Drulák: Rusko válka s Ukrajinou nezničí. Spojí ho s Čínou a pak půjde po nás

15.12.2021 11:15

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou dál narůstá. Někdejší náměstek Ministerstva zahraničních věcí Petr Drulák varuje, co všechno by mohlo nastat. A nabízí cestu, jak napětí mezi těmito zeměmi snížit.

Drulák: Rusko válka s Ukrajinou nezničí. Spojí ho s Čínou a pak půjde po nás
Foto: Archiv vydavatele Vaše Věc
Popisek: Kerčský most

Někdejší náměstek na Ministerstvu zahraničí Petr Drulák se v textu pro MF Dnes zamýšlí nad situací na Ukrajině. Volá do služby Angelu Merkelovou, dnes již bývalou německou kancléřku, která dokázala, že umí dojednat kompromis. Drulák má za to, že nějaká realistická dohoda musí být mezi Ruskem a Ukrajinou dojednána, a to i ve věci Krymu. Hrozby silou ze západu i z východu podle Druláka nepomohou.

„Čeho se bát? Pokud by Rusko podniklo invazi, což popírá, na území Ukrajiny by se rozhořela zničující zástupná válka Ruska proti Ukrajincům podporovaným a vyzbrojovaným USA a dalšími členy NATO. Pro Ukrajinu katastrofa, pro střední Evropu vážný problém. Pro Rusko? Kromě nákladů války by ekonomicky krvácelo i jinde: přišlo by o plynovod Nord Stream, ale i o možnost provádět mezinárodní platby,“ varoval Drulák.

„Pokud to někteří rusobijci považují za lákavou možnost, měli by zvážit, že Rusko by sice oslabilo, ale nezmizelo. Nejen že by utužilo spolupráci s Čínou, ale veškerý zbývající potenciál by vrhlo proti západním zájmům, a to způsobem, který si zatím ani neumíme představit. To by vedlo k nepředvídatelným důsledkům i pro členy NATO. Nic takového není v zájmu Ruska, Evropy, ani rozumnější části USA,“ rozvedl svou myšlenku.

Právě proto by podle Druláka mělo dojít k uzavření realistické dohody mezi Ruskem a Ukrajinou. Někdejší náměstek MZV ČR má za to, že pokud Rusko žádá, aby se NATO nerozšiřovalo dál na východ, je třeba mu to slíbit. Rusko by na druhé straně mělo Ukrajině garantovat celistvost ukrajinského území a mělo by Ukrajincům nabídnout něco natolik lákavého, aby se ukrajinská vláda byla ochotna vzdát myšlenky, že se Krym někdy vrátí Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…