Chrudimské noviny Bude se šetřit. Místo personálního auditu přibudou noví úředníci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Bude se šetřit. Místo personálního auditu přibudou noví úředníci

Chrudim – V pondělí byl na zastupitelstvu napoprvé schválen návrh rozpočtu města Chrudim na rok 2022 s příjmovou i výdajovou části ve výši 627,3 milionu korun. Kvůli rozpočtovému provizoriu, neboli „nouzovému stavu ve státním rozpočtu“, však nebude pravděpodobně až do konce března nic jisté. Vzhledem k tomu, že v jeho průběhu není nejen možné vypisovat nové dotační tituly, ale i schvalovat tarifní tabulky a zvyšovat platy, myslelo se na vše. Personální audit neproběhne a ušetřené peníze půjdou na platy nových úředníků. Vedoucí finančního odboru se vyjádřila, že bude finanční rezervy bránit i vlastním tělem.

Zdroj: FB/František Pilný

Slovo, které vedoucí finančního odboru Hana Vránová několikrát během svého podrobného vyjádření k rozpočtu města na rok 2022 zopakovala, byl zodpovědný přístup. „Razantní růst rozpočtu pro rok 2022 proti předchozímu období dělá přes dvacet procent, je to téměř 100 milionů korun,“ uvedla. „Znamená to pro nás velký nápor, abychom to finančně zajistili, a vyžaduje to finanční zodpovědnost všech, kteří o penězích rozhodují."

Do doby schválení státního rozpočtu by neměly být zahajovány žádné investiční akce a závazky, ze kterých by plynulo ohrožení nepřijatými dotacemi. „Zhruba do konce března nebudeme znát naši výši příspěvku na výkon státní správy pro rok 2022,“ objasnila Hana Vránová. Finanční odbor se proto chystá vydat vnitřní pokyn k limitování výdajů.  „Dneska děláme nějaké propočty, úvahy, ale reálná situace může být potom ještě horší a budeme muset počítat s tím, že může dojít v průběhu roku k úpravám,“ uvedla také. „Pro případ nějaké havárie zajištěni jsme, ale jinak, na nějaké navyšování, nové akce, opravdu město mít nebude." Město Chrudim také zapojuje do svých finančních rezerv o 17 milionů více a vedoucí finančního odboru Hana Vránová byla vzhledem k současné hospodářské situaci opravdu nekompromisní, když dodala: „Otevřeně říkám, že budu dělat maximum pro to, abych zabránila plýtváním s finančními rezervami, a že je budu bránit vlastním tělem!“

Ušetřené peníze z auditu vydají na platy úředníků

Finanční výbor zastupitelstva s rozpočtem 627,3 milionů korun v příjmové i výdajové části souhlasil. Odbor správy majetku se posiluje předběžně o zhruba 43 procent a investice dokonce o 60. Zastupitelstvo si také odhlasovalo, že personální audit zatím neproběhne. Z této položky na jeho uskutečnění v částce 1,2 milionu korun se ponechalo 50 tisíc na zadávací řízení k personálnímu auditu a externí firma zpracuje podmínky, jak by měl audit vypadat. A zbytek, milion sto padesát tisíc, poputuje na platy nových úředníků, protože ti stávající prý už na vše v současné době nestačí. Posílit potřebuje odbor životního prostředí, odbor dopravy, odbor školství i odbor správy majetku.

 

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama