAVARD

    Odchovanec Lille, ale jméno si udělal ve Stuttgartu, kde hrál i druhou ligu. Didier Deschamps ho objevil pro reprezentaci. Na MS 2018 vyčníval a pomohl Francii ke zlatu. Od léta 2019 je oporou Bayernu.

  • 7. Kieran TRIPPIER

    Byl důležitým hráčem Pochettinova Tottenhamu a podílel se na postupu do finále LM. V létě 2019 odešel do Atlétika Madrid. Na Angličana zvláštní volba. Simeone ho vychvaluje víc než Jágr elektrokola. V minulé sezoně se blýskl 8 asistencemi a dobyl La Ligu.

  • 8. Dani CARVAJAL

    Ještě mu nebylo třicet, ale působí starším dojmem a umíme si ho představit po boku Chucka Norrise ve Walker, Texas Ranger. Pilířem Realu je od léta 2013. Jedna z nejpodceňovanějších součástek Bílého baletu. Jeho přínos je přitom neocenitelný. Žádný křídelník proti němu nechce hrát.

  • 9. Aaron WAN-BISSAKA

    Možná nejlepší ryze defenzivní pravý bek, mašina na získávání míčů a vyhraných soubojů. Mnozí mu připisují menší uznání, než ve skutečnosti zaslouží. Podporuje útok a dává slušné centry. Má krutou smůlu – konkurence mezi Angličany na jeho postu je nevídaná.

  • 10. Ricardo PEREIRA

    Upozornil na sebe během dvou let v Nice v Ligue 1, potom slavil titul s Portem. V Leicesteru City je od léta 2018 a fanoušci ho zvolili nejlepším hráčem sezony. V roce 2020 si vážně poranil koleno, ale vrátil se s nezmenšenou intenzitou a všestranností.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud