Hlavní obsah

Rekord Ledecké v ohrožení! Není možné ji porazit, bouří se soupeřky proti transgender sportovkyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadelphia/Praha

Problematika závodění transgenderových sportovců v klasických kategoriích je stále velmi palčivým tématem jak pro společnost, tak pro ostatní sportovce. Nyní se bouří americké plavkyně proti Lii Thomasové, která v ženských závodech atakuje řadu rekordů. Thomasová přitom ještě nedávno soutěžila jako muž. Závodění s ní je pro plavkyně prý přímo odrazující.

Foto: @FightingIdiocy, Twitter

Plavec/plavkyně Will/Lia Thomas...

Článek

Frustrace amerických univerzitních plavkyň ze soupeření s Liou Thomasovou z Pensylvánské univerzity, která ještě před třemi lety závodila v mužské kategorii jako Will, nebere konce. Sportovkyně si přály zůstat v anonymitě, ale se svými pocity se svěřili britskému Daily Mailu.

„Bylo hrozně těžké jít do závodu s vědomím, že nemůžete vyhrát," řekla jedna z plavkyň. Thomasová po dva a půl roku trvající hormonální přeměně překonala už dva národní rekordy mezi ženami. „Věděla jsem, že můžu být rychlejší, ale ne tak rychlá, abych ji dohnala nebo dokonce porazila," svěřila se znechucená plavkyně se svými pocity o závodění s Thomasovou.

Další plavkyně se přidávají. „Je těžké celý život pracovat na nějakém sportu, jezdit na velké závody a vidět někoho, kdo je fyzicky někde jinde a vědět, že nikdy nebudete na stejné úrovni jako on," říkají zklamaně.

Thomasová se brání tím, že po hormonální léčbě ztratila spoustu svalové hmoty a síly, takže se ani zdaleka nepřiblížila svým nejlepším časům před přeměnou. Jen namátkou, Thomasová si mezi muži zaplavala rekord na 500 metrů volným způsobem s hodnotou 4:18:72, mezi ženami pak 4:34:06. Světový rekord Katie Ledecké na stejné trati činí 4:24:06...

Na straně transgenderové plavkyně stojí trenér Mike Schnur, což se ostatním jeho svěřenkyním také nelíbí. „Skoro každá z nás o tom s ním mluvila. Řekly jsme mu, že se nám to nelíbí, ale on prostě hrozně rád vyhrává a je mu jedno jak," říkají sportovkyně.

Thomasová si jeho podpory je vědoma a je mu za ni vděčná. „Od začátku byl jedním z mých největších podporovatelů. Chová se ke mně jako ke každé jiné člence," řekla s tím, že ji podporují i její kolegyně v týmu. No, evidentně ne tak úplně. Samy říkají, že jejich podpora je falešná. Přetvařovat se prý ale musí, jinak by si nezazávodily.

Je pro ně nepochopitelné, že pokud by se Lia vrátila k časům, které plavala jako Will, a to rozhodně není zcela nemožné, brala by snad všechny světové rekordy v ženské kategorii. Byla by rychlejší než olympijská šampionka Katie Ledecká, a to jim rozhodně nepřijde fér.

Je podle vás spravedlivé, aby transgenderoví sportovci závodili v klasických kategoriích?
ano
1,5 %
ne
98,5 %
Celkem hlasovalo 30485 čtenářů.

Reklama

Související témata: