Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rekord pokořen. Curry se stal nejlepším trojkařem NBA, sesadil dříve nedostižného Allena

Stephen Curry z Golden State trefuje trojku v Madison Square Garden proti New Yorku a bere si rekord NBA. foto: AP

Už je to oficiální, Stephen Curry se stal nejlepším trojkařem basketbalové historie. Na kontě nyní má 2977 trojek v základní části NBA, o čtyři víc než dosavadní rekordman Ray Allen. Curryho úterní počin s ním oslavila Madison Square Garden, Golden State si následně z New Yorku odvezli triumf 105:96.
  7:59aktualizováno  9:10

Na očekávané představení dorazili do hlediště nejen dosavadní rekordman Ray Allen, ale také třetí hráč historické tabulky trojkařů Reggie Miller (2560), oba v rolích televizních spolukomentátorů. Rekordní koš Curry vsítil v sedmé minutě první části a hala začala slavit.

„Pokud jsem nemohl rekord překonat doma, Madison Square Garden byl skvělý záložní plán,“ smál se po utkání Curry, který na rekord potřeboval 789 klání, zatímco Allen na předchozí maximum o 511 duelů více.

Curry si nakonec proti Knicks připsal pět trojek. Výhru, o které Golden State rozhodli až ve druhém poločase, podpořil celkem 22 body.

Stephen Curry vyrovnává a navyšuje rekord v počtu trojek v základní části NBA:

Currymu, jehož historickou trojkovou střelu oslavili diváci dlouhým potleskem vestoje během celého time outu, sekundovali Jordan Poole s 19 body a devíti doskoky a Andrew Wiggins s 18. Domácímu New Yorku nestačilo ani 31 bodů a sedm doskoků Juliuse Randla.

Stephen Curry po svém rekordním zápase:

Pořádné drama se odehrálo v Brooklynu, kde domácí Nets až po prodloužení porazili Toronto 131:129. Střetnutí do 49. minuty posunul Patty Mills trojkou 13 sekund před koncem čtvrté části. Raptors měli jak na jejím konci, tak v závěru nastavení vždy možnost vyrovnat, ale neuspěli.

Brooklyn přitom prodloužení ani nemusel hrát, protože už v úvodní půli vedl dvouciferným rozdílem, nakonec ale musel dotahovat kvůli hrozivé třetí čtvrtině, již ztratil 25:44. Domácí však odehráli duel pouze v osmi lidech. Sedm dalších hráčů - včetně čtvrtého nejlepšího trojkaře historie Jamese Hardena (2509) - chybělo kvůli zraněním či bezpečnostním protokolům.

Nets táhl tradičně Kevin Durant, jenž během 48 minut stihl triple double za 34 bodů, 13 doskoků a 11 asistencí. „Štve mě, že jsou spoluhráči mimo. Přál bych si, aby tady byli s námi,“ ulevil si Durant po utkání, v němž odehrál nejvíc minut od roku 2014. Mills zařídil 30 bodů, nováček Kessler Edwards využil absencí k 17 bodům a 10 doskokům.

Raptors táhl hlavně Fred VanVleet s 31 body, kanadský celek však měl ještě tři výrazné střelce. Gary Trent Jr. a Pascal Siakam se dostali na 25 bodů, novic Scottie Barnes k 23 bodům přidal 12 doskoků a pět asistencí.

Kevin Durant zapisuje triple double proti Torontu:

V prodloužení se zapotil také druhý nejlepší celek ligy Phoenix, který nakonec udolal domácí Portland těsně 111:107. Duel do nastaveného času poslal Chris Paul košem osm sekund před koncem čtvrté čtvrtiny. V prodloužení Suns povolili soupeři jen pět bodů a závěr si ohlídali šestkami.

Deandre Ayton pomohl 28 body a 13 doskoky, Chris Paul 24 body, 14 asistencemi a osmi doskoky. Blazers táhl Damian Lillard s 31 body a 10 asistencemi. Norman Powell dodal 23 bodů a Jusuf Nurkič 17 bodů, 13 doskoků a pět asistencí.

Duel mezi Chicagem a Detroitem byl odložen kvůli rozsáhlé marodce v domácím týmu. Bulls nesmějí nasadit desítku hráčů, kteří jsou v koronavirové karanténě.

Autoři: ,