Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O místo rektora jihlavské vysoké školy se uchází její prorektor Zdeněk Horák

O místo rektora Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se uchází současný prorektor pro tvůrčí a projektovou činnost Zdeněk Horák. Je jediným kandidátem. Akademický senát bude nového rektora volit v lednu. Současný rektor Václav Báča již kandidovat nemohl, protože je v čele školy dvě po sobě jdoucí volební období.

Kandidát na rektora Zdeněk Horák působí na VŠPJ od roku 2015, je vedoucím katedry technických studií a garant studijního programu aplikovaná technika pro průmyslovou praxi v bakalářském i navazujícím magisterském stupni.

"Svou vizi o směřování školy představí Horák akademické obci na veřejném shromáždění ve středu 5. ledna. Pokud získá v tajné volbě 12. ledna nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů, povede vysokou školu po následující čtyři roky," uvedla mluvčí školy Vendula Marešová. Dosavadní funkční období rektorovi Báčovi končí v červenci.

"Budu podporovat veškeré smysluplné snahy o rozšíření portfolia studijních programů na VŠPJ, aby byli naši absolventi vysoce ceněnými odborníky u technologicky vyspělých zaměstnavatelů,“ uvedl ke svým záměrům ve funkci rektora Zdeněk Horák.

V roce 2001 vystudoval biomedicínské a rehabilitační inženýrství na ČVUT v Praze, kde absolvoval také doktorské studium a stal se docentem. "Dlouhodobě se zabývá mimo jiné materiálovým výzkumem, návrhem, konstrukcí a testováním strojních součástí a zdravotnických prostředků. Od roku 2014 působí jako soudní znalec v oboru forenzní biomechaniky a technického stavu implantabilních zdravotnických prostředků. Kromě VŠPJ vyučuje Horák také na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy," uvedla Marešová.

Anatom Václav Báča vede jihlavskou vysokou školu od roku 2014. Působí také na Karlově univerzitě v Praze. V roce 2018 byl jmenován profesorem pro obor anatomie, histologie a embryologie.

VŠPJ vznikla v roce 2004 jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního typu v Česku. Nyní má přes 2 000 studentů. Nabízí jim bakalářské programy a navazující magisterské studium v prezenční i kombinované formě. Prvním rektorem školy byl Ladislav Jirků.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VŠPJ

Štítky ČR, školy, vysoké, Jihlava, personální, FOTO, Zdeněk Horák, vysoká škola, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Václav Báča, studium, Praha, Ladislav Jirků, České vysoké učení technické v Praze, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O místo rektora jihlavské vysoké školy se uchází její prorektor Zdeněk Horák | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.